Jun 5, 2021

Skifferfasad ger bättre ljudmiljö i våra städer


Puls, liv, rörelse, kulturutbud och dynamik – många är fördelarna som lyfts fram med storstäder. En av baksidorna är bullret som trafik och folkliv för med sig. Bilvägar som går genom tättbebyggda områden, innergårdar med lekplatser, restauranger och uteserveringar är några av de saker som lyfts fram som källor. En fasadyta med struktur, som takskifferplattor med naturyta, hjälper till att bryta av ljudvågorna och ljudet avklingar snabbare.

En arkitektonisk trend har under många år varit släta ytor. Puts eller skivmaterial av till exempel fibercement, glasfasader och inglasade balkonger. De släta ytorna gör att ljudvågorna kan studsa i princip oförändrat och det skapar bullernivåer som kan uppfattas som obehagliga, stressande och, om det är riktigt höga, orsaka hörselbesvär.

- Jag har arbetat med akustiktak i inomhusmiljö i många år, och det finns stor kunskap och intresse av att skapa bra miljöer där. Utomhusmiljön har fallit i glömska på många sätt, menar Petra Wantzin på Nordskiffer.

Vad är buller?

De vanligaste bullerkällorna är trafik, främst vägtrafik, industrier, byggarbetsplatser, restauranger och nattklubbar. Europeiska miljöbyrån definierar buller så här:

”hörbart ljud som skapar störning och/eller påverkar hälsan negativt”

Definitionen av buller är alltså beroende på person, plats, situation och varaktighet. Påverkan på hälsan kan yttra sig i huvudvärk, trötthet, magbesvär, nedstämdhet men också en ökad risk för sömnstörning, hörselskador, höjt blodtryck, talmaskering och försämrad inlärning.

- Buller är direkt skadligt och det är viktigt att ta på allvar, säger Petra. Vi bygger tätt och tar gröna områden i anspråk för nya hus, vilket gör att de lugna miljöerna minskar och risken för buller i hemmamiljöerna ökar. 

Skapa god ljudmiljö med skifferfasad

Som fastighetsägare kan du komma tillrätta med till exempel en bullrig innergård med relativt enkla medel. Ett alternativ är att klä vissa av fasadytorna med ett material med struktur. Om du har två släta fasadytor mittemot varandra räcker det vanligtvis med att klä den ena sidan, eller endast delar av den ena fasadytan.

- Skiffrets naturliga struktur bryter av ljudet och tack vare att takskifferplattorna på fasad monteras med ett överlapp i ovankant uppstår en lätt vinkel uppåt. Detta hjälper ljudet att brytas upp och snabbare avklinga, avslutar Petra.

Text: Nordskiffer

https://www.nordskiffer.com/

 • May 15, 2022

  Vad är en samfällighet?

  Nyheter Det är inte helt ovanligt att bostadsrättsföreningar ingår i samfälligheter. Men vad är egentligen en samfällighet? Vi reder ut!
  7
 • May 13, 2022

  Vad kostar det att bygga balkonger för en bostadsrättsförening?

  Nyheter Att bygga helt nya eller byta ut befintliga balkonger är så gott som alltid en god investering för en bostadsrättsförening. Du kanske bor eller är påväg att flytta in i en fastighet som planerar att bygga eller renovera balkongerna. Oavsett vilken typ av balkongentreprenad ni vill eller behöver göra så undrar du säkert hur upplägget ser ut. Du är inte ensam. Många bostadsrättsinnehavare ställer sig själva frågorna: Vad kostar det min förening och hur påverkar det min ekonomi? Hur finansierar bostadsrättsföreningar balkongbygget?
  13
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  198
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  297
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1849

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  128
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  140
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4154
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5452
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2725