Bild: Pixabay

Nov 27, 2020

Våld i nära relationer – så kan fastighetspersonal och grannar hjälpa


Våld i nära relationer är ett globalt samhällsproblem som har fördjupats i samband med coronapandemin. När mer tid tillbringas hemma är risken stor att vardagen förvärras för dem som utsätts för våld av närstående. Isolering medför mer tid tillsammans med sin våldsutövare och färre möjligheter att söka hjälp. Fastighetspersonal och grannar kan spela en viktig roll i dessa människor liv.

Våld i nära relationer kännetecknas av att den utsatta har en nära relation– och ofta starka känslomässiga band till förövaren. Detta försvårar möjligheten till motstånd och uppbrott för offren. Eftersom våldet vanligtvis sker inomhus i offrets egen bostad kan fastighetspersonal och grannar spela en viktig roll när det gäller att se signaler på att det förekommer våld.

Samarbeta med en våldsförebyggande organisation

Flera fastighetsbolag runt om i landet samarbetar med olika våldsförebyggande organisationer såsom Kvinnofridslinjen, Alla kvinnors hus och Childhood. Ett samarbete kan se lite olika ut men ett första steg är att informera om kvinnojourer och barnrättsorganisationer i fastighetens trapphus eller tvättstuga. På så sätt kan man uppmärksamma eventuella offer på att det finns hjälp att söka och att det går att få prata med någon som har tystnadsplikt. Dessa anslag brukar finnas på flera olika språk för att vara tillgängliga för så många som möjligt.

Fastighetsägare kan även hjälpa personer som fallit offer för våld i hemmet genom att bistå med lägenheter till organisationer som erbjuder stödboende.

Ring alltid polisen vid pågående misshandel

Kvinnofridsenheten vid Nationellt centrum för kvinnofrid samarbetar med flera fastighetsföretag för att ge ökad kunskap om våld i nära relationer och om hur det påverkar boendemiljön. Deras verksamhetschef Åsa Witkowski uppmanar alla, såväl fastighetspersonal som grannar, att alltid våga ingripa om man misstänker våld.

"Det är farligt att inte göra någonting och att tänka att någon annan säkert redan har gjort en anmälan."

- Det är farligt att inte göra någonting och att tänka att någon annan säkert redan har gjort en anmälan. Lite beroende på hur situationen ser ut så ska man alltid ingripa. Det kan exempelvis handla om att våga fråga personen som man misstänker är utsatt för våld när man stöter på varandra i tvättstugan. Om det handlar om en situation som känns hotfull eller akut, exempelvis vid misstankar om pågående misshandel i en lägenhet, ska man alltid ringa polisen.

Bättre en orosanmälan för lite än en för mycket

Sarah Pettersson, relationsförvaltare på Stena Fastigheter i Stockholm, berättar om hur de låtit barnrättsorganisationen Childhood utbilda personalen.

-Vår personal och framförallt de som arbetar inom förvaltningen är de som kommer nära människors vardag och som ofta kommer in i människors mest privata sfär, deras hem. Childhoods experter höll en utbildning för all vår personal i Stockholm där vi gick igenom fakta, vad man ska titta efter om man misstänker att det förekommer våld i någons hem samt hur man sedan ska agera.

Utbildningen var väldigt uppskattad och nu planeras en digital version för all personal inom Stena Fastigheter.

Sarahs tips är att det alltid är bättre att göra en orosanmälan för mycket till socialtjänsten än en för lite.

- Om personalen känner sig obekväm med att göra en orosanmälning på grund av att de inte vill att deras namn ska finnas med i anmälan så går det även att göra det anonymt.

Vill du veta mer om hur du kan hjälpa till och hur du kan bemöta någon som du tror utsätts för våld i hemmet? Nationellt Centrum för Kvinnofrid har lanserat en grundläggande webbkurs om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Kursen riktar sig till socialtjänsten och andra personalkategorier som i sitt yrke möter kvinnor som utsätts för våld. Även privatpersoner och andra intresserade kan gå den.

Text/Källa: Fastighetsägarna

 • Apr 10, 2021

  Årets Pelargon 2021: Zonalpelargon Astrid

  Produktnyheter Årets Pelargon 2021 är en helt ny zonalpelargon som heter Astrid. Sorten har fyllda blommor som skimrar i olika nyanser av rosa och aprikos. Bladen är friskt gröna med en bred, böljande, chokladbrun zonmarkering. Förutom ett vackert yttre har sorten fantastiska odlingsegenskaper: pelargonen levererar blomsterprakt både inne och ute, tål regn och rusk och bjuder på osannolik blomning hela sommaren!
  26
 • Apr 7, 2021

  Amorteringskrav påverkar unga vuxna negativt

  Ekonomi Finansinspektionen har meddelat att de i september vill återinföra de tillfälligt borttagna amorteringskraven för de hushåll som behöver ta lån för att köpa en bostad. Detta kommer att påverka möjligheten att kunna köpa en bostad för 29 procent av svenskarna och 41 procent av unga vuxna. Det visar en ny Sifo-undersökning beställd av HSB.
  48
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Att lyckas med en digital årsstämma

  SBC hjälper bostadsrättsföreningar i hela landet med förvaltning, och de är dagligen i kontakt med föreningar som genomfört digitala stämmor under 2020.
  47
 • Lagar & Regler

  Får man röka i sin bostadsrätt?

  Kan en bostadsrättsförening tvinga en bostadsrättshavare som röker i sin lägenhet att flytta från föreningen? Den frågan ställdes i ett nyligen avgjort rättsfall från Norrköpings tingsrätt. Det korta svaret är ja, i vissa fall – om röklukten är konstant och allt för påtaglig
  60
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  395

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  2796
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  3695
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2211
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  1730