Bild: BRF Liljan, Karlstad (Aptus Elektronik AB)

May 22, 2017

Solen skiner på nyckelfria BRF Liljan


Ett stenkast från Klarälven i Karlstad ligger Brf Liljan, en välmående förening med engagerade medlemmar som inte är rädda för ny teknik, trots att de flesta som bor i fastigheten är över 60 år.

Brf Liljan har haft problem med oinbjudna gäster som besökt källarförråd och stulit andras ägodelar. När det var dags att se över fastighetens låscylindrar beslutade man att investera i ett passerkontrollsystem.

- Efter installationen av passerkontroll försvann inbrotten, vilket är en följd av att vi nu bland annat kan se i loggar vem som gick i dörren sist, säger Johan Nilsson, vice ordförande, Brf Liljan.

Föreningen har valt att installera digitala lås på alla 60 lägenhetsdörrar. En av anledningarna är enkelheten.

- Hyresgäster är nöjda med sin nya lägenhetslåsning, framför allt smidigheten när man stänger dörren. Bara att trycka stjärna och dörren är låst. För att öppna lägger man på sin bricka och öppnar, säger Anders Kööhler, arbetsledare hos Certego.

- Det är bra att man kan låna ut en tillfällig kod. Och om man tappar bort en nyckelbricka kan man stänga av funktionen på den brickan, säger Johan Nilsson, Brf Liljan.

Stabila system och duktiga installatörer är viktigt, men den ingrediens som är viktigast är ändå en engagerad styrelse och en nyfikenhet på ny teknik.

- Det är viktigt att man har drivande personer i föreningen och det har Brf Liljan, säger Anders Kööhler, arbetsledare hos Certego i Karlstad.

Brf Liljan använder porttelefonen Ringa 1707 för att få koll på porten.

- Porttelefonen är bra och det är enkelt att öppna porten med sin mobiltelefon, säger Johan Nilsson.

Man har skruvat upp bokningstavlan Boka 1306 och installerat programmet Aptusportal Styra för att boka tvättid och bastu.

- Det är väldigt bra att man kan boka via Aptusportalen. Man bara loggar in och kan boka alla objekt via internet, var man än är, säger Johan Nilsson.

Dörrbladsläsare Låsa 1189 kollar behörigheter i källarutrymmen. Det digitala lägenhetslåset heter Yale Doorman.

Ny teknik förenklar den tekniska förvaltningen, samtidigt som produkterna skapar tillgänglighet och trygghet för bostadsrättsinnehavaren. Det gör att branschen växer.

- Förut installerade vi mestadels larm, men ser nu tydligt att marknaden svänger från larminstallationer till passersystemsintegrationer, säger Anders Kööhler, Certego.

Vad ska bostadsrättsföreningar tänka på om man vill starta samma resa som Brf Liljan? Här får du fyra frågor som föreningen bör ställa sig:

1. Vilka behov behöver vi lösa (nyckelhantering, förvaltningskostnader, tvättbokning, boendekommunikation, trygghet, bekvämlighet eller tillgänglighet)?
2. Hur vill vi sköta administrationen av systemet (hosting, säkerhetsleverantör eller någon i föreningen)?
3. Framtida behov (börja litet, bygga ut med mobila lösningar)?
4. Vilka andra föreningar kan vi kontakta för rådgivning och referenser?

BRF
 • Mar 5, 2021

  Processen att få tillstånd till andrahandsupplåtelse

  Lagar & Regler Idag är det vanligt att bostadsrättshavare vill hyra ut sin bostadsrättslägenhet i andra hand. Både för bostadsrättsföreningar och bostadsrättshavare är det bra att känna till hur processen att få tillstånd för andrahandsupplåtelse ser ut och vad som kan ske om tillstånd nekas.
  23
 • Mar 5, 2021

  Underhållsplan och flerårsbudget

  Nyheter Det ska kännas tryggt att se in i framtiden.
  26
 • Mar 3, 2021

  Hur säkerställer du ett bra inomhusklimat?

  Nyheter 1994 startades Riksförbundet Sveriges Ventilationsrengörare - RSVR. Det är en branschorganisation för företag som utför rengöring av ventilationssystem. Syftet med RSVR är dels att organisera företagen i branschen men framförallt att åskådliggöra behovet av ventilationsrengöring för fastighetsägare och bostadsrättsföreningar.
  33
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Processen att få tillstånd till andrahandsupplåtelse

  Idag är det vanligt att bostadsrättshavare vill hyra ut sin bostadsrättslägenhet i andra hand. Både för bostadsrättsföreningar och bostadsrättshavare är det bra att känna till hur processen att få tillstånd för andrahandsupplåtelse ser ut och vad som kan ske om tillstånd nekas.
  23
 • Lagar & Regler

  Tänk på grannen vid hemarbete

  Coronapandemin gör att allt fler arbetar hemifrån. Precis som på den ordinarie arbetsplatsen behöver man lugn och ro för att kunna utföra sina arbetsuppgifter. Men när många befinner sig hemma ökar risken för att grannar stör varandra. Men vad räknas som en störning och hur ska man agera om man upplever sig störd av sin granne?
  29
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  278

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  2688
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  3529
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2163
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  1649