Bild: BRF Liljan, Karlstad (Aptus Elektronik AB)

May 22, 2017

Solen skiner på nyckelfria BRF Liljan


Ett stenkast från Klarälven i Karlstad ligger Brf Liljan, en välmående förening med engagerade medlemmar som inte är rädda för ny teknik, trots att de flesta som bor i fastigheten är över 60 år.

Brf Liljan har haft problem med oinbjudna gäster som besökt källarförråd och stulit andras ägodelar. När det var dags att se över fastighetens låscylindrar beslutade man att investera i ett passerkontrollsystem.

- Efter installationen av passerkontroll försvann inbrotten, vilket är en följd av att vi nu bland annat kan se i loggar vem som gick i dörren sist, säger Johan Nilsson, vice ordförande, Brf Liljan.

Föreningen har valt att installera digitala lås på alla 60 lägenhetsdörrar. En av anledningarna är enkelheten.

- Hyresgäster är nöjda med sin nya lägenhetslåsning, framför allt smidigheten när man stänger dörren. Bara att trycka stjärna och dörren är låst. För att öppna lägger man på sin bricka och öppnar, säger Anders Kööhler, arbetsledare hos Certego.

- Det är bra att man kan låna ut en tillfällig kod. Och om man tappar bort en nyckelbricka kan man stänga av funktionen på den brickan, säger Johan Nilsson, Brf Liljan.

Stabila system och duktiga installatörer är viktigt, men den ingrediens som är viktigast är ändå en engagerad styrelse och en nyfikenhet på ny teknik.

- Det är viktigt att man har drivande personer i föreningen och det har Brf Liljan, säger Anders Kööhler, arbetsledare hos Certego i Karlstad.

Brf Liljan använder porttelefonen Ringa 1707 för att få koll på porten.

- Porttelefonen är bra och det är enkelt att öppna porten med sin mobiltelefon, säger Johan Nilsson.

Man har skruvat upp bokningstavlan Boka 1306 och installerat programmet Aptusportal Styra för att boka tvättid och bastu.

- Det är väldigt bra att man kan boka via Aptusportalen. Man bara loggar in och kan boka alla objekt via internet, var man än är, säger Johan Nilsson.

Dörrbladsläsare Låsa 1189 kollar behörigheter i källarutrymmen. Det digitala lägenhetslåset heter Yale Doorman.

Ny teknik förenklar den tekniska förvaltningen, samtidigt som produkterna skapar tillgänglighet och trygghet för bostadsrättsinnehavaren. Det gör att branschen växer.

- Förut installerade vi mestadels larm, men ser nu tydligt att marknaden svänger från larminstallationer till passersystemsintegrationer, säger Anders Kööhler, Certego.

Vad ska bostadsrättsföreningar tänka på om man vill starta samma resa som Brf Liljan? Här får du fyra frågor som föreningen bör ställa sig:

1. Vilka behov behöver vi lösa (nyckelhantering, förvaltningskostnader, tvättbokning, boendekommunikation, trygghet, bekvämlighet eller tillgänglighet)?
2. Hur vill vi sköta administrationen av systemet (hosting, säkerhetsleverantör eller någon i föreningen)?
3. Framtida behov (börja litet, bygga ut med mobila lösningar)?
4. Vilka andra föreningar kan vi kontakta för rådgivning och referenser?

BRF
 • Sep 27, 2021

  Projekt för ökad kännedom om ventilation

  Nyheter Vecka 37 startade en stor rikstäckande kampanj med namn Hur andas ditt hus? Det är branschorganisationen Svensk Ventilation som driver kampanjen i syfte att utbilda Sveriges befolkning om ventilation och vikten av ett bra inomhusklimat. Håll utkik efter kampanjens dekaler, de syns gärna i samband med en uteluftsgaller eller ett luftdon. Kampanjen sker främst digitalt men också fysiskt. Alla medlemmar som vill kan vara med och bidra till ökad kunskap.
  5
 • Sep 27, 2021

  (Nästan) allt du behöver veta om garage- och parkeringsplatser!

  Nyheter Tillgång till en garage- eller parkeringsplats är för många ett måste när de letar nytt boende. Frågor och funderingar kring garage- och parkeringsplatser är därför återkommande i en bostadsrättsförening. Vanliga frågor är hur tilldelningen av dessa platser fungerar och hur lång uppsägningstiden är. Gäller samma regler för garageplatser inomhus som för parkeringsplatser utomhus?
  6
 • Sep 27, 2021

  Vi kan bygga klimatneutralt redan i dag!

  Nyheter Framtidens hållbara bostadsbyggande är redan här, och det doftar trä. En ny rapport framtagen av Träcentrum Norr, TCN, visar att byggbranschen kan nå de högt ställda miljömålen genom att bygga med trä och därmed binda mer koldioxid. – Tack vare kolinbindningen i hus byggda med trästomme kan vi nå klimatneutralt bostadsbyggande redan i dag, säger Annica Lindbäck, hållbarhetsansvarig, Lindbäcks.
  7
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Regeln som kan ge lokalhyresgästen en möjlighet att komma ur sitt hyresavtal i förtid

  Det som i dagligt tal kallas Hyreslagen, rätteligen 12 kapitlet i jordabalken, innehåller ett allmänt förbud för en hyresgäst att överlåta hyresrätten till en bostadslägenhet eller lokal utan medgivande från hyresvärden. En överlåtelse som sker utan sådant medgivande kan leda till att hyresgästen förlorar sin hyresrätt.
  150
 • Lagar & Regler

  Fördelning av underhållsansvaret i en bostadsrättsförening

  Oavsett om det är normalt slitage eller en plötsligt uppkommen skada så står man ibland inför det faktum att någonting i bostadsrätten måste renoveras. Vem ska stå för kostnaden om mitt kök behöver bytas ut? Ska jag betala för en vattenskada i mitt vardagsrum för att ett rör börjat läcka i min grannes badrum? Vad är det egentligen som gäller?
  308
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1055

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3426
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4424
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2451
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2162