Sep 26, 2019

Vi funderar på att bygga nya balkonger, vad ska vi tänka på?


Balkongbyggnation inom bostadsrättsföreningar är komplicerat både tekniskt och juridiskt. SBC:s projektledare kan hjälpa bostadsrättsföreningar med de tekniska detaljerna och SBC:s jurister för att få juridisk vägledning. Man behöver inte alls vara kund hos SBC för att få hjälp med dessa tjänster.

Några viktiga saker att tänka på:


- Det är mycket viktigt att inte teckna några avtal med entreprenör innan erforderliga beslut tagits vid föreningsstämmor samt balkongavtal tecknats med eventuella medlemmar.


- Om ni planerar att bygga balkonger till hyreslägenheter finns särskilda regler att tänka på. Hyreslägenheter i en bostadsrättsförening omfattas inte av bostadsrättslagen.


- Eftersom nya balkonger innebär en väsentlig förändring av fasaden ska beslut fattas av en föreningsstämma enligt bostadsrättslagen. Om någon medlem som är berörd röstar nej till förslaget, kan det ändå gå igenom om det fattas med 2/3 majoritet av de röstande och dessutom lämnas till hyresnämnden för godkännande av stämmobeslutet.


- Avtal som reglerar förhållandet mellan bostadsrättsföreningen och bostadsrättshavare måste utformas för att reglera frågor såsom betalning, eventuella merkostnader, skadeståndsanspråk m.m.


- Föreningen ansvarar enligt bostadsrättslagen för yttre underhållet av balkongerna och bostadsrättshavaren för inre underhållet. För att föreningen ska kunna finansiera sitt underhållsansvar för balkongerna måste en stadgeändring göras så att balkongsinnehavarna betalar en förhöjd årsavgift.


Detta är endast några av de frågor som måste beaktas. Jag råder er därför att anlita SBC som har kvalificerad sakkunskap i området för att ni på ett säkert och smidigt sätt ska kunna genomföra
balkongprojektet.

Patrik Esfandi

Fastighetsjurist

08-775 72 13 | patrik.esfandi@sbc.se

Besök- SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB

 • Dec 12, 2019

  10 tips för att återvinna julen - från sillburken till Aladdinasken

  Nyheter Julen står för dörren. En högtid som för många innebär mängder av julmat och julklappar, men julen är också en högtid som för med sig många förpackningar som ska återvinnas. Ibland kan det vara svårt att veta hur och var man ska göra sig av med julens rester. Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) har samlat de tio bästa återvinningstipsen.
  15
 • Dec 12, 2019

  Moms på nyttjanderättshavares faktiska förbrukning av el och vatten

  Ekonomi En hyresvärds och bostadsrättsförenings tillhandahållanden av el och/eller vatten, som debiteras utifrån nyttjanderättshavarnas faktiska förbrukning, har av Högsta förvaltningsdomstolen ansetts fristående från bostadsupplåtelsen och därmed skattepliktiga till moms.
  18
 • Dec 12, 2019

  Vem gör vad? Vad kan min BRF få hjälp med?

  Nyheter Att driva en bostadsrättsförening kan göras på olika sätt beroende på föreningens storlek. Dock är grunderna alltid de samma. En styrelse måste finnas, hus och lägenheter ska tas om hand och regler och förordningar måste följas.
  27
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Störningar

  Stream I det här avsnittet redogör Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Stockholm, för vad en störning är och vad som gäller juridiskt vid en störning. Intervjuar gör Johan Flodin, bostadsrättsansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  30

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  1351
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  1696
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  1350