Jun 30, 2021

Skillnaden mellan äkta och oäkta föreningar


Det är en hel del att tänka på när man köper en bostadsrätt. Vad många dock glömmer att kolla är huruvida bostadsrättsföreningen är äkta eller oäkta. Något som kan innebära stora skillnader för dig som bostadsrättsägare. SBC kartlägger allt du behöver veta inför en bostadsaffär.

Inför ett bostadsköp är det mycket som ska kollas upp. Bankens lånevillkor och räntor, föreningens ekonomi och fastighetens skick är alla saker som hamnar högt på listan. Dock är det många som glömmer att undersöka om bostadsrättsföreningen är äkta eller inte, och många vet inte vad skillnaden är. Detta är något som SBC:s Jenny Söderberg tipsar om att fler ska uppmärksamma.  

– Det är naturligt att man inte har tid att kolla upp precis allt inför bostadsköpet. Oftast går det rätt snabbt när budgivningen väl drar igång och det är lätt att missa vissa saker man inte riktigt har kunskap om eller glömmer bort i all hast. Det är dock viktigt att ta reda på om föreningen är oäkta eller inte för att därefter ta ställning till de ekonomiska skillnaderna som kan komma att uppstå. Båda alternativen har nämligen för- och nackdelar, säger Jenny Söderberg, Gruppchef Ekonomiservice på SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB 

För att en bostadsrättsförening ska gå under benämningen som äkta, även kallat privatbostadsföretag, bör det huvudsakliga syftet för bostadsrättsföreningen vara att förse bostäder åt medlemmarna. Något förenklat krävs det att minst 60 procent av fastighetens yta är till för och brukas av de boende. De bostadsrättsföreningar som inte uppnår dessa kriterier definieras istället som ett oäkta bostadsföretag.  Det kan alltså vara föreningar som använder majoriteten av fastigheten till hyreslokaler, exempelvis hyreslägenheter, kontor eller butiker. Något som i sin tur kan innebära lägre månadsavgift för de boende. 

Skillnaderna mellan äkta och oäkta bostadsrättsföreningar kan te sig på olika sätt och, beroende på vem som köper, innebära såväl för- som nackdelar. Medan en äkta förening möjliggör uppskov av vinst för dig som säljer och köper nytt kan en oäkta förening många gånger ha en lägre månadsavgift då större delen av föreningens intäkter kommer från hyresgäster.  

– Det är viktiga beslut. Vi rekommenderar dock alltid att låta föreningens ekonomi, historik och framtidsutsikter att utgöra de viktigaste faktorerna när du tar beslutet. Vi på SBC hjälper dagligen till i arbetet för såväl äkta som oäkta föreningar och vet av erfarenhet att det finns bra och dåliga exempel på båda sidor, avslutar Jenny Söderberg.

Så här skiljer det sig för dig som bostadsrättsägare:  

Du som bor i en äkta bostadsrättsförening  

Skillnaden visar sig när det är dags att sälja bostaden. Du betalar en högre vinstskatt (25 procent) när du säljer i en äkta förening. Samtidigt har du rätt att få uppskov på vinsten om du köper en ny bostadsrätt i en äkta förening. Du har även avdragsrätt för låneräntor.  

Du som bor i en oäkta bostadsrättsförening  

När du säljer din bostadsrätt i en oäkta förening skattar du 22 procent av vinsten men förlorar rätten till eventuellt uppskov. Du kan även årligen komma att beskattas med en bostadsförmån om det är så att årsavgiften anses understiga bruksvärdet. Precis som hos en äkta förening har du avdragsrätt för låneräntor.  

  

För ytterligare information kontakta:  

Jenny Söderberg, Gruppchef Ekonomiservice, SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB Telefon: 08-600 60 18 

jenny.soderberg@sbc.se 

www.sbc.se

 • Jul 23, 2021

  Riksbyggens checklista för att klimatanpassa fastigheter

  Nyheter Allt mer extrema väderförhållanden gör att behoven av att klimatanpassa fastigheter ökar. Riksbyggen har tagit fram en checklista för bostadsrättsföreningar som vill förebygga skador på sina fastigheter. I checklistan finns stöd för att identifiera vilka klimatrelaterade risker som är aktuella och åtgärder för att för att husen och de boende ska klara exempelvis kraftiga skyfall och värmeböljor bättre.
  7
 • Jul 20, 2021

  Lekande barn – en grund för förverkande?

  Nyheter De flesta av oss har stor förståelse för att barn ibland kan vara högljudda och stimmiga, men ibland uppstår situationer där även den mest luttrade bostadsrättshavaren stör sig på skrik och skratt och spring från lekande barn. Ofta löser sig situationen efter samtal med barnens föräldrar, eller helt enkelt genom att bita ihop. Men vad kan egentligen styrelsen i en bostadsrättsförening göra om det inkommer klagomål till följd av lekande barn? Kan man bli uppsagd för att ens barn är för högljudda? I det här blogginlägget reder fastighetsjurist Mattias Olsson ut vad som gäller.
  12
 • Jul 20, 2021

  Alla kan bidra till minskad vattenanvändning

  Nyheter Värmen har slagit till i Sverige och på flera håll råder låga grundvattennivåer. Duscha kort istället för att bada, kör bara fulla tvätt- och diskmaskiner och laga droppande kranar är några av tipsen på Riksbyggens lista för en mer hållbar vattenanvändning.
  15
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  843

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3208
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4155
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2346
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  1995