Bild: Kone

Nov 16, 2017

Sveriges värsta hiss finns i Västerås


KONE har sökt landet runt efter slitna hissar i tävlingen ”Svenska hissdrömmar”. Det var tight på upploppet då många bostadsrättsföreningar runt om i Sverige vittnar om hissars renoveringsbehov. En enig jury har nu valt ut en vinnare och Brf Asea-Stan i Västerås kan snart njuta av en ny toppmodern hiss.

I den vinnande bostadsrättsföreningen bor både äldre personer, personer med funktionsnedsättning och barnfamiljer. Gemensamt för dessa är att de har uttryckt flertalet problem med dagens hiss. Tävlingsbidragen har trillat in från flera orter runt om i landet och en expertgrupp från KONE har tillsammans med övriga jurymedlemmar gått igenom bidragen. De har bland annat tittat på utmaningar hos de befintliga hissarna och resonerat kring var en ny hiss skulle göra störst skillnad.

– Hissen i Brf Asea-Stan är ålderstigen med många problem. Den låter mycket och stannar ofta vilket innebär stora problem för de boende. Dessutom har hissen tunga slagdörrar. Det är en fastighet med många boende och med många olika behov, som genom en ny hiss kan få betydligt mer ökad tillgänglighet och säkerhet, säger Malin Brant-Lundin, marknads- och kommunikationschef KONE Sverige. Föreningen har också på ett ypperligt sätt beskrivit sina hissdrömmar och hur de ser hissen som den centrala mötesplatsen som de nu får möjlighet att digitalisera.

Brf Asea-Stan vann för sina många utmaningar i kombination med drömmarna om vad som kan förändras och kommer under våren få njuta av en ny modern hiss från KONE.

– Det här är en unik installation, det första i sitt slag, som vi gör för Brf Asea-Stan. Det som är unikt är att denna bostadsrättsförening i sin hiss kommer att kunna lyssna på musik via Spotify Business. Dessutom kommer det att vara en ”intelligent hiss” som är uppkopplad till molnet. Genom vår så kallade 24/7 Connected Services – något som vi nyligen lanserat på den svenska marknaden – kan vi arbeta förebyggande med service då hissen i god tid själv kan berätta att till exempel en reservdel behöver bytas ut, säger Malin Brant-Lundin.

Brf Asea-Stan har satt ord på sina hissdrömmar och beskriver hissen som en mötesplats för alla boende i huset. Hissen är efter många år i trogen tjänst i behov av lite kärlek och bostadsrättsföreningen drömmer om en mer modern vardag.

– Vi drömmer om en mer modern känsla i hela fastigheten och en hiss som hjälper till att göra vardagen enklare. Vi ser detta som en del av en större digitalisering av hela föreningen där vi startar med en toppmodern digitaliserad hiss. Den senaste hissteknologin och musiken är onekligen lockande och vi ser verkligen fram emot premiärturen, säger Fredrik Jeansson, styrelseledamot i Brf Asea-Stan.

Tävlingen är nu avslutad men KONE hoppas att tävlingen väckt tankarna hos många föreningar runt om i Sverige om vilka möjligheter en hissmodernisering egentligen innebär och alla fördelar som kan uppnås i form av ökad tillgänglighet, säkerhet samt förstås att hissturen inte bara behöver vara en transportsträcka utan kan bli en upplevelse i sig.

Jurygruppen har bestått av Malin Brant-Lundin, marknads- och kommunikationschef KONE Sverige, Jaakko Kaivonen, vd KONE Sverige, Lennart Strandman, teknisk expert KONE Sverige, Fredrik Gustafsson, säkerhetsexpert KONE Sverige, Joel Brosjö, grundare av Soundtrack Your Brand (som skapar möjlighet att lyssna på musik via Spotify Business i hissen) samt inredningsinfluencern Emelie Ekman som driver bloggen 34 kvadrat.

Läs mer om tävlingen här:
hissdrommar.kone.se

Läs mer om vad en modernisering av hiss egentligen innebär här

 • Mar 5, 2021

  Processen att få tillstånd till andrahandsupplåtelse

  Lagar & Regler Idag är det vanligt att bostadsrättshavare vill hyra ut sin bostadsrättslägenhet i andra hand. Både för bostadsrättsföreningar och bostadsrättshavare är det bra att känna till hur processen att få tillstånd för andrahandsupplåtelse ser ut och vad som kan ske om tillstånd nekas.
  19
 • Mar 5, 2021

  Underhållsplan och flerårsbudget

  Nyheter Det ska kännas tryggt att se in i framtiden.
  22
 • Mar 3, 2021

  Hur säkerställer du ett bra inomhusklimat?

  Nyheter 1994 startades Riksförbundet Sveriges Ventilationsrengörare - RSVR. Det är en branschorganisation för företag som utför rengöring av ventilationssystem. Syftet med RSVR är dels att organisera företagen i branschen men framförallt att åskådliggöra behovet av ventilationsrengöring för fastighetsägare och bostadsrättsföreningar.
  29
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Processen att få tillstånd till andrahandsupplåtelse

  Idag är det vanligt att bostadsrättshavare vill hyra ut sin bostadsrättslägenhet i andra hand. Både för bostadsrättsföreningar och bostadsrättshavare är det bra att känna till hur processen att få tillstånd för andrahandsupplåtelse ser ut och vad som kan ske om tillstånd nekas.
  19
 • Lagar & Regler

  Tänk på grannen vid hemarbete

  Coronapandemin gör att allt fler arbetar hemifrån. Precis som på den ordinarie arbetsplatsen behöver man lugn och ro för att kunna utföra sina arbetsuppgifter. Men när många befinner sig hemma ökar risken för att grannar stör varandra. Men vad räknas som en störning och hur ska man agera om man upplever sig störd av sin granne?
  27
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  276

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  2684
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  3524
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2162
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  1648