Jun 30, 2021

Skillnaden mellan äkta och oäkta föreningar


Det är en hel del att tänka på när man köper en bostadsrätt. Vad många dock glömmer att kolla är huruvida bostadsrättsföreningen är äkta eller oäkta. Något som kan innebära stora skillnader för dig som bostadsrättsägare. SBC kartlägger allt du behöver veta inför en bostadsaffär.

Inför ett bostadsköp är det mycket som ska kollas upp. Bankens lånevillkor och räntor, föreningens ekonomi och fastighetens skick är alla saker som hamnar högt på listan. Dock är det många som glömmer att undersöka om bostadsrättsföreningen är äkta eller inte, och många vet inte vad skillnaden är. Detta är något som SBC:s Jenny Söderberg tipsar om att fler ska uppmärksamma.  

– Det är naturligt att man inte har tid att kolla upp precis allt inför bostadsköpet. Oftast går det rätt snabbt när budgivningen väl drar igång och det är lätt att missa vissa saker man inte riktigt har kunskap om eller glömmer bort i all hast. Det är dock viktigt att ta reda på om föreningen är oäkta eller inte för att därefter ta ställning till de ekonomiska skillnaderna som kan komma att uppstå. Båda alternativen har nämligen för- och nackdelar, säger Jenny Söderberg, Gruppchef Ekonomiservice på SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB 

För att en bostadsrättsförening ska gå under benämningen som äkta, även kallat privatbostadsföretag, bör det huvudsakliga syftet för bostadsrättsföreningen vara att förse bostäder åt medlemmarna. Något förenklat krävs det att minst 60 procent av fastighetens yta är till för och brukas av de boende. De bostadsrättsföreningar som inte uppnår dessa kriterier definieras istället som ett oäkta bostadsföretag.  Det kan alltså vara föreningar som använder majoriteten av fastigheten till hyreslokaler, exempelvis hyreslägenheter, kontor eller butiker. Något som i sin tur kan innebära lägre månadsavgift för de boende. 

Skillnaderna mellan äkta och oäkta bostadsrättsföreningar kan te sig på olika sätt och, beroende på vem som köper, innebära såväl för- som nackdelar. Medan en äkta förening möjliggör uppskov av vinst för dig som säljer och köper nytt kan en oäkta förening många gånger ha en lägre månadsavgift då större delen av föreningens intäkter kommer från hyresgäster.  

– Det är viktiga beslut. Vi rekommenderar dock alltid att låta föreningens ekonomi, historik och framtidsutsikter att utgöra de viktigaste faktorerna när du tar beslutet. Vi på SBC hjälper dagligen till i arbetet för såväl äkta som oäkta föreningar och vet av erfarenhet att det finns bra och dåliga exempel på båda sidor, avslutar Jenny Söderberg.

Så här skiljer det sig för dig som bostadsrättsägare:  

Du som bor i en äkta bostadsrättsförening  

Skillnaden visar sig när det är dags att sälja bostaden. Du betalar en högre vinstskatt (25 procent) när du säljer i en äkta förening. Samtidigt har du rätt att få uppskov på vinsten om du köper en ny bostadsrätt i en äkta förening. Du har även avdragsrätt för låneräntor.  

Du som bor i en oäkta bostadsrättsförening  

När du säljer din bostadsrätt i en oäkta förening skattar du 22 procent av vinsten men förlorar rätten till eventuellt uppskov. Du kan även årligen komma att beskattas med en bostadsförmån om det är så att årsavgiften anses understiga bruksvärdet. Precis som hos en äkta förening har du avdragsrätt för låneräntor.  

  

För ytterligare information kontakta:  

Jenny Söderberg, Gruppchef Ekonomiservice, SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB Telefon: 08-600 60 18 

jenny.soderberg@sbc.se 

www.sbc.se

 • May 15, 2022

  Vad är en samfällighet?

  Nyheter Det är inte helt ovanligt att bostadsrättsföreningar ingår i samfälligheter. Men vad är egentligen en samfällighet? Vi reder ut!
  7
 • May 13, 2022

  Vad kostar det att bygga balkonger för en bostadsrättsförening?

  Nyheter Att bygga helt nya eller byta ut befintliga balkonger är så gott som alltid en god investering för en bostadsrättsförening. Du kanske bor eller är påväg att flytta in i en fastighet som planerar att bygga eller renovera balkongerna. Oavsett vilken typ av balkongentreprenad ni vill eller behöver göra så undrar du säkert hur upplägget ser ut. Du är inte ensam. Många bostadsrättsinnehavare ställer sig själva frågorna: Vad kostar det min förening och hur påverkar det min ekonomi? Hur finansierar bostadsrättsföreningar balkongbygget?
  13
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  198
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  297
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1849

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  128
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  140
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4155
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5452
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2726