Nov 30, 2021

Tobias Alsborger om fastighetsbranschen och dess utmaningar


Real hade nöjet att få välkomna Tobias Alsborger till byrån. Under en frukostföreläsning delade han med sig av sina erfarenheter gällande fastighetsinvesteringar. Reals partner och grundare Mikael Laag passade även på att ställa några frågor till Tobias, om hans syn på fastighetsbranschen och dess utmaningar.

Tobias Alsborger är inte bara en gedigen investerare och entreprenör. Han är också styrelseledamot i bolagen Catella, Enstar och Pulsen fastigheter samt styrelseordförande i Suburban Properties. Tidigare i karriären var Tobias även med och grundade fastighetsbolaget NREP, där han också var partner.

Efter föreläsningen fick Mikael chansen att ställa några frågor till Tobias.

En trend som vi sett ganska länge är att privata fastighetsägare och fonder rör sig mer och mer mot fastighetsutveckling medan det framför allt är pensionskapital som förvärvar fulluthyrda ”färdiga” fastigheter. Vad beror den trenden på och tror du att den kommer hålla i sig de närmsta åren?

– Investerare med högre avkastningskrav, typiskt sett fonder och privat kapital, har under de senaste åren tvingats att ta mera risk för att möta investerarnas förväntningar på avkastning. Fastighetsutveckling är ett segment där den potentiella vinsten är högre. Många fonder och privata investerare har också byggt upp starka organisationer som kan hantera utvecklingsprojekt och därmed ta ned risken utan att göra avkall på avkastning. En del i detta kan också vara att det privata kapitalet har varit snabbare på att plocka upp nya trender inom till exempel logistik, samhällsfastigheter och bostäder, där behovet av nyutveckling varit stort. Institutionernas portföljer består till stor del av kontor och bostäder i redan etablerade lägen. Dock ska det noteras att pensionskapitalet också genomfört stora utvecklingsprojekt, värt att nämna är vitaliseringen av stora delar av Stockholm City.

  Avkastningskraven har, för många typer av fastigheter, pressats ner rejält de senaste åren. Vad tror du skulle kunna vända den utvecklingen och ser du några sådana tecken?

  – Skulle inflationen under en lång ihållande period vara hög så kommer det på sikt att leda till högre ränta och sannolikt högre avkastningskrav. Min uppfattning är att investerarna i dagens marknad inte prisar in detta utan snarare tror att vi kommer befinna oss i ett lågränteläge länge. Fortfarande är det så att det finns väldigt mycket kapital som letar fastighetsinvesteringar, så i dagsläget skulle jag snarare säga att det är tryck nedåt på avkastningskraven och inte tvärtom, trots inflationsdiskussionen.

  Hållbarhet och ESG är begrepp som hörs allt oftare i mötesrummen. Har fastighetsbranschen gjort tillräckligt här och hur tror du att utvecklingen kommer bli i framtiden?

  – Ingen bransch har gjort tillräckligt. Så här långt har det varit mycket snack och ganska lite verkstad. Känslan nu är att branschen mognat något och många aktörer tittar på olika typer av certifieringar. För att kunna bli certifierad har aktörerna tvingats att förstå sitt nuvarande avtryck och uppföljning av till exempel energiförbrukning har blivit bättre vilket också skapar möjligheter att utvärdera och ta fram mål, både kortsiktiga och långsiktiga.

  – Det är väldigt mycket enklare att göra ”rätt” i nybyggda fastigheter än i befintliga. Det paradoxala i detta är det stora miljöavtryck som nyutveckling av fastigheter innebär. Miljösmarta ombyggnationer av befintliga fastigheter är svårt men intressant för framtiden. De som gör rätt saker kommer att vara vinnare i sektorn men ännu tydligare är att de som inte gör rätt kommer att straffas stenhårt av myndigheter och kanske framför allt av marknaden, avslutar Tobias Alsborger.

  Text: Real advokatbyrå
  https://www.realadvokatbyra.se/
  • Jan 16, 2022

   Första metoden att klimatberäkna området mellan byggnader

   Nyheter Tillsammans med Ikano Bostad och Malmö Stad utvecklar COWI just nu en metod för klimatberäkningar för anläggningsprojekt. Metoden kommer göra det möjligt att bygga bostadsområden med en lägre klimatpåverkan.
   8
  • Jan 16, 2022

   Hemarbete kräver större boende

   Nyheter De nya restriktionerna som innebär hemarbete för alla som har möjlighet, ställer fler krav på bostaden. Många har under de senaste två åren haft tillfälliga lösningar och suttit i köket eller soffan och arbetat.
   11
  Loading...

  MEST LÄSTA

  SENASTE NYTT

  • Lagar & Regler

   Regeln som kan ge lokalhyresgästen en möjlighet att komma ur sitt hyresavtal i förtid

   Det som i dagligt tal kallas Hyreslagen, rätteligen 12 kapitlet i jordabalken, innehåller ett allmänt förbud för en hyresgäst att överlåta hyresrätten till en bostadslägenhet eller lokal utan medgivande från hyresvärden. En överlåtelse som sker utan sådant medgivande kan leda till att hyresgästen förlorar sin hyresrätt.
   393
  • Lagar & Regler

   Fördelning av underhållsansvaret i en bostadsrättsförening

   Oavsett om det är normalt slitage eller en plötsligt uppkommen skada så står man ibland inför det faktum att någonting i bostadsrätten måste renoveras. Vem ska stå för kostnaden om mitt kök behöver bytas ut? Ska jag betala för en vattenskada i mitt vardagsrum för att ett rör börjat läcka i min grannes badrum? Vad är det egentligen som gäller?
   614
  • Ordföranderollen

   Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
   1450

  I FOKUS

  Nyheter från
  våra partners
  • Ekonomi

   Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

   Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
   3760
  • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

   Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
   4910
  • Ekonomi

   Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

   En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
   2630
  • Produktnyheter

   Problem med störande fåglar?

   Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
   2436