Oct 25, 2021

Sveriges raketgator: Här har priserna på bostadsrätter ökat mest under de senaste två åren


Bostadsrättspriserna i Sverige har ökat kraftigt de senaste två åren och nu kan Fastighetsbyrån, utifrån siffror från Svensk mäklarstatistik, visa vilka gator i Sverige som haft högst prisökning. Sett till procentuell ökning dominerar norra Sverige med Stationsgatan i Haparanda i topp, som ökat med hela 112 procent. När det gäller värdeökning i kronor är det Stockholmsdominans på topplistan. Mest har priserna stigit på Uggleviksgatan på Östermalm, en ökning med 30 377 kronor per kvadratmeter.

Fastighetsbyrån har, med hjälp av statistik från Svensk mäklarstatistik, kartlagt på vilka gator i landet som priserna på bostadsrätter ökat mest de senaste två åren. Sett till värdeökning i procent toppar Stationsgatan i Haparanda listan med en ökning på hela 112 procent. Näst mest har priserna stigit på Bogatan i Skellefteå, 100 procent, följt av Kaptensgatan, 94 procent, som även den ligger i Skellefteå. Fyra av de tio gator med störst procentuell ökning ligger i just Skellefteå.

- Skellefteå genomgår en förändring av sällan skådat slag just nu. Bostadspriserna stiger kraftigt och anledningen är att det finns en väldigt stark framtidstro i kommunen. Det blåser positiva vindar i näringslivet bland annat i och med etableringen av Northvolts batterifabrik och inflyttningen ökar, säger Jan-Erik Lööf, franchisetagare och fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån i Skellefteå.

Stockholm med kraftigast värdeökning i kronor – Över 30 000 kr/kvm på två år
Vid analys av prisökning i kronor dominerar Stockholm topplistan. Priserna har stigit mest på Uggleviksgatan på Östermalm i Stockholm. En prisökning med 30 377 kronor per kvadratmeter på två år. Katarina Västra kyrkogata på Södermalm kommer på andra plats precis efter med en ökning på 30 226 kr/kvm. Därefter följer Sturegatan, 28 670 kr/kvm, Eriksbergsgatan 27 721 kr/kvm och Runebergsgatan 25 134 kr/kvm. Bland de 25 gator med största värdeökningen ligger 20 stycken i Stockholm.

- Vi har haft relativt kraftiga prisökningar överlag under hela pandemin. Men det kan skilja sig kraftig mellan olika typer av lägenheter, områden och även ner på gatunivå. För både säljare och spekulanter gäller det att hålla koll på prisnivåer och utveckling just där man ska sälja eller köpa för att ha rätt förväntningar, säger Johan Engström vd på Fastighetsbyrån.

- Vissa gator på mindre orter med stark tillväxt ökar väldigt kraftigt procentuellt sett. Men efterfrågan på attraktiva, framförallt större, bostäder på dyrare orter har också varit stark vilket återspeglas i topplistan över prisökning i kronor,fortsätter Johan Engström.

Gator med störst prisökning i procent:

Gata

Kommun

Postort

Ökning i procent

1

STATIONSGATAN

Haparanda

HAPARANDA

112%

2

BOGATAN

Skellefteå

SKELLEFTEHAMN

100%

3

KAPTENSGATAN

Skellefteå

SKELLEFTEHAMN

94%

4

NYGATAN

Bollnäs

BOLLNÄS

93%

5

SPELVÄGEN

Hammarö

SKOGHALL

86%

6

HULTAVÄGEN

Borås

MÅLSRYD

84%

7

SJÖMANSGATAN

Skellefteå

SKELLEFTEHAMN

83%

8

ÅGRENSGATAN

Skellefteå

URSVIKEN

82%

9

KLOCKAREBERGSVÄGEN

Orust

ELLÖS

80%

10

LAVAVÄGEN

Kil

KIL

79%

Gator med störst prisökning i kronor:

Gata

Kommun

Postort

Ökning i kronor (per kvm)

1

UGGELVIKSGATAN

Stockholm

STOCKHOLM

30 377

2

KATARINA VÄSTRA KYRKOGATA

Stockholm

STOCKHOLM

30 226

3

STUREGATAN

Stockholm

STOCKHOLM

28 670

4

ERIKSBERGSGATAN

Stockholm

STOCKHOLM

27 721

5

RUNEBERGSGATAN

Stockholm

STOCKHOLM

25 134

6

MARIATORGET

Stockholm

STOCKHOLM

24 766

7

NYBERGSGATAN

Stockholm

STOCKHOLM

22 851

8

NORDSTJÄRNEGATAN

Solna

SOLNA

22 819

9

FINBAGARVÄGEN

Stockholm

SKÖNDAL

22 772

10

VANADISPLAN

Stockholm

STOCKHOLM

22 709

Beskrivning av siffrorna
Kartläggningen visar gatorna där bostadsrätter ökat mest i kvadratmeterpris på två år, utifrån siffror från Svensk Mäklarstatistik. Dels utifrån procentuell ökning, dels utifrån störst ökning i kronor. Bostadsrättsförsäljningar från oktober 2019 till september 2021 har jämförts med samma period 2017-2019 och gator med minst fem försäljningar i båda perioderna är med i statistiken. Försäljningar som rapporterats in som nyproduktion ingår ej.

Text: Fastighetsbyrån

https://www.fastighetsbyran.com/sv/sverige/

 • Dec 7, 2021

  Nedsättning av årsavgift - hur länge och hur mycket?

  Nyheter En bostadsrättshavare kan i vissa fall ha rätt att få sin årsavgift nedsatt. Så kan exempelvis vara fallet om en bostadsrättsförening åsidosätter sin reparationsskyldighet. Men hur länge bör årsavgiften egentligen sättas ned? Och innebär rätten till nedsättning att hela årsavgiften ska sättas ned till 0?
  2
 • Dec 7, 2021

  FMF reder ut fastighetsmäklarnas skyldigheter i arbetet mot penningtvätt

  Nyheter Till följd av den nya fastighetsmäklarlagen har fastighetsmäklarföretag fått ett större ansvar i kampen mot organiserad brottslighet. Fastighetsmäklarföretag har nu ett ansvar att införa interna rutiner för hanteringen av penningtvättsfrågor.
  2
 • Dec 7, 2021

  Bostäder och kontor växelverkar i framtidens smarta energisystem

  Nyheter En viktig del av framtidens smarta och effektiva energisystem handlar om att skapa lokala energisystem där olika byggnader kan dela med sig av sitt energiöverskott. Detta har redan demonstrerats på Chalmers campus i Göteborg där byggnaderna idag utgör ett eget energisystem, kopplat till stadens gemensamma nät. Nu tas ytterligare ett steg när närbelägna Riksbyggens Brf Viva kopplats till en kontorsbyggnad på campus för att utbyta värme och kyla.
  2
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Regeln som kan ge lokalhyresgästen en möjlighet att komma ur sitt hyresavtal i förtid

  Det som i dagligt tal kallas Hyreslagen, rätteligen 12 kapitlet i jordabalken, innehåller ett allmänt förbud för en hyresgäst att överlåta hyresrätten till en bostadslägenhet eller lokal utan medgivande från hyresvärden. En överlåtelse som sker utan sådant medgivande kan leda till att hyresgästen förlorar sin hyresrätt.
  306
 • Lagar & Regler

  Fördelning av underhållsansvaret i en bostadsrättsförening

  Oavsett om det är normalt slitage eller en plötsligt uppkommen skada så står man ibland inför det faktum att någonting i bostadsrätten måste renoveras. Vem ska stå för kostnaden om mitt kök behöver bytas ut? Ska jag betala för en vattenskada i mitt vardagsrum för att ett rör börjat läcka i min grannes badrum? Vad är det egentligen som gäller?
  495
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1305

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3634
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4738
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2570
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2331