Nov 5, 2019

Undvik hisstopp – så kan du arbeta förebyggande


Med vintersäsongen dras grus och smuts in i entréer och följer med in i hissar. Grus i tröskeln till hissen är en vanlig orsak till att hissen inte fungerar. Här tipsar Fastighetsägarna om hur du kan arbeta förebyggande för att undvika hisstopp.

I byggnader där hissar finns är det fastighetsägaren eller styrelsen för bostadsrättsföreningen som ansvarar för att hissen fungerar och är säker. Detta innebär att hissar ska besiktigas minst 1 gång per år av ett oberoende auktoriserat besiktningsorgan. Utöver det ansvarar du som fastighetsägare för löpande underhåll och skötsel av hissen. Det är också du som fastighetsägare som är ansvarig för att hissar som inte fungerar säkert stängs av och att felet avhjälps.

Förebyggande åtgärder för att minska risken för stopp

För att minska risken för driftstopp är det viktigt att arbeta förebyggande med underhåll och skötsel. Här har vi listat de viktigaste åtgärderna för att minska risken för stopp.

Besiktiga hissen 1 gång per år
Besiktning av hissar ska alltid utföras av ett oberoende, auktoriserat besiktningsorgan. Det är fastighetsägarens ansvar att beställa besiktning av hissen. Skötselföretag kan aldrig besiktiga hissar men biträder vid besiktning.

Genomför service regelbundet
Hur ofta en hiss behöver service beror på hur mycket hissen används och den miljö hissen finns i. Det är därför viktigt att regelbundet och återkommande genomföra service på hissen.

Rengör trösklar i hissen
Driftsstopp på hissar beror väldigt ofta på att det finns grus i tröskelspåren för hissdörren. Detta är särskilt vanligt förekommande under vintern när grus från sandning följer med in i hissen. Genom att dammsuga tröskeln ofta kan man minska risken för sådana stopp. Om dörrarna inte stängs på hissen bör man försöka städa bort grus från tröskelspåren för att utesluta att det är orsaken till problemet innan man ringer serviceföretaget.

Håll fotocellen till dörröppningen ren
En vanlig orsak till att hissen inte fungerar är att det finns skräp på Fotocellögat som reglerar dörrstängningen. På äldre hissar sitter fotocellögat ofta i dörröppningen och man kan då prova att torka med en trasa innan man ringer serviceföretaget. Detta gäller även ljusridåer (fotocellister) då de sitter åtkomliga i framkant på dörrblad

Håll entrén städad för att minska risken för vandalisering av hissar
Många hissar finns i entréer. För att minska risken för att hissar vandaliseras eller förstörs kan man arbeta förebyggande genom att ha en städad och välkomnade entré, vilket erfarenhetsmässigt visat sig minska risken för vandalisering.

Informera om hur ni arbetar för att minska driftstopp
Information till boende eller företag i fastigheten om hur hissarna sköts och förebyggande åtgärder hjälper också till att skapa förståelse för både risker och att ens eget beteende kan påverka driftssäkerheten och tillgängligheten.

Text: Fastighetsägarna

 • Feb 26, 2021

  Nytt skatteavdrag för laddstationer och solceller

  Nyheter Den 1 januari 2021 infördes ett nytt skatteavdrag för så kallad grön teknik. Avdraget är till för privatpersoner som installerar laddstationer till elfordon, solceller eller system för lagring av egenproducerad elenergi.
  7
 • Feb 24, 2021

  Se över balkongen efter vintern

  Nyheter Snart kan du äntligen börja planera för en ny säsong på balkongen, men årets kalla vinter med mycket snö och is gör det extra viktigt att se över balkongen inför en eventuell besiktning. Här kommer några tips på vad du ska hålla utkik efter innan utemöblerna åker fram.
  13
 • Feb 24, 2021

  Skydda fastigheten mot brand med systematiskt brandskyddsarbete

  Lagar & Regler Brand skadar och tar liv, varje år. Under årets mörka månader ökar antalet bränder som hänger samman med att vi tänder mer stearinljus.
  14
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  247

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  2655
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  3485
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2146
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  1627