Oct 13, 2021

Undvik kalla lägenheter i höst och spara energi samtidigt


Nu är hösten här och temperaturen utomhus sjunker och pendlar ofta kraftigt från en dag till en annan. Resultatet kan bli både kalla lägenheter och ökade värmekostnader. Men med injusterade värmesystem och ny teknik kan innetemperaturen hållas jämn samtidigt som kostnader och miljöbelastning minskas. Det finns också en hel del som den boende kan göra för att få ett skönare klimat inomhus.

– Injustering av värmesystemet minskar både kostnader och miljöbelastning samtidigt som de boende får en jämnare temperatur inomhus. Det som händer när temperaturen skiljer mellan lägenheterna är att fastighetsägaren behöver öka energiflödet, för att de som har det kallast ska få det drägligt, säger Mari-Louise Persson, miljö- och energichef på Riksbyggen.

Detta leder till ökade energikostnader, högre miljöbelastning och ett sämre inomhusklimat.

– I värsta fall måste de som har det varmast i sina lägenheter vädra ut värmen. Genom att utföra en injustering av värmesystemet och använda modern teknik kan detta förhindras, säger Mari-Louise Persson.

Riksbyggen satsar stort på att underlätta för bostadsrättsföreningar att både minska sin klimatpåverkan och sina kostnader på energiområdet.

Energianvändningen minskar med mellan 20-50 procent
Riksbyggen har utvecklat tjänsten Energiförvaltning som innebär att en energiingenjör analyserar och optimerar fastigheten vilket leder till att fastighetens energianvändning blir så låg och effektiv som möjligt utifrån föreningens ekonomi.

– Den potentiella energibesparingen för de 100 kunder vi hittills har identifierat är 50 000 000 kWh per/år. Vilket motsvarar ungefär energianvändningen för drygt 3000 villor, berättar Göran Danling, affärsutvecklare energitjänster på Riksbyggen.

Upp till 1 000 000 MWh skulle kunna sparas om alla Riksbyggens cirka 4 000 bostadsrättskunder började använda energiförvaltning, det motsvarar ungefär lika mycket energi som alla flerbostadshusen i Uppsala län använder på ett år.

Vad kan den boende göra själv för ett bättre inomhusklimat?

 • Möblera så att elementen inte täcks.
 • Vädra kort och effektivt, inte under en längre tid.
 • Använd termostaten om du vill du ha lägre temperatur inomhus.
 • Placera termometern på en innervägg, helst i ögonhöjd.
 • Stäng av köksfläkten när den inte används.
 • Låt friskluftsventilen alltid vara öppen.

Vad är en normal inomhustemperatur i en bostad?
Folkhälsomyndighetens rekommendationer säger att temperaturen i en bostad bör vara mellan 20 och 24 grader. Det är riktlinjer som gäller både hyresrätter och bostadsrätter.

De rekommenderar vidare att temperaturen inte långvarigt får vara lägre än 18 grader, eftersom det då finns risk för människors hälsa.

Läs mer om kallt i lägenheten

Text: Riksbyggen

www.riksbyggen.se

 • Jan 16, 2022

  Första metoden att klimatberäkna området mellan byggnader

  Nyheter Tillsammans med Ikano Bostad och Malmö Stad utvecklar COWI just nu en metod för klimatberäkningar för anläggningsprojekt. Metoden kommer göra det möjligt att bygga bostadsområden med en lägre klimatpåverkan.
  8
 • Jan 16, 2022

  Hemarbete kräver större boende

  Nyheter De nya restriktionerna som innebär hemarbete för alla som har möjlighet, ställer fler krav på bostaden. Många har under de senaste två åren haft tillfälliga lösningar och suttit i köket eller soffan och arbetat.
  11
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Regeln som kan ge lokalhyresgästen en möjlighet att komma ur sitt hyresavtal i förtid

  Det som i dagligt tal kallas Hyreslagen, rätteligen 12 kapitlet i jordabalken, innehåller ett allmänt förbud för en hyresgäst att överlåta hyresrätten till en bostadslägenhet eller lokal utan medgivande från hyresvärden. En överlåtelse som sker utan sådant medgivande kan leda till att hyresgästen förlorar sin hyresrätt.
  393
 • Lagar & Regler

  Fördelning av underhållsansvaret i en bostadsrättsförening

  Oavsett om det är normalt slitage eller en plötsligt uppkommen skada så står man ibland inför det faktum att någonting i bostadsrätten måste renoveras. Vem ska stå för kostnaden om mitt kök behöver bytas ut? Ska jag betala för en vattenskada i mitt vardagsrum för att ett rör börjat läcka i min grannes badrum? Vad är det egentligen som gäller?
  614
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1450

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3760
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4910
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2630
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2436