Cecilia Jutell, analytiker på HSB Stockholm presenterar Stockholms bostadsrättsbarometer 2020.

Jun 30, 2020

Två av fem bostadsrättsföreningar i Stockholm skjuter kostnader på framtida medlemmar


När två av fem av Stockholms bostadsrättsföreningar har fått in medlemmarnas avgifter och övriga intäkter, och betalat sina drift- och räntekostnader, så blir det inte tillräckligt mycket pengar kvar för att täcka upp för det framtida underhåll som föreningens nuvarande medlemmar orsakar. Det visar Stockholms bostadsrättsbarometer 2020, som HSB Stockholm har släppt.

Rapporten visar att den genomsnittliga bostadsrättsföreningen i Stockholm har en total intäkt på 783 kr/kvm/år och drift- och räntekostnader på sammanlagt 568 kr/kvm/år vilket ger ett sparande på i snitt 215 kr/kvm/år. Men 2 av 5 föreningar har ett sparande som är lägre än 200 kr/kvm/år vilket inte är tillräckligt.

– Att två av fem föreningar inte täcker upp för det slitage som de själva är med och skapar innebär i praktiken att de skjuter kostnader för dagens slitage på framtida medlemmar. Det är inte att ha en hållbar ekonomi i sin förening, säger Cecilia Jutell, analytiker på HSB Stockholm.

Driftkostnaderna har ökat med hela 12 procent de senaste fem åren samtidigt som avgifterna endast har ökat med tre procent.

– Det är en ekvation som har gått ihop endast tack vare att räntan gått ner rejält under samma period. Men om inte föreningarna sparar tillräckligt kommer de att behöva en högre grad av lånefinansiering när det är dags för stora renoveringar, såsom stambyte, tak, fönster och fasad. Då finns inga genvägar, utan avgifterna måste upp och det kan bli kännbart, säger Cecilia Jutell.

Om inte förr, pga renoveringar, så kommer avgifterna behöva höjas när räntan vänder uppåt, och Stockholms bostadsrättsföreningar är väldigt räntekänsliga. Om räntan ökar med en procentenhet behöver den genomsnittliga bostadsrättsföreningen i Stockholm höja sina avgifter med åtta procent för att behålla samma sparande. Nästan en av tio behöver höja med mer än 15 procent.

– En anledning till att föreningarna inte höjer avgifterna är säkerligen att avgiftsnivån har stor påverkan på värdet på bostadsrätterna, och mäklare och köpare lägger stor vikt vid kvadratmeterpriser och månadsavgifter. Ingen bostadsrättsägare vill att värdet på sin lägenhet sjunker, säger Cecilia Jutell.

En annan anledning kan vara att föreningen saknar en komplett underhållsplan som inkluderar kostnader för samtliga stora planerade underhåll och investeringar för de kommande 50 åren. Då saknas insikt om vilka kostnader som är i antågande och när.

– Men även om ekonomin för två av fem föreningar inte kommer att hålla på sikt, så mår den genomsnittliga bostadsrättsföreningen i Stockholm ekonomiskt bra, och tar ansvar för en långsiktigt hållbar ekonomi, avslutar Cecilia Jutell.

Stockholm har högst intäkter och driftkostnader och sparar minst jämfört med Göteborg och Malmö

Genomsnittsföreningen i Stockholm sparar drygt 20 procent mindre än snittföreningen i Malmö och Göteborg. Stockholms avgiftsnivåer är lägre än i Malmö och Göteborg, men tack vare högre övriga intäkter har Stockholm en total intäkt i nivå med Göteborgs och högre än Malmös. Vid en jämförelse av driftkostnader ser vi att den genomsnittliga föreningen i Stockholm har avsevärt högre kostnader än Malmö och Göteborg. Det är framför allt uppvärmningen som är dyrare.

Underlag Stockholms bostadsrättsbarometer 2020

Statistik från 496 bostadsrättsföreningar i Stockholmsregionen vars ekonomiska förvaltning sköts av HSB Stockholm (både medlemmar och icke medlemmar i HSB Stockholm).

Källa: HSB Stockholm

 • May 6, 2021

  Har du rätt till bidrag för bostadsanpassning?

  Nyheter Bidrag för bostadsanpassning kan sökas av dig som har en funktionsnedsättning och som önskar anpassa din bostad för att kunna leva ett mer självständigt liv. För att få bidraget finns det dock några krav som måste vara uppfyllda.
  25
 • May 5, 2021

  Fastighetsmappen och Brf-mappen klimatsatsar!

  Nyheter Fastighetsmedia har som ett led i sitt klimatarbete beslutat att klimatkompensera för samtliga utgåvor av Fastighetsmappen och Brf-mappen.
  15
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Att lyckas med en digital årsstämma

  SBC hjälper bostadsrättsföreningar i hela landet med förvaltning, och de är dagligen i kontakt med föreningar som genomfört digitala stämmor under 2020.
  129
 • Lagar & Regler

  Får man röka i sin bostadsrätt?

  Kan en bostadsrättsförening tvinga en bostadsrättshavare som röker i sin lägenhet att flytta från föreningen? Den frågan ställdes i ett nyligen avgjort rättsfall från Norrköpings tingsrätt. Det korta svaret är ja, i vissa fall – om röklukten är konstant och allt för påtaglig
  171
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  478

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  2922
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  3811
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2243
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  1807