Mar 29, 2021

Synoptik förklarar: Domningar i armarna, huvudvärk och nacksmärtor – så påverkas du av hemarbetet och dålig synergonomi


I över ett år har många suttit hemma och arbetat. Konsekvenserna av detta har inte väntat på sig. Med en bristfällig arbetsmiljö, ofta vid köksbordet eller i soffan, har synergonomin varit undermålig och det har gjort att allt fler nu söker hjälp för ömmande nackar, huvudvärk och domningar i armarna. Med små och enkla åtgärder och övningar kan stora förbättringar åstadkommas. Ulrika Lundin, leg. kiropraktor och Stina Lönn, leg. optiker ger dig tipsen på vad du ska tänka på när du distansarbetar.

Det är två saker som gör stor skillnad för hur kroppen mår vid hemarbete mot att sitta på kontoret. Den fysiska arbetsplatsen och den fysiska aktiviteten.

– Förutom att ofta ta korta pauser handlar det mycket om synergonomin. Ser vi inte bra så spänner vi oss och ändrar på kroppens hållning för att kompensera, det leder i längden till belastningsproblem och spänningshuvudvärk som i sin tur kan påverka din syn och svårigheter att fokusera på nära håll, säger Stina Lönn, chef för klinisk utveckling på Synoptik.

Många tycker att effektiviteten ökar när man arbetar hemifrån. Inga kollegor som stör, inget tidsspill för att ta sig till olika möten, nära till kaffet och toaletten. Allt går snabbare men det finns baksidor som i längden kan ge ömmande nackar, ländryggar och domnande armar.

– Arbetar man hemifrån är det inte sällan som man går mindre än 1000 steg på en dag. Skillnaden från att vara på sin arbetsplats är stor. Går man inte mer än det man gör på sin arbetsplats brukar de flesta landa på 2500–3000 steg på en dag. Alla små pauser, när kollegor kommer och frågar något, när man hämtar vatten eller kaffe, går till toaletten, går till och från möten skapar variation och gör att kroppen aktiveras, något vi behöver för att inte få ont i nacke och axlar, säger Ulrika Lundin, leg. Kiropraktor på Kiropraktorerna i Frölunda.

Tips för att hålla igång kroppen och få ett bättre hemmakontor:

 1. Börja och avsluta dagen med en kort promenad, 10–15 min, som om du skulle gå till och från jobbet. Det ger hjärnan en chans att ställa om mellan fritid och arbete.
 2. Ta en promenad mitt på dagen i samband med lunchen, 20–30 min, för att få frisk luft, aktivera kroppen och låta ögonen fokusera längre bort än på bildskärmen.
 3. Om möjligt ta hem din bildskärm, tangentbord, stol och bildskärmsglasögon från kontoret.
 4. Se över dina skärminställningar – en stor bokstav (VERSAL) ska vara minst tre millimeter hög på 70 centimeters avstånd.
 5. Hitta ett sätt att höja bildskärmen så att blickvinkeln mot mitten av skärmen är cirka 20 grader nedåt.
 6. Gör övningar en gång per timme.
  a. 10 knäböj och efter det stå på ett ben i 30 sek – byt ben
  b. Rulla axlarna bakåt tio gånger
  c. Stretcha bröstmuskeln mot en dörrkarm i 30 sek per sida
  d. Stå rakt upp och sträck dig som om någon drar dig rakt upp lätt i hårfästet, håll ut i två sekunder, upprepa tio gånger

Text/Källa: Synoptik

 • Apr 10, 2021

  Årets Pelargon 2021: Zonalpelargon Astrid

  Produktnyheter Årets Pelargon 2021 är en helt ny zonalpelargon som heter Astrid. Sorten har fyllda blommor som skimrar i olika nyanser av rosa och aprikos. Bladen är friskt gröna med en bred, böljande, chokladbrun zonmarkering. Förutom ett vackert yttre har sorten fantastiska odlingsegenskaper: pelargonen levererar blomsterprakt både inne och ute, tål regn och rusk och bjuder på osannolik blomning hela sommaren!
  20
 • Apr 7, 2021

  Amorteringskrav påverkar unga vuxna negativt

  Ekonomi Finansinspektionen har meddelat att de i september vill återinföra de tillfälligt borttagna amorteringskraven för de hushåll som behöver ta lån för att köpa en bostad. Detta kommer att påverka möjligheten att kunna köpa en bostad för 29 procent av svenskarna och 41 procent av unga vuxna. Det visar en ny Sifo-undersökning beställd av HSB.
  38
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Att lyckas med en digital årsstämma

  SBC hjälper bostadsrättsföreningar i hela landet med förvaltning, och de är dagligen i kontakt med föreningar som genomfört digitala stämmor under 2020.
  44
 • Lagar & Regler

  Får man röka i sin bostadsrätt?

  Kan en bostadsrättsförening tvinga en bostadsrättshavare som röker i sin lägenhet att flytta från föreningen? Den frågan ställdes i ett nyligen avgjort rättsfall från Norrköpings tingsrätt. Det korta svaret är ja, i vissa fall – om röklukten är konstant och allt för påtaglig
  56
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  391

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  2793
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  3690
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2209
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  1726