Nov 5, 2019

Undvik hisstopp – så kan du arbeta förebyggande


Med vintersäsongen dras grus och smuts in i entréer och följer med in i hissar. Grus i tröskeln till hissen är en vanlig orsak till att hissen inte fungerar. Här tipsar Fastighetsägarna om hur du kan arbeta förebyggande för att undvika hisstopp.

I byggnader där hissar finns är det fastighetsägaren eller styrelsen för bostadsrättsföreningen som ansvarar för att hissen fungerar och är säker. Detta innebär att hissar ska besiktigas minst 1 gång per år av ett oberoende auktoriserat besiktningsorgan. Utöver det ansvarar du som fastighetsägare för löpande underhåll och skötsel av hissen. Det är också du som fastighetsägare som är ansvarig för att hissar som inte fungerar säkert stängs av och att felet avhjälps.

Förebyggande åtgärder för att minska risken för stopp

För att minska risken för driftstopp är det viktigt att arbeta förebyggande med underhåll och skötsel. Här har vi listat de viktigaste åtgärderna för att minska risken för stopp.

Besiktiga hissen 1 gång per år
Besiktning av hissar ska alltid utföras av ett oberoende, auktoriserat besiktningsorgan. Det är fastighetsägarens ansvar att beställa besiktning av hissen. Skötselföretag kan aldrig besiktiga hissar men biträder vid besiktning.

Genomför service regelbundet
Hur ofta en hiss behöver service beror på hur mycket hissen används och den miljö hissen finns i. Det är därför viktigt att regelbundet och återkommande genomföra service på hissen.

Rengör trösklar i hissen
Driftsstopp på hissar beror väldigt ofta på att det finns grus i tröskelspåren för hissdörren. Detta är särskilt vanligt förekommande under vintern när grus från sandning följer med in i hissen. Genom att dammsuga tröskeln ofta kan man minska risken för sådana stopp. Om dörrarna inte stängs på hissen bör man försöka städa bort grus från tröskelspåren för att utesluta att det är orsaken till problemet innan man ringer serviceföretaget.

Håll fotocellen till dörröppningen ren
En vanlig orsak till att hissen inte fungerar är att det finns skräp på Fotocellögat som reglerar dörrstängningen. På äldre hissar sitter fotocellögat ofta i dörröppningen och man kan då prova att torka med en trasa innan man ringer serviceföretaget. Detta gäller även ljusridåer (fotocellister) då de sitter åtkomliga i framkant på dörrblad

Håll entrén städad för att minska risken för vandalisering av hissar
Många hissar finns i entréer. För att minska risken för att hissar vandaliseras eller förstörs kan man arbeta förebyggande genom att ha en städad och välkomnade entré, vilket erfarenhetsmässigt visat sig minska risken för vandalisering.

Informera om hur ni arbetar för att minska driftstopp
Information till boende eller företag i fastigheten om hur hissarna sköts och förebyggande åtgärder hjälper också till att skapa förståelse för både risker och att ens eget beteende kan påverka driftssäkerheten och tillgängligheten.

Text: Fastighetsägarna

 • May 22, 2020

  Semesterparagrafen kan sättas i spel i sommar

  Lagar & Regler Vi lever i en extraordinär tid orsakad av Covid-19 som får effekter för både enskilda individer som företag, myndigheter och samhället i stort. Det är sämre tider för många företag och regering och myndigheter vidtar flertalet ekonomiska åtgärder för att stimulera marknaden och minimera de ekonomiska effekterna av coronapandemin. Här finns det anledning att som hyresvärd anta att en och annan lokalhyresgäst kommer att vilja frånträda den förhyrda lokalen i förtid. Ett sätt kan då vara att sätta den sk. semesterparagrafen i spel (12 kap 32 § jordabalken).
  56
 • May 21, 2020

  DM TAK AB - Veckans samarbetspartner

  Samarbetspartners BRF-Mappen.se är en av Sveriges största sökmotorer för att hitta leverantörer och entreprenörer till er bostadsrättsförening. Här kan ni enkelt söka bland ett tusental entreprenörer & leverantörer som uttalat jobbar med bostadsrättsföreningar & fastighetsägare. En av aktörerna presenterar vi här, klicka gärna in er på deras profil på brfmappen.se och hitta mer information.
  20
 • May 21, 2020

  Tips för en lyckad hemester på balkongen

  Nyheter I år är det läge att ställa in sig på en semester på hemmaplan. Vi har alla lite olika förutsättningar för det, och det här utskicket riktar sig främst till dig som har en balkong. Många balkonger står oanvända och fungerar kanske mest som ett förråd. Men med växter och rätt inredning blir balkongen ett extra rum och en oas perfekt för sköna semesterdagar. Vi mår bevisligen bra av att omges av växter, så om humöret är lågt kan det vara skönt att pyssla om sina växter en stund och ta en fikapaus i det gröna. Här kommer lite tips på hur du får balkongen att blomstra!
  67
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Semesterparagrafen kan sättas i spel i sommar

  Vi lever i en extraordinär tid orsakad av Covid-19 som får effekter för både enskilda individer som företag, myndigheter och samhället i stort. Det är sämre tider för många företag och regering och myndigheter vidtar flertalet ekonomiska åtgärder för att stimulera marknaden och minimera de ekonomiska effekterna av coronapandemin. Här finns det anledning att som hyresvärd anta att en och annan lokalhyresgäst kommer att vilja frånträda den förhyrda lokalen i förtid. Ett sätt kan då vara att sätta den sk. semesterparagrafen i spel (12 kap 32 § jordabalken).
  56
 • Lagar & Regler

  Balkongsäsong - vad får man göra på balkongen?

  Alla har vi vårt eget sätt att njuta av balkonglivet. Vissa kanske rullar ut lite konstgräs och övar på puttningen inför golfsäsongen, en annan kanske smyger ut för att sola naken medan en tredje kanske sitter och avnjuter någon spännande tobak i en vattenpipa. Hur du än väljer av att njuta av din balkong är det viktigt att du visar hänsyn till dina grannar och tänker på vad du faktiskt får och inte får göra.
  958
 • Ordföranderollen

  Nyheter I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  83

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  1823
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  2357
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  1650