Dec 18, 2020

Solceller och laddstolpar


Vår förening funderar på att skaffa solceller, men det finns en uppsjö av leverantörer, hur vet vi vilken vi ska välja och om det är det lönsamt för vår bostadsrättsförening?

I samband med att styrelsen står inför ett beslut om att genomföra en solcellsinstallation är det viktigt att säkerställa att beslutet kommer att fattas utifrån ett verkligt scenario. En oberoende förstudie som inte är knuten till en tillverkare av solceller eller ett solcellsinstallationsföretag är det fösta steget i beslutsprocessen.

Förutsättningarna för lönsamma solcellsanläggningar varierar mellan olika byggnader, dess fysiska förutsättningar som t.ex. i vilket väderstreck taket ligger, skuggor från skorstenar och andra byggnader samt i vilket skick taket är. Det beror även på den tekniska potentialen och hur behovet av el ser ut. En förstudie lämpar sig därför väl som ett beslutsunderlag för vidare investeringsbeslut.

Vi funderar även på att installera laddstolpar för elbilar, men vad är första steget?

Vi ser ett växande behov av laddmöjligheter i takt med att antalet elbilar ökar hos medlemmar i bostadsrättsföreningar, men innan ni fattar beslut i styrelsen om att installera laddstolpar bör ni utreda föreningens verkliga behov och förutsättningar för att inrätta laddplatser.

Genom att även här utföra en oberoende förstudie får ni ett underlag som ni kan grunda ert beslut på, baserat på föreningens behov och förutsättningar. Dessutom får ni förslag på teknisk lösning samt drift och system för betalning av laddning.

Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor.

Med vänliga hälsningar

Caroline Kowalska Skogsberg
Projektledare
08-775 72 42 | caroline.skogsberg@sbc.se

Besök- SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB

 • Jun 23, 2021

  Mäklarpanelen: Stillastående bostadspriser resten av året

  Nyheter Fastighetsbyråns senaste Mäklarpanel visar en fortsatt het bostadsmarknad med stark efterfrågan. Dock har fördelen för säljarna minskat sedan i april. Majoriteten av mäklarna runt om i landet tror även på stillastående priser på både bostadsrätter och villor under resten av året.
  11
 • Jun 23, 2021

  Riksbyggen lanserar ny boendeapp som ökar grannsamverkan

  Nyheter I dagarna lanseras Riksbyggens nya app Hemshare, detta är ett pilottest som i en förlängning kan ge nära 250 000 boende tillgång till boendetjänster i mobilen. I appen går det bland annat att köpa städning och hantverkstjänster. Förhoppningen är att boendeappen med tiden också kommer att kunna hjälpa de boende med att köpa, sälja eller låna saker av varandra för att underlätta cirkulär hållbarhet. Appen har utvecklats inom ramarna för Riksbyggens nya dotterbolag Rafino med uppdrag att utveckla digitala tjänster utifrån kundernas behov.
  7
 • Jun 23, 2021

  Ökat sparande trots stillastående avgifter

  Nyheter Tre av tio bostadsrättsföreningar sparar för lite till framtida underhåll. Det genomsnittliga sparandet har dock ökat markant sedan ifjol – trots oförändrade avgiftsnivåer. Istället beror det ökade sparandet på lägre drift- och räntekostnader samt ökade intäkter. Det visar rapporten Stockholms bostadsrättsbarometer 2021, från HSB.
  10
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  730

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3141
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4032
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2304
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  1931