Jan 16, 2022

Spelar det någon roll om jag eller min sambo äger bostadsrätten?


Att flytta ihop med sin partner i en ny bostad är spännande, men i all glädje är det lätt att glömma de juridiska aspekterna av att bo tillsammans. I ett samboförhållande äger vardera partner i regel det som respektive person köper eller får, men i sambolagen finns det undantag för bostad och bohag. Det är därför viktigt att ha koll på vad som gäller.

Gemensamt ägande

Enligt sambolagen utgörs den gemensamma egendomen hos sambor, även kallad samboegendom, av bostad och bohag som har förvärvats för gemensam användning (med vissa undantag för arv och gåva). Nyckelbegreppet i denna bestämmelse är ”för gemensam användning” och det spelar mindre roll vem som står som ägare av bostadsrätten i lägenhetsförteckningen hos bostadsrättsföreningen eller vem som står på lånet. Det spelar inte heller någon roll vem som betalat mest för bostadsrätten eftersom värdet av bostadsrätten efter avdrag för skulder ska ändå delas lika om sambor separerar och således flyttar isär eller dör. Högsta domstolen har slagit fast att så kallad dold äganderätt kan uppstå om den ena partnern har skjutit till pengar till köpet på något annat sätt, så länge syftet med det har varit att äga bostadsrätten tillsammans som det gemensamma boendet. Kortfattat kan innebörden av en dold äganderätt förklaras som att en sambo har rätt att kräva att få bli ägare till egendomen, till exempel bostadsrätten. För att äganderätten ska bli ”öppen” krävs det att den dolde ägaren framställer ett krav och samborna upprättar en överlåtelsehandling eller att en domstol meddelar dom som vinner laga kraft.

Övertagande av bostadsrätten

Huvudregeln är alltså att en bostadsrätt som den ena partnern har köpt innan samboförhållandet inleddes inte ingår i samboegendomen. Det kan trots det uppstå situationer där huvudregeln sätts ur spel. Vid en bodelning kan en sambo göra anspråk på att den har bäst behov av bostadsrätten om ett övertagande av bostadsrätten i övrigt kan anses vara skäligt. Främst gäller detta i det fall samborna har eller har haft barn, i andra fall krävs mycket övertygande skäl för att ett övertagande ska bli aktuellt. Ett sådant skäl kan exempelvis vara att en sambo är gravid med ett gemensamt barn. Den som övertar bostadsrätten kommer att behöva ersätta den andra sambon ekonomiskt, exempelvis genom att göra avräkningar på annan gemensam egendom eller med pengar.

Samboavtal

För att undvika komplicerade situationer vid en eventuell separation eller ett dödsfall kan det vara bra att upprätta ett samboavtal i vilket samborna kommer överens om vad som ska gälla. Bra att känna till är att det inte går att avtala bort rätten till övertagande. Samboavtal kan däremot exempelvis ersätta sambolagens regler gällande delning av den gemensamma samboegendomen, varför det är en viktig juridisk aspekt att fundera över när man ska bli sambo.

Text: HSB

www.hsb.se

 • May 15, 2022

  Vad är en samfällighet?

  Nyheter Det är inte helt ovanligt att bostadsrättsföreningar ingår i samfälligheter. Men vad är egentligen en samfällighet? Vi reder ut!
  7
 • May 13, 2022

  Vad kostar det att bygga balkonger för en bostadsrättsförening?

  Nyheter Att bygga helt nya eller byta ut befintliga balkonger är så gott som alltid en god investering för en bostadsrättsförening. Du kanske bor eller är påväg att flytta in i en fastighet som planerar att bygga eller renovera balkongerna. Oavsett vilken typ av balkongentreprenad ni vill eller behöver göra så undrar du säkert hur upplägget ser ut. Du är inte ensam. Många bostadsrättsinnehavare ställer sig själva frågorna: Vad kostar det min förening och hur påverkar det min ekonomi? Hur finansierar bostadsrättsföreningar balkongbygget?
  13
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  198
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  297
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1848

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  127
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  140
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4154
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5451
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2725