Nov 24, 2021

Sju tips när du ska måla om i hemmet


Har du planer på att måla om i hemmet men funderar över vilken färg som passar bäst? Vi har i samarbete med Flügger listat sju vanliga frågor och expertens svar på dessa.

1. Förarbetet

Börja med att gå igenom hemmet och se över vad du vill ha kvar, som exempelvis tavlor, möbler, textilier och annat. Dom här sakerna blir själva kärnan till vilken kulör du ska välja. Gör gärna en moodboard om du vill och kan. Därefter är det dags att titta på färgkartor och fundera över vilka kulörer du tycker om och välj ut ca 5-6 favoriter och testa vilka som fungerar tillsammans med dina saker/moodboard. Målsättningen är att ha 1-2 kulörer som du kan provmåla rummet med.

2. Hur håller man ihop färgerna i olika rum?

Det finns egentligen inga rätt eller fel när det kommer till färgsättning, men vill du skapa harmoni i hemmet är det bra om du har en röd tråd som går igen i varje rum. Det kan vara lister eller möbler i ett visst träslag eller en återkommande färg i tyger eller inredningsdetaljer.

3. Hur ska man tänka gällande ljus och kontraster?

Stora kontraster som svart mot vitt är ansträngande för ögat. När kulörerna flyter ihop blir det också jobbigt för ögat. Det bästa för ögat är därför mjukare kontraster.

4. Kallt eller varmt?

Många dras ofta till antingen varma eller kalla kulörer. Det går jättebra att blanda varmt och kallt för att skapa en fin balans i hemmet.

5. Matt eller blank färg?

Att ha något blankt mitt i en matt omgivning kan skapa en fin kontrast. Generellt sätt är blanka ytor tåliga och fungerar bra i kök och badrum. Men de upplevs samtidigt som hårda och avslöjar defekter i ytan. Matta ytor liknar textil, är mjuka och döljer det som inte är perfekt. Oftast passar det matta bäst i de flesta rum.

6. Ta hänsyn till husets övriga stil?

Det är sällan viktigt att hålla sig till exakt originalkulörer, men är du intresserad går det självklart bra att fråga din lokala färghandlare. De flesta brukar välja moderna kulörer till sina hem idag.

7. Snickeridetaljer

Det enklaste är att välja en neutral vit färg som går igenom överallt i bostaden. Den ambitiösa väljer att måla allt i rummet som foder, lister och väggar, i samma nyans. Det kan ge ett väldigt effektfullt intryck och då är det viktigt att nyanserna är desamma.

Text: Erik Olsson Mäklare

https://www.erikolsson.se/





 • May 15, 2022

  Vad är en samfällighet?

  Nyheter Det är inte helt ovanligt att bostadsrättsföreningar ingår i samfälligheter. Men vad är egentligen en samfällighet? Vi reder ut!
  7
 • May 13, 2022

  Vad kostar det att bygga balkonger för en bostadsrättsförening?

  Nyheter Att bygga helt nya eller byta ut befintliga balkonger är så gott som alltid en god investering för en bostadsrättsförening. Du kanske bor eller är påväg att flytta in i en fastighet som planerar att bygga eller renovera balkongerna. Oavsett vilken typ av balkongentreprenad ni vill eller behöver göra så undrar du säkert hur upplägget ser ut. Du är inte ensam. Många bostadsrättsinnehavare ställer sig själva frågorna: Vad kostar det min förening och hur påverkar det min ekonomi? Hur finansierar bostadsrättsföreningar balkongbygget?
  13
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  198
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  297
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1848

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  127
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  140
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4154
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5450
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2725