Jun 17, 2020

Vad kan föreningen göra om man har bostadshyresgäster och vill höja hyran?


I många fall där föreningen har flera bostadshyresgäster (minst tre) finns en förhandlingsordning för huset. Innebörden av en förhandlingsordning är att om föreningen vill höja hyran krävs först en förhandling med Hyresgästföreningen.

Föreningen får då framställa ett yrkande om hyreshöjning gentemot hyresgästföreningen varefter det sker en hyresförhandling. En framställan om hyresförhandling ska skickas till Hyresgästföreningen tre månader innan den nya hyran ska tas ut. Konsekvensen av att föreningen höjer hyran för hyresgästerna utan en föregående förhandling med Hyresgästföreningen kan bli skadestånd gentemot Hyresgästföreningen samt återbetalning av den del av hyra som inte är förhandlad till hyresgästerna.

Om föreningen inte vet om det finns en förhandlingsordning bör styrelsen kontakta Hyresgästföreningen och fråga om det finns någon gällande förhandlingsordning eller om den har upphört. Har förhandlingsordningen upphört ska istället förhandling om hyran ske med varje enskild hyresgäst. Enligt hyreslagen krävs då att föreningen framställer ett skriftligt krav om hyreshöjning. Det är alltså inte tillräckligt att bestämma en ny hyra ensidigt och börja skicka ut avier med en högre hyra. Om hyresgästen invänder mot den begärda hyreshöjningen får föreningen vända sig till hyresnämnden med en ansökan om högre hyra. Hyresnämnden tar då ställning till den begärda hyreshöjningen och om denna är skälig.


Med vänliga hälsningar
Ebba Andell
Fastighetsjurist SBC juridik
031-701 66 38 | ebba.andell@sbc.se
MEST LÄSTA


 • Jul 3, 2020

  Kamerabevakar ni er fastighet?

  Lagar & Regler Sommaren är högsäsong för inbrott. Att kamerabevaka fastigheten kan vara ett effektivt sätt att förhindra och utreda brott. Men när är det tillåtet och hur ska det gå till?
  74
 • Jul 2, 2020

  Semester

  Nyheter Under veckorna 28-29-30-31 går vi på BRF-Mappen, Fastighetsmedia AB, på semester. Nyhetsbrevet kommer att göra ett litet uppehåll dessa veckor och i mitten på Augusti är vi tillbaka igen. Vi önskar er alla en skön sommar!
  60
 • Jul 1, 2020

  HSB Skåne delar ut 800 000 kronor i Hållbarhetsbidrag till bostadsrättsföreningar

  Nyheter Solceller och sociala aktiviteter premieras när HSB Skåne delar ut Hållbarhetsbidraget för tredje året i rad. Totalt får 22 av HSB Skånes bostadsrättsföreningar ta del av bidraget som uppgår till drygt 800 000 kronor.
  22
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Energikartläggning & energieffektivisering

  Stream I det här avsnittet pratar Johan Flodin med Mia Simm, projektledare på Stockholmsregionens energikontor, om energikartläggning och energieffektivisering. Vi får bland annat lära oss om de vanligaste energieffektiviseringarna som en bostadsrättsförening kan göra.
  119

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  1941
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  2534
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  1728