Apr 19, 2021

Ung förening i Hammarby sjöstad vinner HSB Stockholms hållbarhetspris


HSB Stockholms hållbarhetspris går i år till HSB brf Redaren i Hammarby sjöstad. Sedan bildandet 2008 har föreningen installerat solceller och laddstolpar, system för frånluftsåtervinning, led-belysning och satsat stort på att stärka sammanhållningen.

– Alla aspekter av hållbarhet är en självklar del i vårt styrelsearbete. Vi jobbar strukturerat, proaktivt och hållbart och vi får nya idéer tack vare samarbeten med andra miljöengagerade bostadsaktörer, däribland det lokala initiativet Sjöstadsföreningen. Det känns jättekul att vårt arbete uppmärksammas, säger Sofia Carlén Hammar, ordförande HSB brf Redaren.

HSB brf Redaren har bland annat installerat solceller, investerat i närvaro- och ljusstyrd led-belysning samt ett system för frånluftsåtervinning som sänkte fjärrvärmeförbrukning med närmare 50 procent. Föreningen har tolv laddstolpar för elbilar och ett projekt för utökad cykelförvaring pågår.

– HSB brf Redaren är ett utmärkt exempel på att bostadsrättsföreningar på relativt kort tid kan uppnå mycket genom att ha en tydlig målbild och en engagerad styrelse. De visar att investeringar i mer hållbara lösningar ofta även är smarta ur ett ekonomiskt perspektiv, säger Anna Bengtsson, hållbarhetschef HSB Stockholm.

HSB brf Redarens sociala hållbarhetsarbete rymmer en rad initiativ som syftar till att stärka sammanhållningen bland de boende och uppmuntra till engagemang. Föreningen delar ut välkomstblad till nyinflyttade, har en informativ hemsida samt att årsstämma och städdagar avslutas med gemensamma måltider. Valberedningen jobbar aktivt med att fånga upp medlemmar som är intresserade av styrelsearbete eller på annat sätt vill engagera sig. Här råder ingen brist på kandidater till styrelseuppdragen.

HSB Stockholms hållbarhetspris delas traditionsenligt ut vid HSB Stockholms årsstämma som i år hölls den 12 april. Utöver äran omfattar priset hållbara tjänster och utbildningar till ett värde av 15 000 kronor.

Text: HSB

www.hsb.se

 • May 6, 2021

  Har du rätt till bidrag för bostadsanpassning?

  Nyheter Bidrag för bostadsanpassning kan sökas av dig som har en funktionsnedsättning och som önskar anpassa din bostad för att kunna leva ett mer självständigt liv. För att få bidraget finns det dock några krav som måste vara uppfyllda.
  26
 • May 5, 2021

  Fastighetsmappen och Brf-mappen klimatsatsar!

  Nyheter Fastighetsmedia har som ett led i sitt klimatarbete beslutat att klimatkompensera för samtliga utgåvor av Fastighetsmappen och Brf-mappen.
  15
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Att lyckas med en digital årsstämma

  SBC hjälper bostadsrättsföreningar i hela landet med förvaltning, och de är dagligen i kontakt med föreningar som genomfört digitala stämmor under 2020.
  130
 • Lagar & Regler

  Får man röka i sin bostadsrätt?

  Kan en bostadsrättsförening tvinga en bostadsrättshavare som röker i sin lägenhet att flytta från föreningen? Den frågan ställdes i ett nyligen avgjort rättsfall från Norrköpings tingsrätt. Det korta svaret är ja, i vissa fall – om röklukten är konstant och allt för påtaglig
  173
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  478

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  2922
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  3811
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2244
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  1807