Mar 2, 2021

Tänk på grannen vid hemarbete


Coronapandemin gör att allt fler arbetar hemifrån. Precis som på den ordinarie arbetsplatsen behöver man lugn och ro för att kunna utföra sina arbetsuppgifter. Men när många befinner sig hemma ökar risken för att grannar stör varandra. Men vad räknas som en störning och hur ska man agera om man upplever sig störd av sin granne?

Antalet anmälda klagomål på störningar har ökat under coronapandemin, enligt en artikel från Sveriges Radio. Det är inte så märkligt med tanke på att var tredje person som arbetar gör det hemifrån, åtminstone någon dag i veckan, enligt statistik från SCB.

Om du upplever att din granne stör dig är det lämpligt att prata med grannen om det inträffade. Kanske kan ni komma överens om att den störande åtgärden kan utföras en annan tid eller så visar det sig att grannen inte alls var medveten om störningen och upphör med beteendet.

Om det inte hjälper att prata med grannen blir nästa steg att anmäla störningen till styrelsen. Enligt bostadsrättslagen är styrelsen nämligen skyldig att vidta åtgärder för att se till att störningarna upphör. Styrelsen kommer då göra en bedömning om det verkligen rör sig om en störning eller ej.

En störning kan till exempel vara ljud, lukter eller hotfullt beteende. En störning måste objektivt sett vara en störning. Det innebär att en person med astma som klagar på stark parfymlukt eller en ljudkänslig person som klagar på spring i trapphuset kanske inte når upp till det objektiva krav som ställs på en störning i lagens mening. Bedömningen om det rör sig om en störning ska ske utifrån vad som man som boende i ett flerbostadshus skäligen bör tåla. Till exempel får man tåla viss röklukt från grannens balkong eller att en granne som arbetar natt duschar mitt i natten.

Om styrelsen anser att det objektivt sett rör sig om en störning kan styrelsen i ett tidigt skede försöka medla mellan grannarna eller ge en informell varning eller tillsägelse. Om störningen fortsätter ska styrelsen skriftligen skicka en anmodan om att bostadsrättshavaren ska upphöra med störningen, en så kallad rättelseanmodan. I samband med att en rättelseanmodan skickas ut ska även en kopia skickas till socialnämnden. Om bostadsrättshavaren som fått en rättelseanmodan tillskickad sig inte upphör med störningen kan styrelsen att säga upp bostadsrättshavaren. Det innebär att den störande bostadsrättshavaren inte har rätt att bo kvar i bostadsrätten och att den kan komma att tvångsförsäljas med hjälp av Kronofogden.

I de allra flesta fall går det inte så långt utan det räcker med en tillsägelse för att störningarna ska upphöra. Som bostadsrättshavare har man en skyldighet att se till att de som bor i omgivningen inte utsätts för störningar som kan försämra deras bostadsmiljö. Som boende i ett flerbostadshus gäller det därför att tänka till om något man gör riskerar att störa ens grannar.

När det kommer till att arbeta hemifrån kan enkla åtgärder, som att sätta möbeltassar under arbetsstolen, minska risken för störningar. Ett tips kan vara att tänka sig in i grannens situation. Skulle du själv vilja att det ljud du orsakar förekom på din arbetsplats? Om inte, försök undvika att orsaka ljudet.

Text/Källa: HSB Riksförbund

 • Apr 10, 2021

  Årets Pelargon 2021: Zonalpelargon Astrid

  Produktnyheter Årets Pelargon 2021 är en helt ny zonalpelargon som heter Astrid. Sorten har fyllda blommor som skimrar i olika nyanser av rosa och aprikos. Bladen är friskt gröna med en bred, böljande, chokladbrun zonmarkering. Förutom ett vackert yttre har sorten fantastiska odlingsegenskaper: pelargonen levererar blomsterprakt både inne och ute, tål regn och rusk och bjuder på osannolik blomning hela sommaren!
  24
 • Apr 7, 2021

  Amorteringskrav påverkar unga vuxna negativt

  Ekonomi Finansinspektionen har meddelat att de i september vill återinföra de tillfälligt borttagna amorteringskraven för de hushåll som behöver ta lån för att köpa en bostad. Detta kommer att påverka möjligheten att kunna köpa en bostad för 29 procent av svenskarna och 41 procent av unga vuxna. Det visar en ny Sifo-undersökning beställd av HSB.
  46
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Att lyckas med en digital årsstämma

  SBC hjälper bostadsrättsföreningar i hela landet med förvaltning, och de är dagligen i kontakt med föreningar som genomfört digitala stämmor under 2020.
  46
 • Lagar & Regler

  Får man röka i sin bostadsrätt?

  Kan en bostadsrättsförening tvinga en bostadsrättshavare som röker i sin lägenhet att flytta från föreningen? Den frågan ställdes i ett nyligen avgjort rättsfall från Norrköpings tingsrätt. Det korta svaret är ja, i vissa fall – om röklukten är konstant och allt för påtaglig
  58
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  395

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  2794
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  3691
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2211
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  1728