Nov 10, 2016

Självförvållad lusinvasion kan bli dyr för brf-medlem


Vägglössen frodas i Sverige. Utan rätt försäkring kan en sanering bli dyr. Brf-medlemmar som själva orsakat ohyran kan själva åka på notan och riskerar i vissa fall också att bli uppsagda från föreningen.

Förekomsten av vägglöss har ökat kraftigt i Sverige de senaste åren, bland annat på grund av ökat resande.

En lägenhetssanering kan gå loss på upp emot 100 000 kronor, en kostnad som normalt sett täcks av bostadsrättsföreningens försäkring hos något av de etablerade bolagen som arbetar med skadedjursbekämpning. Då kan också ersättning för hotellövernattning och kemtvätt av angripna kläder och möbler betalas ut till den som fått in ohyran i sin bostad.

Men enskilda brf-medlemmar kan enligt lagen bli skadeståndsskyldiga om de själva orsakat ohyran, till exempel genom att missköta sitt hushåll eller om skadedjuren uppkommit vid en andrahandsuthyrning.

– Bor du i en bostadsrätt har man enligt bostadsrättslagen ansvar för att det inte kommer in ohyra i lägenheten. Styrelsen är dock alltid skyldig att hantera själva utrotandet av ohyran i flerfamiljshus, säger Monika Jukic, chefsjurist på SBC.

Hon vill också varna för att bostadsrättsföreningen kan säga upp en bostadsrätt om medlemmen inte meddelat skadedjursutbrott i skälig tid och detta lett till en spridning i huset som hade kunnat undvikas eller begränsas. Den som upptäcker små blodsugare i sitt hem gör alltså bäst i att lyfta luren så fort som möjligt.

– Har man drabbats av vägglöss eller annan ohyra ska man direkt vända sig till styrelsen. Oftast står bostadsrättsföreningen för saneringskostnaden, säger Monica Jukic.

Källa: Fastighetstidningen.se

BRF
 • Jul 23, 2021

  Riksbyggens checklista för att klimatanpassa fastigheter

  Nyheter Allt mer extrema väderförhållanden gör att behoven av att klimatanpassa fastigheter ökar. Riksbyggen har tagit fram en checklista för bostadsrättsföreningar som vill förebygga skador på sina fastigheter. I checklistan finns stöd för att identifiera vilka klimatrelaterade risker som är aktuella och åtgärder för att för att husen och de boende ska klara exempelvis kraftiga skyfall och värmeböljor bättre.
  7
 • Jul 20, 2021

  Lekande barn – en grund för förverkande?

  Nyheter De flesta av oss har stor förståelse för att barn ibland kan vara högljudda och stimmiga, men ibland uppstår situationer där även den mest luttrade bostadsrättshavaren stör sig på skrik och skratt och spring från lekande barn. Ofta löser sig situationen efter samtal med barnens föräldrar, eller helt enkelt genom att bita ihop. Men vad kan egentligen styrelsen i en bostadsrättsförening göra om det inkommer klagomål till följd av lekande barn? Kan man bli uppsagd för att ens barn är för högljudda? I det här blogginlägget reder fastighetsjurist Mattias Olsson ut vad som gäller.
  13
 • Jul 20, 2021

  Alla kan bidra till minskad vattenanvändning

  Nyheter Värmen har slagit till i Sverige och på flera håll råder låga grundvattennivåer. Duscha kort istället för att bada, kör bara fulla tvätt- och diskmaskiner och laga droppande kranar är några av tipsen på Riksbyggens lista för en mer hållbar vattenanvändning.
  15
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  844

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3209
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4157
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2346
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  1995