Nov 10, 2016

Självförvållad lusinvasion kan bli dyr för brf-medlem


Vägglössen frodas i Sverige. Utan rätt försäkring kan en sanering bli dyr. Brf-medlemmar som själva orsakat ohyran kan själva åka på notan och riskerar i vissa fall också att bli uppsagda från föreningen.

Förekomsten av vägglöss har ökat kraftigt i Sverige de senaste åren, bland annat på grund av ökat resande.

En lägenhetssanering kan gå loss på upp emot 100 000 kronor, en kostnad som normalt sett täcks av bostadsrättsföreningens försäkring hos något av de etablerade bolagen som arbetar med skadedjursbekämpning. Då kan också ersättning för hotellövernattning och kemtvätt av angripna kläder och möbler betalas ut till den som fått in ohyran i sin bostad.

Men enskilda brf-medlemmar kan enligt lagen bli skadeståndsskyldiga om de själva orsakat ohyran, till exempel genom att missköta sitt hushåll eller om skadedjuren uppkommit vid en andrahandsuthyrning.

– Bor du i en bostadsrätt har man enligt bostadsrättslagen ansvar för att det inte kommer in ohyra i lägenheten. Styrelsen är dock alltid skyldig att hantera själva utrotandet av ohyran i flerfamiljshus, säger Monika Jukic, chefsjurist på SBC.

Hon vill också varna för att bostadsrättsföreningen kan säga upp en bostadsrätt om medlemmen inte meddelat skadedjursutbrott i skälig tid och detta lett till en spridning i huset som hade kunnat undvikas eller begränsas. Den som upptäcker små blodsugare i sitt hem gör alltså bäst i att lyfta luren så fort som möjligt.

– Har man drabbats av vägglöss eller annan ohyra ska man direkt vända sig till styrelsen. Oftast står bostadsrättsföreningen för saneringskostnaden, säger Monica Jukic.

Källa: Fastighetstidningen.se

BRF
 • May 15, 2022

  Vad är en samfällighet?

  Nyheter Det är inte helt ovanligt att bostadsrättsföreningar ingår i samfälligheter. Men vad är egentligen en samfällighet? Vi reder ut!
  7
 • May 13, 2022

  Vad kostar det att bygga balkonger för en bostadsrättsförening?

  Nyheter Att bygga helt nya eller byta ut befintliga balkonger är så gott som alltid en god investering för en bostadsrättsförening. Du kanske bor eller är påväg att flytta in i en fastighet som planerar att bygga eller renovera balkongerna. Oavsett vilken typ av balkongentreprenad ni vill eller behöver göra så undrar du säkert hur upplägget ser ut. Du är inte ensam. Många bostadsrättsinnehavare ställer sig själva frågorna: Vad kostar det min förening och hur påverkar det min ekonomi? Hur finansierar bostadsrättsföreningar balkongbygget?
  13
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  198
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  297
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1849

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  128
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  140
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4154
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5452
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2725