Jun 17, 2021

Vinnande idé med virtuell visning


När Demir Drocic tog examen som byggnadsingenjör i Norrköping 2020 var fastighetsbranschen mitt i en djup kris p.g.a. pandemin. Demir hade dock specialiserat sig inom visualisering, 3D och samhällsbyggnad vilket skulle visa sig vara en lyckoträff.

Samma läroverk besöktes en gång i tiden av upptäcktsresande Sven Hedin då han föreläste om sina resor i Kina. Där och då myntades Peking som Norrköpings smeknamn när det visade sig att Peking betyder “den norra staden” på kinesiska.

Som nyutexaminerad byggnadsingenjör i Norrköping såg Demir en möjlighet att förverkliga en dröm inom fältet 3D-visualisering och startade därför företaget Zyx Peking (Zyx representerar en geometri inom 3D). Idén var att skapa virtuella visningar av bostäder, fastigheter och lokaler eftersom pandemin hade försvårat möjligheten för mäklare att genomföra visningar och för spekulanter att delta i dem. Virtuella visningar hade då funnits i något år på marknaden men förekom inte så ofta i Sverige utan framförallt i USA, Australien och i södra Europas turistorter. 

Fördelarna med virtuella visningar är många. Dels kan de pågå samtidigt som de ordinarie visningarna vilket gör att ett obegränsat antal personer kan se objektet utan att mäklaren och spekulanterna måste boka tider. Spekulanterna kan titta på objektet i lugn och ro när det passar dem och hur många gånger som helst. I de virtuella visningarna finns flera funktioner som t.ex. möjligheten att mäta avstånd i ett rum, upptäcka objektet ur tre olika perspektiv samt att röra sig fritt genom objektet. Det viktigaste för kunderna är dock enligt Demir att visningarna ger en verklighetstrogen känsla av rum och volym, vilket tvådimensionella bilder saknar. 

“Jag ser inte virtuella visningar som en ersättning till ordinarie visningar utan som ett utmärkt komplement.” /Demir Drocic, Zyx Peking

Zyx Peking erbjuder också 3D-modellering och då är det framförallt entreprenörer som önskar verklighetstrogna bilder av blivande fastigheter, vilket är möjligt med dagens teknik. Demir ser att det finns möjligheter att utveckla företaget mot nya behov för t.ex. fastighetsägare samt andra verksamhetsägare som vill ge sina kunder en bättre upplevelse med hjälp av VR. Målet är att erbjuda den modernaste 3D-tekniken för fastighetsbranschen och just nu pågår utvecklingen av nya tjänster som 3D-iscensättning, singelpanorama samt att kombinera virtuella visningar med klassisk filmproduktion. 

“Jag upplevde att fastighetsbranschen var ganska svår att förändra och jag ville anta utmaningen att ge den en modern utveckling.” /Demir Drocic, Zyx Peking

 https://zyxpeking.se/

Text: Linda Svedin 

Följ BRF-Nytt på Facebook https://www.facebook.com/brfnyheter

 

 

 • Jul 23, 2021

  Riksbyggens checklista för att klimatanpassa fastigheter

  Nyheter Allt mer extrema väderförhållanden gör att behoven av att klimatanpassa fastigheter ökar. Riksbyggen har tagit fram en checklista för bostadsrättsföreningar som vill förebygga skador på sina fastigheter. I checklistan finns stöd för att identifiera vilka klimatrelaterade risker som är aktuella och åtgärder för att för att husen och de boende ska klara exempelvis kraftiga skyfall och värmeböljor bättre.
  7
 • Jul 20, 2021

  Lekande barn – en grund för förverkande?

  Nyheter De flesta av oss har stor förståelse för att barn ibland kan vara högljudda och stimmiga, men ibland uppstår situationer där även den mest luttrade bostadsrättshavaren stör sig på skrik och skratt och spring från lekande barn. Ofta löser sig situationen efter samtal med barnens föräldrar, eller helt enkelt genom att bita ihop. Men vad kan egentligen styrelsen i en bostadsrättsförening göra om det inkommer klagomål till följd av lekande barn? Kan man bli uppsagd för att ens barn är för högljudda? I det här blogginlägget reder fastighetsjurist Mattias Olsson ut vad som gäller.
  12
 • Jul 20, 2021

  Alla kan bidra till minskad vattenanvändning

  Nyheter Värmen har slagit till i Sverige och på flera håll råder låga grundvattennivåer. Duscha kort istället för att bada, kör bara fulla tvätt- och diskmaskiner och laga droppande kranar är några av tipsen på Riksbyggens lista för en mer hållbar vattenanvändning.
  15
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  843

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3209
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4155
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2346
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  1995