Riksbyggen, innergård. (Creative Commons erkännande)

Mar 5, 2020

Social hållbarhet ökar på Riksbyggens topplista över bostadsrättsföreningarnas hållbarhetsåtgärder


På årets topplista finns inte mindre än tre hållbarhetsåtgärder med inriktning på social hållbarhet. Att byta sina gamla lampor till nya, energisnåla ljuskällor är dock den hållbarhetsåtgärd som flest bostadsrättsföreningar gjort under 2019, enligt Riksbyggens sammanställning.

– Hållbarhet är både stort och smått och för många har hållbarhet varit kopplade till klimatet och miljön. Vi ser nu en tydlig trend att många bostadsrättsföreningar arbetar mer strukturerat även med de sociala frågorna vilket återspeglas i årets lista över bostadsrättsföreningarnas hållbarhetsåtgärder, säger Therese Berg, hållbarhetschef på Riksbyggen.

Välkomna nya medlemmar, utveckla styrelsen och träffas dagtid är alla åtgärder med bäring på den sociala hållbarheten. Sedan något år tillbaka finns dessa med bland Riksbyggens hållbarhetsåtgärder och blir genom det också mätbara.

– Ett boende är mer än att ha ett tak över huvudet och det är glädjande att fler föreningar börjat arbeta aktivt med att förbättra boendemiljön även på ett socialt plan, säger Therese Berg.

Riksbyggen samlar sedan 2010 in statistik över vilka hållbarhetsåtgärder som bostadsrättsföreningarna genomför. Sammanlagt förvaltar Riksbyggen 4 384 bostadsrättföreningar. Räknar man även in förvaltning av hyresrätter bor över en halv miljon människor i bostäder som Riksbyggen tar hand om.

Energiåtgärderna toppar listan men åtgärder kring delningsekonomi, trivsel och trygghet kommer starkt.

Riksbyggens topplista/bostadsrättsföreningarnas hållbarhetsåtgärder

1. (1) Byte till energisnåla ljuskällor.

2. (3) Byte till ett elavtal som innebär el från förnyelsebara källor.

3. (2) Utse miljö- och energiansvarig.

4. (Ny) Välkomna nya medlemmar.

5. (6) Driftövervakning.

6. (Ny) Utveckla styrelsen.

7. (9) Energioptimering.

8. (Ny) Träffas dagtid.

9. (4) Byt ut gamla tvättmaskiner och torkutrustning i tvättstugan.

10. (Ny) Samla in farligt avfall.

Siffran inom parentes avser placering 2018.

 • Feb 26, 2021

  Nytt skatteavdrag för laddstationer och solceller

  Nyheter Den 1 januari 2021 infördes ett nytt skatteavdrag för så kallad grön teknik. Avdraget är till för privatpersoner som installerar laddstationer till elfordon, solceller eller system för lagring av egenproducerad elenergi.
  7
 • Feb 24, 2021

  Se över balkongen efter vintern

  Nyheter Snart kan du äntligen börja planera för en ny säsong på balkongen, men årets kalla vinter med mycket snö och is gör det extra viktigt att se över balkongen inför en eventuell besiktning. Här kommer några tips på vad du ska hålla utkik efter innan utemöblerna åker fram.
  12
 • Feb 24, 2021

  Skydda fastigheten mot brand med systematiskt brandskyddsarbete

  Lagar & Regler Brand skadar och tar liv, varje år. Under årets mörka månader ökar antalet bränder som hänger samman med att vi tänder mer stearinljus.
  14
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  246

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  2654
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  3484
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2145
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  1627