Mar 7, 2022

Skyddsrum i bostadsrättsföreningar


Med anledning av kriget i Ukraina är det många som undrar vart man ska söka skydd om Sverige någon gång skulle utsättas för krig. Här kan du som boende eller styrelseledamot, ta del av vanliga frågor och svar från juristerna på HSB Riksförbund om vad som gäller för skyddsrum i bostadsrättsföreningar och fastigheter.

Vad är ett skyddsrum?

Ett skyddsrum är ett rum med förstärkta väggar och dörrar som ska kunna stå emot tryckvågor från bomber, brand och nedfallande bråte från hus som skadas. Skyddsrum är ofta belägna i källarplanet och är utrustade med speciell ventilation och luftsluss som ska bidra till en minimerad påverkan från till exempel giftiga gaser.  

Var finns skyddsrummen i Sverige?

Skyddsrum finns över hela landet i tätorter och i större städer. Det är också därför många av skyddsrummen är belägna i källare på flerbostadshus, vilket innebär att flera bostadsrättsföreningar har ansvar för dessa utrymmen. Något som i dagsläget används som cykel- eller lägenhetsförråd kan vid behov utgöra ett skyddsrum.

Totalt finns cirka 65 000 skyddsrum med en kapacitet på 7 000 000 människor.

I fredstid är det tillåtet att använda skyddsrummet för andra ändamål, men bara under förutsättning att skyddsrummets olika detaljer är åtkomliga för såväl underhåll som inspektion.

Används skyddsrummet för andra ändamål är det fastighetsägaren som ansvarar för att skyddsrummet ska kunna ställas iordning och brukas för sitt ursprungliga ändamål inom 48 timmar.  

Vad menas med att “ställa iordning ett skyddsrum”? 

Att iordningställa ett skyddsrum innebär att rummet ska återställas i det skick som är avsett för att kunna brukas vid yttre hot. Ett skyddsrum som i dagsläget används som förråd eller cykelrum i föreningen måste, vid behov, tömmas så att det istället för egendom kan skydda människor.

Men att iordningsställa ett skyddsrum innebär även att:

 • vatten ska finnas upptappat på kärl (till exempel dunkar) 
 • värme och ventilation ska finnas och fungera 
 • det ska finnas toalettmöjligheter

Detta kan göras på olika sätt beroende på skyddsrummets storlek, konstruktion och vilka tekniska bestämmelser som gäller för skyddsrummet. Du kan läsa mer om det på MSBs hemsida (MSB Myndigheten för samhällsskydd och beredskap).

Vad har föreningen för ansvar om det finns ett eller flera skyddsrum i fastigheten?

Det är viktigt att en bostadsrättsförening som ombesörjer ett skyddsrum är medveten om de underhållskrav som finns och att de sköts. Annars finns det risk för eventuella viten. Föreningen ansvarar bland annat för att märka fastigheten med en skyddsrumsskylt, skyddsrumsdörrar ska med jämna mellanrum behandlas (smörja stängningsbeslag och gångjärn) och se till att golvbrunnens avstängningsanordningsmekanism fungerar. 

Vi vet inte om vi har ett skyddsrum eller inte i föreningen, vad kan vi göra för att ta reda på det?


Alla fastigheter som rymmer ett skyddsrum ska ha en skyddsrumsskylt på fasaden. Det är fastighetsägarens ansvar att en sådan finns.

Om sådan märkning saknas men du ändå tror att det finns ett skyddsrum i föreningen kan du gå in på MSBs hemsida och leta upp skyddsrumskartan. Där kan du skriva in din adress. På kartan visas då var närmaste skyddsrum finns.

Skulle det visa sig att det finns skyddsrum i din fastighet men som saknar skyltar, är det på tiden att fastighetsägaren (det vill säga styrelsen) går igenom gemensamhetslokalerna och inventerar vad skyddsutrymmena används till idag. Det kan också vara dags att kontrollera vilket underhållsansvar som vilar på fastighetsägaren och säkerställa att det har skötts på ett riktigt sätt.

Vem ansvarar för att skyddsrummet ställs iordning inom 48 timmar?

Det är fastighetsägaren som ansvarar för att ett skyddsrum vid behov iordningsställs för ändamålet. Eftersom vi länge har levt i fredliga tider kan det nu vara en god idé att som fastighetsägare lägga upp en handlingsplan för hur ni som styrelse ska agera om skyddsrum som finns i föreningen behöver iordningsställas. Glöm inte att ni antagligen är många som bor i föreningen och att ni kan ta hjälp av grannarna.

Får man ta med sig sitt husdjur till skyddsrummet?

Skyddsrummen är främst till för att skydda människor. Det finns inget uttryckligt stöd för att man ska kunna ta med husdjur.

Text: HSB

www.hsb.se

 • May 15, 2022

  Vad är en samfällighet?

  Nyheter Det är inte helt ovanligt att bostadsrättsföreningar ingår i samfälligheter. Men vad är egentligen en samfällighet? Vi reder ut!
  7
 • May 13, 2022

  Vad kostar det att bygga balkonger för en bostadsrättsförening?

  Nyheter Att bygga helt nya eller byta ut befintliga balkonger är så gott som alltid en god investering för en bostadsrättsförening. Du kanske bor eller är påväg att flytta in i en fastighet som planerar att bygga eller renovera balkongerna. Oavsett vilken typ av balkongentreprenad ni vill eller behöver göra så undrar du säkert hur upplägget ser ut. Du är inte ensam. Många bostadsrättsinnehavare ställer sig själva frågorna: Vad kostar det min förening och hur påverkar det min ekonomi? Hur finansierar bostadsrättsföreningar balkongbygget?
  13
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  198
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  297
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1848

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  127
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  140
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4154
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5450
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2725