Dec 12, 2021

SkandiaMäklarna om Svensk Mäklarstatistik november 2021: Marknad som balanserar efter år av prisuppgångar


November månads statistik från Svensk Mäklarstatistik ger en bekräftelse på en svensk bostadsmarknad där priserna står och väger. Bostadsbrist och fortsatt låga räntor håller uppe priserna, medan ökad konsumtion efter värsta pandemi-stiltjen och att stigande räntor kommer närmare utifrån nya inflationssiffror motverkar, menar SkandiaMäklarnas VD Andreas Moritz.

Svensk Mäklarstatistiks siffror för november visar på mycket små förändringar. I riket som helhet har priserna på både bostadsrätter och villor inte förändrats alls, jämfört med i oktober. I de centrala storstadsområdena är Stockholm upp en procent, Göteborg ned lika mycket och Malmö visar ingen förändring alls.

– Hög sysselsättning, bostadsbrist på många håll och låga räntor utövar ett tryck uppåt på priserna. Men nu har vi lämnat den värsta pandemieffekten bakom oss och gör av med mer pengar på nöjen, krogar och resor igen. Tillsammans med förväntade räntehöjningar som kommer närmare baserat på stigande inflation påverkar detta åt andra hållet, säger Andreas Moritz, VD på SkandiaMäklarna.

I riket som helhet är bostadspriserna upp 14 procent på villor de senaste tolv månaderna. För bostadsrätter är siffran sex procent.

Bilaga Svensk Mäklarstatistik november 2021:

Prisstatistik BOSTADSRÄTTER, november 2021

BOSTADSRÄTTER

1 mån

3 mån

12 mån

Medelpris (kr/kvm)

Riket

± 0%

+ 1%

+ 6%

44 722

Centrala Stockholm

+ 1%

+ 3%

+ 10%

109 231

Stor-Stockholm

+ 1%

+ 3%

+ 5%

66 476

Centrala Göteborg

- 1%

- 1%

+ 8%

68 496

Stor-Göteborg

- 1%

- 1%

+ 6%

49 109

Centrala Malmö

± 0%

+ 2%

+ 10%

38 931

Stor-Malmö

- 1%

- 1%

+ 9%

35 758

Prisstatistik VILLOR, november 2021

VILLOR

1 mån

3 mån

12 mån

Medelpris

Riket

± 0%

- 1%

+ 14%

3 983 000

Stor-Stockholm

+ 1%

+ 2%

+ 14%

7 228 000

Stor-Göteborg

± 0%

+ 1%

+ 14%

6 103 000

Stor-Malmö

- 1%

- 2%

+ 15%

5 226 000

Prisstatistik fritidshus, 12 månader

FRITIDSHUS

12 mån

Medelpris

Riket

+ 20%

2 387 000

Text: Skandiamäklarna

https://www.skandiamaklarna.se/

 • May 15, 2022

  Vad är en samfällighet?

  Nyheter Det är inte helt ovanligt att bostadsrättsföreningar ingår i samfälligheter. Men vad är egentligen en samfällighet? Vi reder ut!
  7
 • May 13, 2022

  Vad kostar det att bygga balkonger för en bostadsrättsförening?

  Nyheter Att bygga helt nya eller byta ut befintliga balkonger är så gott som alltid en god investering för en bostadsrättsförening. Du kanske bor eller är påväg att flytta in i en fastighet som planerar att bygga eller renovera balkongerna. Oavsett vilken typ av balkongentreprenad ni vill eller behöver göra så undrar du säkert hur upplägget ser ut. Du är inte ensam. Många bostadsrättsinnehavare ställer sig själva frågorna: Vad kostar det min förening och hur påverkar det min ekonomi? Hur finansierar bostadsrättsföreningar balkongbygget?
  13
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  198
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  297
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1848

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  127
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  140
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4154
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5451
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2725