Dec 12, 2019

Vem gör vad? Vad kan min BRF få hjälp med?


Att driva en bostadsrättsförening kan göras på olika sätt beroende på föreningens storlek. Dock är grunderna alltid de samma. En styrelse måste finnas, hus och lägenheter ska tas om hand och regler och förordningar måste följas.

I en mindre BRF är det vanligt att de boende sköter mycket själva och att underhåll och reparationer görs först när behoven verkligen uppstår. En liten förening anlitar ofta olika entreprenörer för olika insatser medan de större söker sig mot aktörer som kan erbjuda helhetslösningar.

Totalförvaltning lockar
Just nu ser man ett ökat intresse för så kallad totalförvaltning i större bostadsrättsföreningar. Fredrik Engqvist på Riksbyggen berättar om hur en BRF kan få hjälp med allt från ekonomisk förvaltning till fastighetsservice och styrelseinsatser.
- Vi erbjuder bland annat underhållsplaner, teknisk förvaltning och budgetarbete, säger han och menar att det finns många fördelar med att ha allt under samma tak. Fredrik Engqvist betonar särskilt vikten av att skaffa sig en överblick och veta vilka kostnader man behöver planera för i framtiden. Och att arbeten blir utförda på rätt sätt.
- Det lönar sig att ha framförhållning, säger han. Det är ofta dyrare att släcka bränder än att vara proaktiv.


Planera och reparera
Att planera långsiktigt är viktigt för både små och stora bostadsrättsföreningar och det går att göra både internt och med hjälp utifrån. Hur man går till väga är upp till varje enskild BRF. För många är totalförvaltning lösningen medan andra tar in hjälp när det behövs. Gemensamt är dock att fastigheter alltid kräver reparationer och underhåll genom åren. Och att lokaler och uteområden måste skötas på ett bra sätt.


Styrelsen är nyckeln
Ytterligare något som många föreningar har gemensamt idag, oavsett storlek, är problem med att fylla sina styrelser. Allt färre har möjlighet att lägga tid och engagemang på föreningsarbete och många saknar vana och erfarenhet.
- Det är ett problem som bara blir större, säger Fredrik Engqvist och berättar om hur Riksbyggen erbjuder hjälp och stöttning inom just styrelsearbete.
- Vi kan gå in som styrelseproffs eller också ha en rådgivande roll, det är upp till varje BRF, säger han. En mindre förening behöver ofta hitta långsiktigt engagemang bland de boende själva. Då gäller att satsa på bra ledarskap men också en öppenhet som tillåter nya ledamöter att ta plats. En bostadsrättsförening måste värna om trygghet för de boende och se till att fastigheten bibehåller sitt värde. Där har styrelsen den stora nyckelrollen.
- Det handlar om effektivitet och att komma i mål med saker, säger Fredrik Engqvist på Riksbyggen.

Tre snabba för en stabil BRF:


1. Långsiktighet och planering.
2. Rätt arbete gjort på rätt sätt.
3. En effektivt och målinriktad styrelse.

Elin Bergström | elin@nysaterlantbruk.se

 • Aug 12, 2020

  Riksbyggen byggstartar 120 hyresrätter i Västerås

  Nyheter I augusti startar Riksbyggen byggandet av 120 hyresrätter i Råby i Västerås. Inflyttningen kommer att ske i tre etapper med start i juni 2022. Riksbyggen har tecknat avtal med entreprenören HMB Construction AB för genomförande av projektet.
  9
 • Aug 7, 2020

  Byggstart för par- och radhus i Knivsta efter säljsuccé

  Nyheter I Brf Genvägen söder om centrala Knivsta planerar bostadsutvecklaren Obos för 24 bostäder i par- och radhus, med inflyttning under 2021. Tack vare en säljsuccé trots coronaläget kan bostäderna nu byggstartas.
  56
 • Aug 7, 2020

  Underhållsplanering

  Nyheter I det här avsnittet pratar Johan Flodin med Anni Carpelan, utvecklingschef på Fastighetsägarna Stockholm, om vad en underhållsplan är och hur en bostadsrättsförening lyckas med sitt underhållsplaneringsarbete.
  59
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Underhållsplanering

  Nyheter I det här avsnittet pratar Johan Flodin med Anni Carpelan, utvecklingschef på Fastighetsägarna Stockholm, om vad en underhållsplan är och hur en bostadsrättsförening lyckas med sitt underhållsplaneringsarbete.
  59

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  2035
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  2674
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  1785