Bild: Kone

Nov 16, 2017

Sveriges värsta hiss finns i Västerås


KONE har sökt landet runt efter slitna hissar i tävlingen ”Svenska hissdrömmar”. Det var tight på upploppet då många bostadsrättsföreningar runt om i Sverige vittnar om hissars renoveringsbehov. En enig jury har nu valt ut en vinnare och Brf Asea-Stan i Västerås kan snart njuta av en ny toppmodern hiss.

I den vinnande bostadsrättsföreningen bor både äldre personer, personer med funktionsnedsättning och barnfamiljer. Gemensamt för dessa är att de har uttryckt flertalet problem med dagens hiss. Tävlingsbidragen har trillat in från flera orter runt om i landet och en expertgrupp från KONE har tillsammans med övriga jurymedlemmar gått igenom bidragen. De har bland annat tittat på utmaningar hos de befintliga hissarna och resonerat kring var en ny hiss skulle göra störst skillnad.

– Hissen i Brf Asea-Stan är ålderstigen med många problem. Den låter mycket och stannar ofta vilket innebär stora problem för de boende. Dessutom har hissen tunga slagdörrar. Det är en fastighet med många boende och med många olika behov, som genom en ny hiss kan få betydligt mer ökad tillgänglighet och säkerhet, säger Malin Brant-Lundin, marknads- och kommunikationschef KONE Sverige. Föreningen har också på ett ypperligt sätt beskrivit sina hissdrömmar och hur de ser hissen som den centrala mötesplatsen som de nu får möjlighet att digitalisera.

Brf Asea-Stan vann för sina många utmaningar i kombination med drömmarna om vad som kan förändras och kommer under våren få njuta av en ny modern hiss från KONE.

– Det här är en unik installation, det första i sitt slag, som vi gör för Brf Asea-Stan. Det som är unikt är att denna bostadsrättsförening i sin hiss kommer att kunna lyssna på musik via Spotify Business. Dessutom kommer det att vara en ”intelligent hiss” som är uppkopplad till molnet. Genom vår så kallade 24/7 Connected Services – något som vi nyligen lanserat på den svenska marknaden – kan vi arbeta förebyggande med service då hissen i god tid själv kan berätta att till exempel en reservdel behöver bytas ut, säger Malin Brant-Lundin.

Brf Asea-Stan har satt ord på sina hissdrömmar och beskriver hissen som en mötesplats för alla boende i huset. Hissen är efter många år i trogen tjänst i behov av lite kärlek och bostadsrättsföreningen drömmer om en mer modern vardag.

– Vi drömmer om en mer modern känsla i hela fastigheten och en hiss som hjälper till att göra vardagen enklare. Vi ser detta som en del av en större digitalisering av hela föreningen där vi startar med en toppmodern digitaliserad hiss. Den senaste hissteknologin och musiken är onekligen lockande och vi ser verkligen fram emot premiärturen, säger Fredrik Jeansson, styrelseledamot i Brf Asea-Stan.

Tävlingen är nu avslutad men KONE hoppas att tävlingen väckt tankarna hos många föreningar runt om i Sverige om vilka möjligheter en hissmodernisering egentligen innebär och alla fördelar som kan uppnås i form av ökad tillgänglighet, säkerhet samt förstås att hissturen inte bara behöver vara en transportsträcka utan kan bli en upplevelse i sig.

Jurygruppen har bestått av Malin Brant-Lundin, marknads- och kommunikationschef KONE Sverige, Jaakko Kaivonen, vd KONE Sverige, Lennart Strandman, teknisk expert KONE Sverige, Fredrik Gustafsson, säkerhetsexpert KONE Sverige, Joel Brosjö, grundare av Soundtrack Your Brand (som skapar möjlighet att lyssna på musik via Spotify Business i hissen) samt inredningsinfluencern Emelie Ekman som driver bloggen 34 kvadrat.

Läs mer om tävlingen här:
hissdrommar.kone.se

Läs mer om vad en modernisering av hiss egentligen innebär här

 • Jun 23, 2021

  Mäklarpanelen: Stillastående bostadspriser resten av året

  Nyheter Fastighetsbyråns senaste Mäklarpanel visar en fortsatt het bostadsmarknad med stark efterfrågan. Dock har fördelen för säljarna minskat sedan i april. Majoriteten av mäklarna runt om i landet tror även på stillastående priser på både bostadsrätter och villor under resten av året.
  11
 • Jun 23, 2021

  Riksbyggen lanserar ny boendeapp som ökar grannsamverkan

  Nyheter I dagarna lanseras Riksbyggens nya app Hemshare, detta är ett pilottest som i en förlängning kan ge nära 250 000 boende tillgång till boendetjänster i mobilen. I appen går det bland annat att köpa städning och hantverkstjänster. Förhoppningen är att boendeappen med tiden också kommer att kunna hjälpa de boende med att köpa, sälja eller låna saker av varandra för att underlätta cirkulär hållbarhet. Appen har utvecklats inom ramarna för Riksbyggens nya dotterbolag Rafino med uppdrag att utveckla digitala tjänster utifrån kundernas behov.
  7
 • Jun 23, 2021

  Ökat sparande trots stillastående avgifter

  Nyheter Tre av tio bostadsrättsföreningar sparar för lite till framtida underhåll. Det genomsnittliga sparandet har dock ökat markant sedan ifjol – trots oförändrade avgiftsnivåer. Istället beror det ökade sparandet på lägre drift- och räntekostnader samt ökade intäkter. Det visar rapporten Stockholms bostadsrättsbarometer 2021, från HSB.
  10
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  730

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3142
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4032
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2304
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  1931