11 procent av svenskarna anser att det skärpta amorteringskravet har påverkat deras vilja eller möjlighet att byta bostad. Bild: Pixabay

Feb 23, 2018

Svenskarna: Så påverkas vi av skärpt amorteringskrav


1 mars börjar det skärpta amorteringskravet att gälla. Fastighetsbyrån har undersökt svenskarnas kunskap och syn på de nya reglerna. 32 procent uppger att det är sannolikt att de skulle omfattas av de nya reglerna om de bytte bostad under 2018. 11 procent av svenskarna säger också att de nya amorteringskraven påverkat deras vilja eller möjlighet att byta bostad.

1 mars införs det nya amorteringskravet. Hushåll med bostadslån som är högre än 4,5 gånger bruttoinkomsten ska amortera 1 procent årligen, utöver de befintliga amorteringskraven. Fastighetsbyrån har frågat 1002 svenskar om deras kunskap och syn på de nya reglerna.

Resultaten visar att 11 procent av svenskarna anser att det skärpta amorteringskravet har påverkat deras vilja eller möjlighet att byta bostad. Bland de som inte äger sin bostad idag är motsvarande siffra 14 procent.

- Den negativa aspekten av det skärpta amorteringskravet är att det skapar inlåsningseffekter, vilket undersökningen visar. Vissa av de som äger sitt boende idag drar sig för att byta bostad på grund av högre kostnader. En ännu större grupp är de som får det svårare att komma in på marknaden. Sammantaget kommer sannolikt de nya reglerna att leda till lägre utbud och omsättning av bostäder vilket även bidrar till att hålla priserna uppe, säger Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån.

32 procent av svenskarna tror att de skulle omfattas av det skärpta amorteringskravet om de skulle byta bostad under 2018. Något färre, 30 procent, tror inte de skulle omfattas medan 38 procent inte kan avgöra om de skulle omfattas. 

Dock är det relativt få som vet exakt vad amorteringskraven, de befintliga och nya, innebär. 19 procent av svenskarna (25 % bland de som äger sitt boende) anger att de vet hur amorteringskraven är utformade, 52 procent känner till dem till viss del och 29 procent vet inte vad de innebär.

- Det är naturligt att alla inte har full kunskap om amorteringskraven eftersom man bara omfattas när man byter boende. Dock finns det en risk att vissa hushåll tror att de skulle påverkas mer än vad de faktiskt gör och därför stannar i sina befintliga bostäder. Det gäller att göra en noggrann kalkyl och också se det positiva i att betala av sitt bostadslån, säger Johan Engström.


Undersökningsresultat:

Vet du hur amorteringskraven, de gamla som infördes 2016 och det nya som införs 1 mars 2018, är utformade?

Ja, 19 % (25 % bland de som äger sitt boende)

Till viss del, 52 %

Nej, 29 %

Om du skulle köpa en ny bostad under 2018, är det sannolikt att du/din familj skulle omfattas av det skärpta amorteringskravet?

Ja, 32 %

Nej, 30 %

Vet ej, 28 %

Har beslutet att införa ett skärpt amorteringskrav påverkat din vilja eller möjlighet att byta bostad?

Ja, 11 % (14 % bland de som inte äger sitt boende)

Nej, 89 %


Om undersökningen

Undersökningen genomfördes av Reagera marknadsanalys, på uppdrag av Fastighetsbyrån, mellan den 31:a januari 2018 och 6:e februari 2018. Kartläggningen genomfördes online till medlemmar i en webbpanel och målgruppen är svenska allmänheten 20-64 år. Totalt deltog 1002 personer i undersökningen.

Källa: Fastighetsbyrån

 • Mar 5, 2021

  Processen att få tillstånd till andrahandsupplåtelse

  Lagar & Regler Idag är det vanligt att bostadsrättshavare vill hyra ut sin bostadsrättslägenhet i andra hand. Både för bostadsrättsföreningar och bostadsrättshavare är det bra att känna till hur processen att få tillstånd för andrahandsupplåtelse ser ut och vad som kan ske om tillstånd nekas.
  22
 • Mar 5, 2021

  Underhållsplan och flerårsbudget

  Nyheter Det ska kännas tryggt att se in i framtiden.
  26
 • Mar 3, 2021

  Hur säkerställer du ett bra inomhusklimat?

  Nyheter 1994 startades Riksförbundet Sveriges Ventilationsrengörare - RSVR. Det är en branschorganisation för företag som utför rengöring av ventilationssystem. Syftet med RSVR är dels att organisera företagen i branschen men framförallt att åskådliggöra behovet av ventilationsrengöring för fastighetsägare och bostadsrättsföreningar.
  33
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Processen att få tillstånd till andrahandsupplåtelse

  Idag är det vanligt att bostadsrättshavare vill hyra ut sin bostadsrättslägenhet i andra hand. Både för bostadsrättsföreningar och bostadsrättshavare är det bra att känna till hur processen att få tillstånd för andrahandsupplåtelse ser ut och vad som kan ske om tillstånd nekas.
  22
 • Lagar & Regler

  Tänk på grannen vid hemarbete

  Coronapandemin gör att allt fler arbetar hemifrån. Precis som på den ordinarie arbetsplatsen behöver man lugn och ro för att kunna utföra sina arbetsuppgifter. Men när många befinner sig hemma ökar risken för att grannar stör varandra. Men vad räknas som en störning och hur ska man agera om man upplever sig störd av sin granne?
  29
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  278

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  2688
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  3529
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2163
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  1649