Apr 1, 2021

Vad hände med den bostadsnära återvinningen?


2018 tog regeringen beslut om nya regler för återvinning med syftet att det skulle bli enklare för alla att källsortera. Målet var att det skulle finnas möjlighet att källsortera i närheten av alla bostadsfastigheter till år 2025. Nu har snart halva tiden gått och Naturvårdsverket har fått i uppdrag att analysera resultatet.

Ansvaret för återvinning i Sverige är delat i tre delar. Kommunerna tar hand om hushållsavfall och matavfall, hushållen lämnar sitt sorterade avfall till återvinningen och producenterna ser till att emballage i plast, kartong och metall mm återvinns. Producenterna har i sin tur gett den uppgiften till Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) samt Tailor Made Responsibility (TMR).

I beslutet från 2018 ändrades förordningarna så att återvinning vid bostadsfastigheter blev norm vilket ansågs öka tillgängligheten för hushållen. Det blev dock inget tvång för bostadsrättsföreningar att erbjuda källsortering men utrymme ska erbjudas där det är möjligt.

Tidigare fick bostadsrättsföreningar som erbjöd bostadsnära återvinning betala extra för hämtningen men den avgiften är nu borta. Föreningarna får dock ingen ersättning för de utrymmen som de erbjuder eller för kostnader för kärl, rengöring och städning. Däremot kan de spara pengar på ett minskat hushållsavfall när fler använder återvinningen. I bostadsområden där det är opassande med en återvinning per bostad, tex där man vill undvika trafik, finns möjligheten att istället erbjuda en kvartersnära källsortering.

Hur har det då gått med tillgängligheten för återvinning? Emma Nord-Norén på Naturvårdsverkets återvinningsenhet har tyvärr inga goda nyheter. Uppdraget för FTI och TMR var att samarbeta med och erbjuda lösningar för fastighetsägare och bostadsrättsföreningar. Insamlingsmålet var att minst 60% av alla fastigheter skulle ha egen insamling 2021 men tyvärr har den tidsplanen inte kunnat hållas. Miljödepartementet har därför startat en utredning för att se över hela återvinningssystemet som väntas vara klar till hösten 2021.

Text: Linda Svedin

 • Apr 10, 2021

  Årets Pelargon 2021: Zonalpelargon Astrid

  Produktnyheter Årets Pelargon 2021 är en helt ny zonalpelargon som heter Astrid. Sorten har fyllda blommor som skimrar i olika nyanser av rosa och aprikos. Bladen är friskt gröna med en bred, böljande, chokladbrun zonmarkering. Förutom ett vackert yttre har sorten fantastiska odlingsegenskaper: pelargonen levererar blomsterprakt både inne och ute, tål regn och rusk och bjuder på osannolik blomning hela sommaren!
  24
 • Apr 7, 2021

  Amorteringskrav påverkar unga vuxna negativt

  Ekonomi Finansinspektionen har meddelat att de i september vill återinföra de tillfälligt borttagna amorteringskraven för de hushåll som behöver ta lån för att köpa en bostad. Detta kommer att påverka möjligheten att kunna köpa en bostad för 29 procent av svenskarna och 41 procent av unga vuxna. Det visar en ny Sifo-undersökning beställd av HSB.
  48
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Att lyckas med en digital årsstämma

  SBC hjälper bostadsrättsföreningar i hela landet med förvaltning, och de är dagligen i kontakt med föreningar som genomfört digitala stämmor under 2020.
  46
 • Lagar & Regler

  Får man röka i sin bostadsrätt?

  Kan en bostadsrättsförening tvinga en bostadsrättshavare som röker i sin lägenhet att flytta från föreningen? Den frågan ställdes i ett nyligen avgjort rättsfall från Norrköpings tingsrätt. Det korta svaret är ja, i vissa fall – om röklukten är konstant och allt för påtaglig
  58
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  395

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  2795
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  3693
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2211
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  1728