May 17, 2021

Tydligare riktlinjer för skifferfasader


Nordskiffer har länge efterfrågat tydligare rekommendationer i AMA gällande fasadtäckningar med takskifferplattor. I takt med att efterfrågan på takskifferfasader har ökat har nämligen nya leverantörer av fasadsystem för takskifferplattor försökt att etablera sig i Sverige. Alla med egna synsätt på vad som är ett säkert montage.

- Vi har sett fasader med för korta krokar där plattor skallrar och riskerar att trilla ner, fasadsystem som inte är brandsäkra och skarvar som inte tätas och gör att vatten tränger in bakom fasadens ytskikt, berättar Mats Komét på Nordskiffer. Men vi har även stött på skiffersorter som inte är godkända för våra nordiska klimat. Plattorna har inte testats för fryscykler och kan frysa sönder redan den första vintern med minusgrader, menar han.

Efter den senaste utgåvan av AMA Hus, som kom år 2018, har det hänt en hel del i byggsverige. Uppmärksamhet har riktats ännu mer mot brandsäkerhet, väderförhållanden som förändras i takt med klimatförändringarna och fokus på miljövänliga material. Efterfrågan på miljövänliga fasadmaterial som är icke brännbara har lett till att natursten har fått ett uppsving.

Den nya AMA Hus 21 innehåller tydligare rekommendationer för montage av takskifferplattor på fasader. Skarvar ska tätas, överlappet bör hålla ett visst mått och fasadsystemet bakom ska vara av stål eller brandimpregnerad träläkt.

- Vi är glada att riktlinjerna har blivit tydligare, säger Mats. Vi har jobbat med takskifferfasader sedan 2005 och har följt de riktlinjer som dominerar i Europa, som vi vet är beprövade. Vi kan lugnt fortsätta med vårt fasadsystem och kunderna kan känna sig trygga med AMA Hus 21, avslutar Mats.

Fakta NordClad fasadsystem:
- Ventilerad hattprofil av stålplåt
- Krokar i rostfritt fjäderstål, minst 60 mm längd
- Tätningsremsor av plåt för skarvtätning vid enkeltäckning
- Skifferplattor testade enligt EN-12326 eller likvärdig standard

Text: Nordskiffer

https://www.nordskiffer.com/

 • Jun 14, 2021

  Nytt samarbete automatiserar hanteringen av digitala lås

  Nyheter I ett nytt samarbete mellan fastighetssystemleverantörerna Momentum, FAST2, Vitec och accessplattformen Amido har man tagit fram en lösning som automatiskt styr accessen till majoriteten av marknadens alla digitala lås. Genom en integration byggd på den öppna standarden fastAPI styrs accessen automatiskt via hyresavtalets giltighetstid. Först ut med den nya lösningen är Halmstads Fastighets AB.
  4
 • Jun 14, 2021

  Bengt Dahlgren lanserar verktyg för automatiserad beräkning av klimatavtrycket på VVS!

  Nyheter Det finns ett behov av att öka kunskapen om klimatpåverkan från VVS, som idag är begränsad i branschen. I de få fall VVS beaktas vid beräkning av en byggnads klimatpåverkan så används generellt en schablon för all VVS. Nu möjliggörs beräkning av ett projektspecifikt klimatavtryck med hjälp av ett automatiserat verktyg.
  6
 • Jun 14, 2021

  Parkeringshuset återvinner regnvattnet

  Nyheter Parkering Malmö vill bidra till hållbar stadsutveckling och bygger nu ett parkeringshus utöver det vanliga i Sege Park – med en stomme helt i trä. Parkeringshuset har högt satta hållbarhetsambitioner, och är tänkt att bli en klimatsmart mobilitetsnod och en förebild för framtidens parkeringshus. Tillsammans med VA SYD och Malmö stad, genom EU-projektet REWAISE, byggs ett unikt system för att återvinna regnvatten i syfte att minska användningen av dricksvatten.
  4
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  680

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3116
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  3982
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2292
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  1910