Oct 24, 2019

Varför bör man utföra garantibesiktning efter en totalentreprenad?


Att ha en slutbesiktning av en totalentreprenad är en självklarhet, men det är inte lika självklart för alla beställare att även utföra en garantibesiktning. För att få hjälp med detta så kan SBC både samordna och delta vid garantibesiktningen.

En garantibesiktning behandlar fel som uppstått under garantitiden. Det vill säga fel som uppstått från den dag då entreprenaden godkändes och fem år framåt.

För särskild vara eller särskilt material som föreskrivits av beställaren i upphandlingen är däremot garantitiden två år. Det kan bland annat av den anledningen vara värt att kalla till garantibesiktning både innan tidsfristen på två år och tidsfristen på fem år gått ut. 

Det är beställaren som bär ansvaret för att ha koll på tidsfristerna och som ska kalla till garantibesiktningen. Totalentreprenören har alltså ingen skyldighet att kalla till garantibesiktning. Besiktningen bör utföras av en oberoende besiktningsman. De fel som besiktningsmannen tar upp och som kan lastas entreprenören, ska om inte annat avtalas åtgärdas snarast möjligt. 

Efter att garantitiden löpt ut så har totalentreprenören inte längre någon skyldighet att åtgärda eventuella fel som uppstått under garantitiden. Om man som beställare missar att kalla till besiktning och påtala fel som egentligen ska åtgärdas på totalentreprenörens bekostnad, så innebär det att man på egen hand får åtgärda dessa.

Tommy Pettersson
Projektledare
SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB
031-745 46 11 | tommy.pettersson@sbc.se

Besök- SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB

 

Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Medlemskap

  I det här avsnittet förklarar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, vilka krav en bostadsrättsförening kan ställa på nya medlemmar och på vilka grunder som föreningen kan neka någon medlemskap. Intervjuar gör Johan Flodin, brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  77

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  1296
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  1617
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  1314