Dec 19, 2019

Vem ansvarar för putsen som lossnar?


Hej, jag bor i en bostadsrätt i ett hus från 20-talet. Under det senaste året har putsen börjat spricka diagonalt och lossnat i ett av rummen i lägenheten, på väggen ut mot gatan. Är det någonting som jag ska laga eller står föreningen för detta?

Hej,
Tack för Din fråga. Läget är lite komplicerat eftersom väggen är gränsskiktet mellan Din lägenhet och huset som ägs av föreningen. Utgångspunkten är nämligen att bostadsrättshavaren har ansvar för ”lägenhetens inre” medan föreningen ansvarar för huset i övrigt. Nedan förklarar jag vem som bär vilket ansvar och hur frågan ska hanteras.

Föreningens ansvar:
Enligt Bostadsrättslagen 7 kap 4 §, ska föreningen hålla huset och lägenheten i gott skick, om inte ansvaret vilar på bostadsrättshavaren.


Innebörden av detta är att föreningen har det generella ansvaret att upprätthålla ett gott skick på och inom fastigheten, såvida inte ansvaret vilar på bostadsrättshavaren. Om skicket förfaller eller skador uppstår är det föreningens ansvar att vidta reparationer, men inte i ”lägenhetens inre”.

Bostadsrättshavarens ansvar:
Enligt 7 kap 12 § bostadsrättslagen ska bostadsrättshavaren på egen bekostnad hålla lägenheten i gott skick, om inte annat bestämts i stadgarna. Denna paragraf ger uttryck för principen att bostadsrättshavaren äger ”sin bostadsrätt” och det innefattar samtliga de ytskikt som ingår i själva lägenheten. Bostadsrättshavaren får själv efter eget gottfinnande renovera eller byta ut dessa  ytskikt, och de investeringar som bostadsrättshavaren gör kommer bostadsrätthavaren tillgodo i form av ökat marknadsvärde. Rätten att ändra ”i bostadsrätten” korresponderar med ansvaret. Det innebär att en bostadsrättshavare får ändra i sin bostadsrätt på sätt som anges ovan, men denne bär också själv ansvaret för det inre underhållet och skicket på ytskikten m.m.


Om ytskikten således skadas, förfars eller blir uttjänta är därför utgångspunkten att detta faller inom bostadsrättshavarens ansvarsområde, och denne måste själv på egen bekostnad åtgärda detta. I detta fall har ytskikten lossnat från väggar och tak. Utgångspunkten får i enlighet med vad som redogjorts för ovan vara att detta faller inom bostadsrättshavarens ansvarsområde. Bostadsrättshavarens ansvarar därför själv för att åtgärda denna skada. Detta även om skadorna går relativt långt in i vägg/tak/golv.


Däremot ska eller får inte medlemmen åtgärda skador på bärande byggnadselement, utan detta ansvar åligger föreningen enkom.

Vem ansvarar för sättningsskador:
Det är naturligtvis tänkbart att de skador du ser har sitt ursprung i de bärande delarna. Ett sådant tänkbart händelseförlopp skulle kunna vara att byggnaden drabbats av sättningsskador, och de sprickor som uppstår i väggarna medför att ytskikten spricker i lägenheten. I ett sådant fall har föreningen ett ansvar att åtgärda sättningsskadorna.

I detta fall talar du om ”diagonala sprickor” som ofta beror på att byggnaden sätter sig. Dessa skador är hänförliga till bristfällig grundsättning och/eller behov av pålning, vilket otvetydigt ligger på föreningen.

Carl Storckenfeldt
Gruppchef Juridik Syd SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB
08-562 559 22 | carl.storckenfeldt@sbc.se

Besök- SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB

 • Jan 24, 2020

  Hjälp till att stoppa åldringsbrotten

  Nyheter Vågen av brott mot äldre där gärningsmännen utger sig för att vara poliser, mäklare eller från kreditföretag fortsätter. Polisen försöker på alla sätt stoppa dessa brott och behöver din hjälp. För att sprida information om bedragarnas tillvägagångssätt och förslag på hur man kan skydda sig har polisen tagit fram ett informationsblad som du kan sätta upp i trapphusen eller sprida på annat sätt.
  20
 • Jan 24, 2020

  Modulbyggd GSM porttelefon (4G)

  Produktnyheter Nu är det möjligt att beställa porttelefonen precis så som kunden vill ha den. Välj vilka moduler porttelefonen ska innehålla med en rad olika möjligheter.
  17
 • Jan 23, 2020

  Individuell mätning och debitering - IMD

  Lagar & Regler I det här avsnittet intervjuar Johan Flodin Mikael Gustafsson, utvecklingschef på Energieffektiviseringsföretagen och Therese Rydstedt, energiexpert på SABO, om individuell mätning och debitering i bostadsrättsföreningar.
  45
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Individuell mätning och debitering - IMD

  I det här avsnittet intervjuar Johan Flodin Mikael Gustafsson, utvecklingschef på Energieffektiviseringsföretagen och Therese Rydstedt, energiexpert på SABO, om individuell mätning och debitering i bostadsrättsföreningar.
  45
 • Så får du bort istappar och minskar risken för takras Lagar & Regler

  Så får du bort istappar och minskar risken för takras

  Nu svänger temperaturen kraftigt på flera håll i landet. Flera minusgrader ena dagen och plusgrader nästa gör att istappar växer till och risken för snöras ökar. Här reder vi ut vad som gäller kring snö och is och tipsar om hur du får bort farliga istappar och minskar risken för snöras.
  673
 • Individuell mätning och debitering - IMD

  Lagar & Regler I det här avsnittet intervjuar Johan Flodin Mikael Gustafsson, utvecklingschef på Energieffektiviseringsföretagen och Therese Rydstedt, energiexpert på SABO, om individuell mätning och debitering i bostadsrättsföreningar.
  45

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  1482
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  1863
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  1431