Jan 21, 2022

Våra gamla träfönster är slitna och det drar kallt ifrån dem, bör vi byta ut fönstren?


I de flesta fall behöver man inte byta ut fönstren för att de är slitna, att renovera och energieffektivisera dem är oftast en mer kostnadseffektiv åtgärd. Caroline Kowalska Skogsberg, projektledare på SBC, berättar om vad man ska tänka på vid en fönsterrenovering.

Äldre fönster är ofta tillverkade av så kallat kärnvirke, vilket är ett trä som är speciellt framtaget för fönster och generellt sett håller mycket hög kvalitet, är tåligt mot vatten och vind samt är motståndskraftigt mot träförstörande svampar och insekter. Detta gör  livslängden för båge och karm i princip oändlig, om man underhåller dem regelbundet.

Fönstren är också en värdefull och viktig del av byggnadens karaktär. Äldre fönster, särskilt om de är jämngamla med huset de sitter i, har oftast ett utseende som är skräddarsytt till arkitekturen i övrigt. 

Ökad fönsterprestanda

Glas och bra tätningslister är viktigt för en god fönsterprestanda. För att slippa drag och höga uppvärmningskostnader byts tätningslister ut vid en fönsterrenovering. Att även byta ut det inre glaset till ett energiglas brukar vara det mest lönsamma, det gör att värmekostnaderna sjunker och ger en bättre energiprestanda. 

Underhållsfria fönster med utmärkt isolerförmåga sparar förvisso energi men det kommer ta tid innan besparingen kan räknas hem rent ekonomiskt. 

Behövs bygglov vid fönsterbyte?

Ett byte från till exempel träfönster till underhållsfria fönster av aluminium eller aluminiumbeklädda träfönster kräver i de flesta fall en bygglovsansökan. Du behöver bygglov om dina nya fönster innebär en väsentlig ändring av fasaden, som vid kulörbyte, byte av material eller ändring av dimensioner, proportioner eller profilering på karmar, bågar etc.


SBCs projektledare är proffs på alla typer av byggprojekt, stora som små. Tveka inte att höra av er om ni har några frågor eller beställ en offert direkt på www.sbc.se.

 

Caroline Kowalska Skogsberg

Projektledare

08-775 72 42 | caroline.skogsberg@sbc.se

SBC
 • May 15, 2022

  Vad är en samfällighet?

  Nyheter Det är inte helt ovanligt att bostadsrättsföreningar ingår i samfälligheter. Men vad är egentligen en samfällighet? Vi reder ut!
  7
 • May 13, 2022

  Vad kostar det att bygga balkonger för en bostadsrättsförening?

  Nyheter Att bygga helt nya eller byta ut befintliga balkonger är så gott som alltid en god investering för en bostadsrättsförening. Du kanske bor eller är påväg att flytta in i en fastighet som planerar att bygga eller renovera balkongerna. Oavsett vilken typ av balkongentreprenad ni vill eller behöver göra så undrar du säkert hur upplägget ser ut. Du är inte ensam. Många bostadsrättsinnehavare ställer sig själva frågorna: Vad kostar det min förening och hur påverkar det min ekonomi? Hur finansierar bostadsrättsföreningar balkongbygget?
  13
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  196
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  297
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1848

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  127
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  140
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4154
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5450
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2725