Sep 25, 2021

Vinterså i plastlådor och få mängder av tåliga plantor till våren


Att vinterså blommor, grönsaker och kryddor i genomskinliga plastlådor som får stå utomhus över vintern är inte bara platsbesparande och bekvämt, det ger även starkare växter som tål en frostknäpp eller två. Följ Plantagens steg för steg-guide och haka på trenden med vintersådder redan i vinter.

Många odlare står med huset överfullt av småplantor på vårvintern och bara längtar efter att frosten äntligen ska försvinna så att sådderna kan planteras ut. Vintersådder i plastlådor löser en stor del av problemet. Men de ger inte bara mer plats inomhus, plantor som får växa upp utomhus blir dessutom starkare och kan komma i gång tidigare på våren då de slipper avhärdas. Det finns med andra ord mycket att vinna på att vinterså.

Så här vintersår du i plastlåda:

 1. Införskaffa plastlådor med lock, det kan vara tomma godislådor eller lite vad som helst. Locken bör dock vara tättslutande för att inte möss ska kunna ta sig in.
 2. Gör minst ett tiotal små hål, exempelvis med lödtång, i både botten och lock. Bottenhålen släpper ut överflödigt vatten och hålen i locket släpper ut eventuell kondens.
 3. Fyll lådorna med ungefär tio centimeter jord och genomvattna.
 4. Bredså dina frön.
 5. Täck med ett tunt lager jord, perlit eller vermiculite enligt det djup som står på fröpåsen och sätt därefter på locket.

Nu är lådan klar för att ställas ut, men vänta gärna ett dygn så att fröerna hinner suga åt sig vatten, det kan de inte göra om de fryser direkt. Finns det snö så kan du lägga ett lager av det ovanpå. Det är viktigt att lådan står i skuggan och inte i solen, tanken är nämligen att fröerna ska gro när det är precis lagom varmt ute och står lådan i värme kommer det istället bli en oönskad växthuseffekt, då gror plantorna för tidigt och det finns en liten risk att de stryker med om det blir riktigt kallt igen. Genom att sådderna står ute i kylan får också frön som kräver en köldperiod för att gro precis det dem behöver.

Vilka växter kan vintersås?

Du kan så både köpta och egensamlade fröer från grönsaker, kryddor, perenner och sommarblommor, men lättast att lyckas med är de som brukar självså sig. Här följer några sorter som är lätta att lyckas med, men det finns långt fler.

Grönsaker – morot, svartrot, rättika, ruccola, salladslök, spenat, plocksallat, rädisa, palsternacka, olika sorters kål
Kryddor–dill, gräslök, persilja
Blommor–vallmo, ringblomma, riddarsporre, blåklint, akleja, borstnejlika, lavendel, jätteverbena, rosenskära

Vill du lära dig mer? Den 25 september kl. 09.00 sänder Nordiska Trädgårdar programmet ”Trädgårdsmorgon”. Lördagens avsnitt är ett höstavsnitt där du får inspiration och tips inför hösten och vintern. I programmet lär Veronica Axelsson från Plantagen dig allt om vintersådd och hur du lyckas. Har du inte möjlighet att titta på programmet på lördag kan du alltid se det i efterhand! Klicka på följande länk för att komma till Facebooksidan där Trädgårdmorgon kommer att sändas: https://fb.me/e/85jcCEMjd.

Text: Plantagen

www.plantagen.se

 • Oct 28, 2021

  Långsamt framåt för energibesparande åtgärder

  Nyheter 2006 infördes energideklarationer i Sverige med syftet att främja effektiv energianvändning (och samtidigt säkerställa ett gott inomhusklimat). Innan dess var det upp till fastighetsägaren om denne ville se över sin energianvändning eller inte. Fler fastighetsägare har energideklarationer idag men hur är det egentligen med efterlevnaden av energibesparande åtgärder?
  10
 • Oct 27, 2021

  Dela på elen och spar pengar med grannarna i huset

  Nyheter Varför betala varsin abonnemangsavgift när ni kan dela på en? Med gemensam el i bostadsrättsföreningen sparar du och dina grannar pengar varje månad. Med solceller på taket blir besparingen ännu större.
  7
 • Oct 27, 2021

  Så höjer du priset på din bostad innan försäljning

  Nyheter Går du i säljtankar och vill förbättra dina chanser till en bra försäljning? Då är du inte ensam. Början av hösten är nämligen den årstid då flest svenskar väljer att sälja sin bostad. Därför tipsar sanitetsleverantören GROHE tillsammans med SkandiaMäklarna nu om fem enkla åtgärder för ditt kök och badrum som får din bostad att stiga i värde.
  6
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Regeln som kan ge lokalhyresgästen en möjlighet att komma ur sitt hyresavtal i förtid

  Det som i dagligt tal kallas Hyreslagen, rätteligen 12 kapitlet i jordabalken, innehåller ett allmänt förbud för en hyresgäst att överlåta hyresrätten till en bostadslägenhet eller lokal utan medgivande från hyresvärden. En överlåtelse som sker utan sådant medgivande kan leda till att hyresgästen förlorar sin hyresrätt.
  215
 • Lagar & Regler

  Fördelning av underhållsansvaret i en bostadsrättsförening

  Oavsett om det är normalt slitage eller en plötsligt uppkommen skada så står man ibland inför det faktum att någonting i bostadsrätten måste renoveras. Vem ska stå för kostnaden om mitt kök behöver bytas ut? Ska jag betala för en vattenskada i mitt vardagsrum för att ett rör börjat läcka i min grannes badrum? Vad är det egentligen som gäller?
  386
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1157

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3526
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4558
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2514
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2228