Feb 4, 2021

Vikten av en aktiv valberedning


Valberedningens uppgift är att arbeta för en aktiv och väl fungerande styrelse i bostadsrättsföreningen, och blir därför en viktig del för föreningens verksamhet. Ofta leder valberedningen det nödvändiga förändringsarbetet som krävs för att komma tillrätta med motsättningar inom styrelsen eller mellan styrelsen och medlemmarna om sådana finns.

Det finns inget lagkrav på att en bostadsrättsförening måste ha en valberedning, däremot kan ett sådant krav finnas i brf:ens stadgar. Valberedningens arbete består i att inför föreningsstämman föreslå och på föreningsstämman presentera ledamöter och suppleanter till styrelsen samt mandattider för dem. På samma sätt presenterar valberedningen revisorer, revisorssuppleanter, nya ledamöter till valberedningen, medlemmar till andra förekommande arbetsgrupper i föreningen samt, i förekommande fall, förslag på arvoden och andra ersättningar.

Valet av valberedning är en ofta förekommande punkt på dagordningen. Det är föreningsstämman som utser ledamöterna till valberedningen samt vem av ledamöterna som är sammankallande till valberedningens möten.

Från och med juli 2018 är det förbjudet att utse en ledamot som inte avser delta i styrelsens verksamhet (s k målvakt), vilket understryker vikten av att ha en valberedning som känner de boende och som väljer lämpliga och aktiva ledamöter till styrelsen. Självklart ska de kandidater valberedningen föreslår föreningsstämman vara tillfrågade.

Ofta påbörjas valberedningens arbete alltför sent inför årsstämman, varför det är en god idé att upprätta riktlinjer för valberedningens uppdrag och se till att arbetet pågår hela förvaltningsåret. På så sätt har bostadsrättsföreningen alltid en kompetent och aktiv styrelse som förvaltar bostadsrättsföreningens hus på bästa sätt.

Avgår delar av eller hela valberedningen brukar man normalt inte kalla till en extra föreningsstämma för att utse ny valberedning. Dock kan det ändå vara lämpligt om det visar sig vara svårt att få ihop en styrelse inför valet på kommande ordinarie föreningsstämma.

Tveka inte att höra av er till oss om ni har frågor.

Med vänliga hälsningar

Therese af Jochnick

Head of Legal

08-775 72 37| therese.afjochnick@sbc.se

Besök- SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB

 • Feb 26, 2021

  Nytt skatteavdrag för laddstationer och solceller

  Nyheter Den 1 januari 2021 infördes ett nytt skatteavdrag för så kallad grön teknik. Avdraget är till för privatpersoner som installerar laddstationer till elfordon, solceller eller system för lagring av egenproducerad elenergi.
  17
 • Feb 24, 2021

  Se över balkongen efter vintern

  Nyheter Snart kan du äntligen börja planera för en ny säsong på balkongen, men årets kalla vinter med mycket snö och is gör det extra viktigt att se över balkongen inför en eventuell besiktning. Här kommer några tips på vad du ska hålla utkik efter innan utemöblerna åker fram.
  20
 • Feb 24, 2021

  Skydda fastigheten mot brand med systematiskt brandskyddsarbete

  Lagar & Regler Brand skadar och tar liv, varje år. Under årets mörka månader ökar antalet bränder som hänger samman med att vi tänder mer stearinljus.
  22
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  252

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  2663
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  3494
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2150
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  1630