Bild: BRF Liljan, Karlstad (Aptus Elektronik AB)

May 22, 2017

Solen skiner på nyckelfria BRF Liljan


Ett stenkast från Klarälven i Karlstad ligger Brf Liljan, en välmående förening med engagerade medlemmar som inte är rädda för ny teknik, trots att de flesta som bor i fastigheten är över 60 år.

Brf Liljan har haft problem med oinbjudna gäster som besökt källarförråd och stulit andras ägodelar. När det var dags att se över fastighetens låscylindrar beslutade man att investera i ett passerkontrollsystem.

- Efter installationen av passerkontroll försvann inbrotten, vilket är en följd av att vi nu bland annat kan se i loggar vem som gick i dörren sist, säger Johan Nilsson, vice ordförande, Brf Liljan.

Föreningen har valt att installera digitala lås på alla 60 lägenhetsdörrar. En av anledningarna är enkelheten.

- Hyresgäster är nöjda med sin nya lägenhetslåsning, framför allt smidigheten när man stänger dörren. Bara att trycka stjärna och dörren är låst. För att öppna lägger man på sin bricka och öppnar, säger Anders Kööhler, arbetsledare hos Certego.

- Det är bra att man kan låna ut en tillfällig kod. Och om man tappar bort en nyckelbricka kan man stänga av funktionen på den brickan, säger Johan Nilsson, Brf Liljan.

Stabila system och duktiga installatörer är viktigt, men den ingrediens som är viktigast är ändå en engagerad styrelse och en nyfikenhet på ny teknik.

- Det är viktigt att man har drivande personer i föreningen och det har Brf Liljan, säger Anders Kööhler, arbetsledare hos Certego i Karlstad.

Brf Liljan använder porttelefonen Ringa 1707 för att få koll på porten.

- Porttelefonen är bra och det är enkelt att öppna porten med sin mobiltelefon, säger Johan Nilsson.

Man har skruvat upp bokningstavlan Boka 1306 och installerat programmet Aptusportal Styra för att boka tvättid och bastu.

- Det är väldigt bra att man kan boka via Aptusportalen. Man bara loggar in och kan boka alla objekt via internet, var man än är, säger Johan Nilsson.

Dörrbladsläsare Låsa 1189 kollar behörigheter i källarutrymmen. Det digitala lägenhetslåset heter Yale Doorman.

Ny teknik förenklar den tekniska förvaltningen, samtidigt som produkterna skapar tillgänglighet och trygghet för bostadsrättsinnehavaren. Det gör att branschen växer.

- Förut installerade vi mestadels larm, men ser nu tydligt att marknaden svänger från larminstallationer till passersystemsintegrationer, säger Anders Kööhler, Certego.

Vad ska bostadsrättsföreningar tänka på om man vill starta samma resa som Brf Liljan? Här får du fyra frågor som föreningen bör ställa sig:

1. Vilka behov behöver vi lösa (nyckelhantering, förvaltningskostnader, tvättbokning, boendekommunikation, trygghet, bekvämlighet eller tillgänglighet)?
2. Hur vill vi sköta administrationen av systemet (hosting, säkerhetsleverantör eller någon i föreningen)?
3. Framtida behov (börja litet, bygga ut med mobila lösningar)?
4. Vilka andra föreningar kan vi kontakta för rådgivning och referenser?

BRF
 • Jun 23, 2021

  Mäklarpanelen: Stillastående bostadspriser resten av året

  Nyheter Fastighetsbyråns senaste Mäklarpanel visar en fortsatt het bostadsmarknad med stark efterfrågan. Dock har fördelen för säljarna minskat sedan i april. Majoriteten av mäklarna runt om i landet tror även på stillastående priser på både bostadsrätter och villor under resten av året.
  11
 • Jun 23, 2021

  Riksbyggen lanserar ny boendeapp som ökar grannsamverkan

  Nyheter I dagarna lanseras Riksbyggens nya app Hemshare, detta är ett pilottest som i en förlängning kan ge nära 250 000 boende tillgång till boendetjänster i mobilen. I appen går det bland annat att köpa städning och hantverkstjänster. Förhoppningen är att boendeappen med tiden också kommer att kunna hjälpa de boende med att köpa, sälja eller låna saker av varandra för att underlätta cirkulär hållbarhet. Appen har utvecklats inom ramarna för Riksbyggens nya dotterbolag Rafino med uppdrag att utveckla digitala tjänster utifrån kundernas behov.
  7
 • Jun 23, 2021

  Ökat sparande trots stillastående avgifter

  Nyheter Tre av tio bostadsrättsföreningar sparar för lite till framtida underhåll. Det genomsnittliga sparandet har dock ökat markant sedan ifjol – trots oförändrade avgiftsnivåer. Istället beror det ökade sparandet på lägre drift- och räntekostnader samt ökade intäkter. Det visar rapporten Stockholms bostadsrättsbarometer 2021, från HSB.
  10
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  730

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3142
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4032
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2304
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  1931