Henrik Wahlström från Brandfast och Inger Strand visar hur lättillgängligt hjärtstartaren sitter i trapphuset på Kungsholmen. Foto: PennyLanesthlm.se

Dec 1, 2020

Vad gör du om någon får hjärtstopp?


Du kan rädda din granne! Hjärtstartare i bostadsrättsföreningen är en billig livförsäkring.

När Ingers man plötsligt blev medvetslös...

När Ingers man plötsligt blev medvetslös ringde hon 112 och utryckningen gick snabbt, men när ambulansen kom fram kunde inte ambulanssjukvårdarna ta sig in genom porten eftersom portkoden inte fungerar utan nyckel efter klockan 22.00. Den tid det tog för Inger att ta sig ner från åttonde våningen och öppna porten, tills att ambulanssjukvårdarna var på plats i lägenheten och kunde hjälpa hennes man, kändes som en evighet säger Inger.

Varje minut kan vara direkt livsavgörande vid ett hjärtstopp!

Händelsen fick Inger att fundera vidare på beredskapen som boende i moderna hus i Stockholm har idag.
Nu sitter det hjärtstartare i entrén till trapphusen som en extra trygghet för de familjer som bor i husen. ”Alla är väldigt tacksamma för att jag tog initiativet till att vi skulle köpa in en hjärtstartare, plus att vi dessutom fått mycket bättre sammanhållning bland grannarna!” avslutar Inger.

I Sverige drabbas mer än 5500 personer varje år av plötsligt hjärtstopp.
Om en hjärtstartare finns i närheten och används under det första minuterna så kan överlevnadschansen öka med upp till 70%. En hjärtstartare är tillsammans med HLR den enda effektiva hjälpen vid ett plötsligt hjärtstopp.

Den kan ge hjärtat en omstart så att pumpförmågan kommer igång.
Men det är bråttom, chansen att överleva minskar med tio procent för varje minut som går. Men om HLR, hjärt-lungräddning och defibrillering med hjälp av hjärtstartare sätts in kan fler liv räddas.

Hur använder man en hjärtstartare?

Klicka på videon nedan för att se hur enkelt det är att använda en hjärtstartare

Besök Brandfast för att läsa mer om hjärtstartare : Brandfast.nu
 • Jan 21, 2021

  Minoritetsskyddet i bostadsrättsföreningar har stärkts

  Nyheter En lagändring, som innebär stärkt minoritetsskydd i bostadsrättsföreningar, trädde i kraft den 1 januari 2021. Lagändringen innebär att tio procent av medlemmarna i en bostadsrättsförening numera kan kräva en särskild granskning via Bolagsverket utan att frågan behandlas på en föreningsstämma. Det har även införts ett krav på att den särskilda granskaren som utses ska vara oberoende och lämplig.
  23
 • Jan 20, 2021

  Checklista inför kommande byggprojekt och underhåll

  Nyheter Planerar du att renovera eller bygga nytt i sommar? Då är det hög tid att förbereda dig redan nu, eftersom det kan ta lång tid att få alla detaljer på plats. Läs Fastighetsägarnas checklista så du inte missar viktiga steg på vägen.
  24
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Maximalt 8 deltagare vid uthyrning av gemensamhetslokaler

  Från 10 januari 2021 får gemensamhetslokaler, festlokaler eller andra lokaler användas för privata sammankomster med maximalt åtta deltagare. Det är fastighetsägaren, hyresvärden eller bostadsrättsföreningen, som är ansvarig för att de nya reglerna följs.
  40
 • Lagar & Regler

  Viktig seger för BRF i Solna när Högsta domstolen undanröjer felaktig lagfart

  Bostadsrättsföreningen Trappgränd i Solna har vunnit ett viktigt mål i Högsta domstolen. Domstolen beslutade den 18 december att undanröja en felaktig lagfart för den fastighet som föreningen vill köpa och ombilda. Enligt Högsta domstolens beslut ges föreningen rätt att köpa hyresfastigheten. Beslutet är vägledande för liknande fall i framtiden och är en stor seger för bostadsrättsföreningen och dess juridiska ombud, juristbyrån Enkla Juridik.
  99
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  152

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  2539
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  3339
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2087
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  1572