Nov 24, 2020

Undvik kostsamma konflikter i bostadsrättsföreningen


Vem ansvarar för golvbrunnen och vem för stammarna? Hur påverkar det renoveringar i enskilda lägenheter, stambyten och eventuella vattenläckor? Det är frågor som Säker Vatten dagligen svarar oroliga bostadsrättsföreningar.

-Vi rekommenderar alla BRF:er att ta fram riktlinjer för renovering som tydliggör vilka krav som ställs på medlemmarna och på de företag som anlitas. Därför har vi tagit fram ett dokument med frågor som inspiration i processen att ta fram riktlinjer, säger Thomas Lundgren, VD för Säker Vatten.

Frågan om vem som ansvarar för vad brukar till exempel uppstå vid en vattenskada, efter en överlåtelsebesiktning eller i samband med att bostadsrättsföreningen ska byta stammar.

- En vattenskada på tredje våningen involverar inte bara den drabbade bostadsrättsinnehavaren och hans eller hennes försäkringsbolag. Det påverkar även föreningen och kanske grannarna under eller intill, samt deras försäkringsbolag. Byte av stammar orsakar ganska ofta konflikter mellan föreningen och lägenhetsinnehavare som nyligen genomfört kostsamma badrumsrenoveringar och tvingas göra om hela renoveringen igen, säger Thomas Lundgren.

Men konflikterna kan enkelt undvikas genom att bostadsrättsföreningar tar fram riktlinjer för renovering. Bakgrunden till att riktlinjer behövs, är att en bostadsrättsförening har komplicerade ägar- och försäkringsförhållanden när det handlar om tekniska installationer. Till exempel tillhör oftast golvbrunnen och inbyggda ledningar mellan våningar föreningen, medan golvbrunnens anslutning mot tätskiktet och rörgenomföringarna från föreningens stammar och in i badrummet hamnar under lägenhetsinnehavarens ansvar.
Riktlinjerna tydliggör vilka krav som ställs på medlemmarna och på de företag som anlitas.

- Genom att renovera från rätt håll och till exempel placera stammarna så att det är enkelt att byta ut och koppla in till badrummen sparar både föreningen och medlemmarna mycket tid och pengar, säger Thomas Lundgren.

Med väl förankrade riktlinjer ökar möjligheten att genomföra hållbara och trygga installationer. Därmed minskar risken för snabba och mindre genomtänkta beslut under renoveringsprocessen.

Säker Vatten har sammanställt ett antal frågor som inspiration i framtagandet av riktlinjer för renovering. Dokumentet finns på www.sakervatten.se/bygga-ratt/konsumenter och är fritt att använda.

Text/Källa: Säker Vatten

 • Apr 10, 2021

  Årets Pelargon 2021: Zonalpelargon Astrid

  Produktnyheter Årets Pelargon 2021 är en helt ny zonalpelargon som heter Astrid. Sorten har fyllda blommor som skimrar i olika nyanser av rosa och aprikos. Bladen är friskt gröna med en bred, böljande, chokladbrun zonmarkering. Förutom ett vackert yttre har sorten fantastiska odlingsegenskaper: pelargonen levererar blomsterprakt både inne och ute, tål regn och rusk och bjuder på osannolik blomning hela sommaren!
  26
 • Apr 7, 2021

  Amorteringskrav påverkar unga vuxna negativt

  Ekonomi Finansinspektionen har meddelat att de i september vill återinföra de tillfälligt borttagna amorteringskraven för de hushåll som behöver ta lån för att köpa en bostad. Detta kommer att påverka möjligheten att kunna köpa en bostad för 29 procent av svenskarna och 41 procent av unga vuxna. Det visar en ny Sifo-undersökning beställd av HSB.
  48
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Att lyckas med en digital årsstämma

  SBC hjälper bostadsrättsföreningar i hela landet med förvaltning, och de är dagligen i kontakt med föreningar som genomfört digitala stämmor under 2020.
  46
 • Lagar & Regler

  Får man röka i sin bostadsrätt?

  Kan en bostadsrättsförening tvinga en bostadsrättshavare som röker i sin lägenhet att flytta från föreningen? Den frågan ställdes i ett nyligen avgjort rättsfall från Norrköpings tingsrätt. Det korta svaret är ja, i vissa fall – om röklukten är konstant och allt för påtaglig
  59
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  395

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  2795
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  3695
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2211
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  1730