Dec 12, 2019

Vem gör vad? Vad kan min BRF få hjälp med?


Att driva en bostadsrättsförening kan göras på olika sätt beroende på föreningens storlek. Dock är grunderna alltid de samma. En styrelse måste finnas, hus och lägenheter ska tas om hand och regler och förordningar måste följas.

I en mindre BRF är det vanligt att de boende sköter mycket själva och att underhåll och reparationer görs först när behoven verkligen uppstår. En liten förening anlitar ofta olika entreprenörer för olika insatser medan de större söker sig mot aktörer som kan erbjuda helhetslösningar.

Totalförvaltning lockar
Just nu ser man ett ökat intresse för så kallad totalförvaltning i större bostadsrättsföreningar. Fredrik Engqvist på Riksbyggen berättar om hur en BRF kan få hjälp med allt från ekonomisk förvaltning till fastighetsservice och styrelseinsatser.
- Vi erbjuder bland annat underhållsplaner, teknisk förvaltning och budgetarbete, säger han och menar att det finns många fördelar med att ha allt under samma tak. Fredrik Engqvist betonar särskilt vikten av att skaffa sig en överblick och veta vilka kostnader man behöver planera för i framtiden. Och att arbeten blir utförda på rätt sätt.
- Det lönar sig att ha framförhållning, säger han. Det är ofta dyrare att släcka bränder än att vara proaktiv.


Planera och reparera
Att planera långsiktigt är viktigt för både små och stora bostadsrättsföreningar och det går att göra både internt och med hjälp utifrån. Hur man går till väga är upp till varje enskild BRF. För många är totalförvaltning lösningen medan andra tar in hjälp när det behövs. Gemensamt är dock att fastigheter alltid kräver reparationer och underhåll genom åren. Och att lokaler och uteområden måste skötas på ett bra sätt.


Styrelsen är nyckeln
Ytterligare något som många föreningar har gemensamt idag, oavsett storlek, är problem med att fylla sina styrelser. Allt färre har möjlighet att lägga tid och engagemang på föreningsarbete och många saknar vana och erfarenhet.
- Det är ett problem som bara blir större, säger Fredrik Engqvist och berättar om hur Riksbyggen erbjuder hjälp och stöttning inom just styrelsearbete.
- Vi kan gå in som styrelseproffs eller också ha en rådgivande roll, det är upp till varje BRF, säger han. En mindre förening behöver ofta hitta långsiktigt engagemang bland de boende själva. Då gäller att satsa på bra ledarskap men också en öppenhet som tillåter nya ledamöter att ta plats. En bostadsrättsförening måste värna om trygghet för de boende och se till att fastigheten bibehåller sitt värde. Där har styrelsen den stora nyckelrollen.
- Det handlar om effektivitet och att komma i mål med saker, säger Fredrik Engqvist på Riksbyggen.

Tre snabba för en stabil BRF:


1. Långsiktighet och planering.
2. Rätt arbete gjort på rätt sätt.
3. En effektivt och målinriktad styrelse.

Elin Bergström | elin@nysaterlantbruk.se

 • Jan 24, 2020

  Hjälp till att stoppa åldringsbrotten

  Nyheter Vågen av brott mot äldre där gärningsmännen utger sig för att vara poliser, mäklare eller från kreditföretag fortsätter. Polisen försöker på alla sätt stoppa dessa brott och behöver din hjälp. För att sprida information om bedragarnas tillvägagångssätt och förslag på hur man kan skydda sig har polisen tagit fram ett informationsblad som du kan sätta upp i trapphusen eller sprida på annat sätt.
  20
 • Jan 24, 2020

  Modulbyggd GSM porttelefon (4G)

  Produktnyheter Nu är det möjligt att beställa porttelefonen precis så som kunden vill ha den. Välj vilka moduler porttelefonen ska innehålla med en rad olika möjligheter.
  17
 • Jan 23, 2020

  Individuell mätning och debitering - IMD

  Lagar & Regler I det här avsnittet intervjuar Johan Flodin Mikael Gustafsson, utvecklingschef på Energieffektiviseringsföretagen och Therese Rydstedt, energiexpert på SABO, om individuell mätning och debitering i bostadsrättsföreningar.
  45
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Individuell mätning och debitering - IMD

  I det här avsnittet intervjuar Johan Flodin Mikael Gustafsson, utvecklingschef på Energieffektiviseringsföretagen och Therese Rydstedt, energiexpert på SABO, om individuell mätning och debitering i bostadsrättsföreningar.
  45
 • Så får du bort istappar och minskar risken för takras Lagar & Regler

  Så får du bort istappar och minskar risken för takras

  Nu svänger temperaturen kraftigt på flera håll i landet. Flera minusgrader ena dagen och plusgrader nästa gör att istappar växer till och risken för snöras ökar. Här reder vi ut vad som gäller kring snö och is och tipsar om hur du får bort farliga istappar och minskar risken för snöras.
  673
 • Individuell mätning och debitering - IMD

  Lagar & Regler I det här avsnittet intervjuar Johan Flodin Mikael Gustafsson, utvecklingschef på Energieffektiviseringsföretagen och Therese Rydstedt, energiexpert på SABO, om individuell mätning och debitering i bostadsrättsföreningar.
  45

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  1482
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  1861
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  1430