Bild: Pixabay

Jan 12, 2021

Valberedningens roll i bostadsrättsföreningen


Sitter du i valberedningen i din bostadsrättsförening? Då är ditt uppdrag att tillsammans med övriga valberedningen ta fram ett förslag på vilka personer som ska ingå i styrelsen under nästkommande år. Har ni årsstämma snart kan det hög tid att komma igång med förberedelserna.

När bostadsrättsföreningens medlemmar samlas till årsstämma bestäms vilka personer som ska ingå i styrelsen under året som följer. För att underlätta beslutsfattandet har oftast en grupp utvalda medlemmar, valberedningen, redan gjort ett förberedande arbete under det gångna året. Valberedningen undersöker vilka som är tänkbara kandidater och lämnar slutligen ett förslag på ny styrelse vid årsstämman. De kan även ge förslag på vilket arvode som ska utgå till styrelsen.

Påbörja valberedningen i god tid

Många föreningar genomför sina årsstämmor i perioden april-juni. Om så är fallet i din brf kan det nu vara dags för valberedningen att komma igång med sitt arbete. Vi rekommenderar att valberedningen påbörjar sitt arbete minst 1-2 mån innan årsstämman ska äga rum. Detta för att försäkra sig om att man har ett väl förberett förslag att presentera på stämman.

Så brukar valberedningens arbete gå till:

 1. Möte med valberedningen
  Sammankallande samlar valberedningen för att lägga en plan och dela upp arbetet i gruppen.

 2. Avstämning med styrelsen
  Det naturliga är att börja med att höra sig för med den befintliga styrelsen om hur behovet ser ut framöver. Vill alla sitta kvar? Ska någon flytta? Ser styrelsen ett behov av ytterligare ledamöter? Efter samtal med styrelsen har valberedningen en tydligare bild av hur många nya kandidater de behöver framställa.

 3. Kontakta potentiella nya kandidater
  Om det behövs nya personer till styrelsen är det en del av valberedningens uppgift att hitta tänkbara kandidater som kan tänka sig att sitta i styrelsen. Det kan innebära att knacka dörr eller ringa runt till medlemmarna och berätta vad det innebär att sitta styrelsen.

 4. Valberedningens förslag
  Slutligen sammanträder valberedningen och sammanställer ett förslag på vilka som ska sitta i styrelsen nästkommande år. Förslaget presenteras på årsstämman, där närvarande medlemmar fattar ett beslut.

Kom ihåg att kommande års valberedning också väljs vid årsstämman. Du som är med i valberedningen kan redan nu fundera över ifall du vill kandidera även för nästa år.

Text/Källa: Fastighetsägarna

 • Feb 26, 2021

  Nytt skatteavdrag för laddstationer och solceller

  Nyheter Den 1 januari 2021 infördes ett nytt skatteavdrag för så kallad grön teknik. Avdraget är till för privatpersoner som installerar laddstationer till elfordon, solceller eller system för lagring av egenproducerad elenergi.
  17
 • Feb 24, 2021

  Se över balkongen efter vintern

  Nyheter Snart kan du äntligen börja planera för en ny säsong på balkongen, men årets kalla vinter med mycket snö och is gör det extra viktigt att se över balkongen inför en eventuell besiktning. Här kommer några tips på vad du ska hålla utkik efter innan utemöblerna åker fram.
  21
 • Feb 24, 2021

  Skydda fastigheten mot brand med systematiskt brandskyddsarbete

  Lagar & Regler Brand skadar och tar liv, varje år. Under årets mörka månader ökar antalet bränder som hänger samman med att vi tänder mer stearinljus.
  22
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  252

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  2663
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  3494
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2150
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  1630