Jun 21, 2021

Smart laddning av elbilar med klimatvänligt aluminium


ChargeNode gör att fler elbilar kan laddas samtidigt med hjälp av klimatvänligt aluminium från Hydro. Hårdvaran är baserad på återvunnet aluminium och aluminium som är producerat med förnybara energikällor – Hydro CIRCAL och Hydro REDUXA.

ChargeNodes banbrytande laddteknik innebär att många fordon delar på en centraliserad laddenhet som fördelar ut laddning utifrån parkeringstid och laddbehov.

Deras innovativa lösning är en aluminiumkanalisation med integrerade ladduttag som monteras likt ett räcke längs parkeringar och som ger laddning till alla p-platser. På så sätt slipper man installera dyra laddboxar på varje p-plats.

För att göra deras system mer klimatvänligt, använder ChargeNode aluminium från Hydro, närmare bestämt Hydro CIRCAL och Hydro REDUXA – två produkter som tillsammans flyttar gränserna för återvunnet aluminium med lågt klimatavtryck och aluminium med lågt koldioxidavtryck.

- En stor del av vår lösning bygger på hållbarhet. Elbilar i sig är ett klimatsmart val, men dagens infrastruktur är inte anpassad för att miljoner av svenskar ska äga varsin elbil. Genom att välja komponenter från Hydro och andra pålitliga leverantörer så har vi inte bara rätt funktion och design, vi har framförallt en produkt som är anpassad för en cirkulär livsstil och en framtid där elbilen kommer att vara en naturlig del av vardagen, säger Kristian Sandahl, vd och grundare av ChargeNode.

Skrot, vind och vatten

Lösningen från Hydro består av en kanal med tillhörande lock samt fästen som håller alla kablar på plats. Huvudprofilerna är tillverkade av återvunnet aluminium, Hydro CIRCAL, ett material som till 75% består av återvunnet aluminiumskrot. Genom att använda återvunnet aluminium minskar Hydro drastiskt energianvändningen i produktionsfasen samtidigt som materialet i sig behåller högsta kvalitet. Fästena är tillverkade av Hydro REDUXA, ett varumärke inom Hydro där allt aluminium är tillverkat med hjälp av förnybara energikällor, såsom vattenkraft. Hydro REDUXA har ett maximalt koldioxidavtryck på 4,0 kg CO2 per kg producerad aluminium, vilket motsvarar en fjärdedel av det globala genomsnittet.

En nod för framtiden

ChargeNode grundades 2018 med övertygelsen om att det krävs nya tekniska lösningar med smartare resursutnyttjande för att lösa dagens utmaningar med storskalig elektrifiering. Företaget är idag ett snabbväxande greentech-bolag med säte i Göteborg. Bolaget erbjuder smarta laddsystem för storskalig elbilsladdning som bygger på egenutvecklad och patensökt laddteknik.

Om ChargeNode
ChargeNode grundades 2018 med övertygelsen om att det krävs nya tekniska lösningar med smartare resursutnyttjande för att lösa dagens utmaningar med storskalig elektrifiering. Företaget är idag ett snabbväxande greentech-bolag med säte i Göteborg. Bolaget erbjuder smarta laddsystem för storskalig elbilsladdning som bygger på egenutvecklad och patensökt laddteknik. Genom att centralisera laddtekniken kan laddning fördelas ut till fler p-platser utan behov av separat laddare på varje p-plats. Med smart styrning t.ex. på avresetid så kan bilar med kort parkeringstid laddas först och därefter de som skall stå längre. Alla får den laddning som de önskar. Kunder är fastighetsbolag, bostadsrättsföreningar, hotell och destinationer, varav några är ESS Hotell, Varberg Energi, Bygg-Göta, PGA Sweden International och Kvdbil.

Om Hydro Extrusions
Hydro Extrusions är en världsledande aluminiumextruderingsverksamhet med runt 100 produktionsanläggningar i 40 länder och 20 000 anställda. Genom vår unika kombination av lokal expertis, globalt nätverk och oöverträffad FoU-kapacitet kan vi erbjuda allt från standardprofiler till avancerad utveckling och tillverkning för de flesta branscher. Sedan 1905 har Hydro förvandlat naturresurser till värdefulla produkter för människor och företag med fokus på en trygg och säker arbetsplats för våra 34 000 anställda på mer än 140 platser. Hydro har åtagit sig att gå i täten för att forma en hållbar framtid och därmed skapa mer livskraftiga samhällen genom att utveckla naturresurser till produkter och lösningar på innovativa och effektiva sätt för viktiga branscher.

Text: ChargeNode

https://chargenode.eu/

Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Regeln som kan ge lokalhyresgästen en möjlighet att komma ur sitt hyresavtal i förtid

  Det som i dagligt tal kallas Hyreslagen, rätteligen 12 kapitlet i jordabalken, innehåller ett allmänt förbud för en hyresgäst att överlåta hyresrätten till en bostadslägenhet eller lokal utan medgivande från hyresvärden. En överlåtelse som sker utan sådant medgivande kan leda till att hyresgästen förlorar sin hyresrätt.
  114
 • Lagar & Regler

  Fördelning av underhållsansvaret i en bostadsrättsförening

  Oavsett om det är normalt slitage eller en plötsligt uppkommen skada så står man ibland inför det faktum att någonting i bostadsrätten måste renoveras. Vem ska stå för kostnaden om mitt kök behöver bytas ut? Ska jag betala för en vattenskada i mitt vardagsrum för att ett rör börjat läcka i min grannes badrum? Vad är det egentligen som gäller?
  283
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1026

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3395
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4376
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2432
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2142