Bild: Pixabay

Feb 17, 2021

Se upp – så att inte snö och is faller ner från taken


I februari och mars brukar temperaturen svänga kraftig i vårt avlånga land. Ena dagen kan det vara flera minusgrader och snöfall, andra dagen plusgrader och takdropp. Det gör att istappar snabbt växer till och risken för snöras från taken ökar. Här reder Fastighetsägarna ut vad som är fastighetsägarens ansvar kring snö och is på tak.

Is och snö på tak ska tas bort så fort som möjligt

Du som är fastighetsägare eller ledamot i en bostadsrättsförening är skyldig att se till att snö och is som kan rasa ned från tak tas bort. I ordningslagen står det att detta ska ske utan oskäligt dröjsmål. I de flesta fall innebär det att snön och isen ska tas bort omedelbart. Om detta inte görs och en olycka skulle ske, är fastighetsägaren skyldig att betala för skadan. I värsta fall, vid en allvarlig olycka, kan det utdömas böter eller till och med fängelse.

Avspärrning räcker inte

Avspärrning av trottoarer kan ske tillfälligt för att minska risken för olyckor, men innebär inte att man slipper ansvaret för att ta bort is och snö. Avspärrningen är alltså till för att spärra av platsen under den tid som det tar att ta bort is och snö från taket.

Se till att ha avtal med plåtslagare

Försök inte att själv avlägsna snö och is från tak, eftersom risken är stor för olyckor om man inte har rätt utrustning och kunskap. Anlita istället ett plåtslageri. För skottning av yttertak krävs ett arbetslag med en skottare, en säkerhetsman (som håller linan) och en person som bevakar att förbipasserande inte kommer i närheten av riskzonen på marken.

Fastighetsägarna har tagit fram standardkontrakt som vi rekommenderar att du använder när ni anlitar plåtslagare för snöröjning. Kontrakten heter Kontrakt för bevakning och skottning av snö/is på yttertak (73) samt Kontrakt snöskottning yttertak (71) och finns att köpa i Fastighetsägarna Dokument

Ansvarsdelegering

Huvudregeln är att det är fastighetsägarens ansvar att avlägsna snö och is, men fastighetsägaren kan delegera ansvaret till en entreprenör. För att ansvaret ska gå över på entreprenören krävs att det tydligt framgår av avtalet.

Ditt ansvar för snöröjning på marken

Utöver ansvar för nedfallande snö och is från tak har fastighetsägaren ansvar för snöröjningen på sin egen mark, men kan också ha ett visst ansvar för snöröjning på allmänna ytor. Vanligtvis innebär det att fastighetsägaren ansvarar för gångvägar eller annat utrymme för gångtrafik i direkt anslutning till fastigheten. Men olika kommuner har olika regler och föreskrifter om snöskottning och plogning. Vad som gäller i din kommun kan du läsa om på deras webbplats.

Informera boende om vem de ska kontakta

Det är bra att alla boende vet vem de ska kontakta kring snöröjning och borttagning av istappar, exempelvis genom att uppdatera trappshusanslag. De boende i huset kan genom att meddela hyresvärden eller styrelsen för bostadsrättsföreningen bidra till att snöröjning kan ske innan istappar faller eller snö rasar från taken.

Läs mer om förbyggande arbete för att minska risken för snö och is på tak

Fastighetsägarens ansvar för snö och is

 • Avlägsna istappar, snö eller isblock så att de inte faller ner och skadar människor, djur eller annans egendom som till exempel bilar.
 • Se till att människor inte halkar på mark som tillhör fastigheten genom att skotta, sanda eller salta.
 • Utarbeta rutiner för att kontrollera snö, is och smältvatten på/från taket.
 • Varna när det är risk för halka och snöras och att det sker på ett korrekt och fullgott sätt.
 • Se till att de som sköter is-, och snöröjning på taket kan arbeta säkert.

Text/Källa: Fastighetsägarna

 • Jul 23, 2021

  Riksbyggens checklista för att klimatanpassa fastigheter

  Nyheter Allt mer extrema väderförhållanden gör att behoven av att klimatanpassa fastigheter ökar. Riksbyggen har tagit fram en checklista för bostadsrättsföreningar som vill förebygga skador på sina fastigheter. I checklistan finns stöd för att identifiera vilka klimatrelaterade risker som är aktuella och åtgärder för att för att husen och de boende ska klara exempelvis kraftiga skyfall och värmeböljor bättre.
  6
 • Jul 20, 2021

  Lekande barn – en grund för förverkande?

  Nyheter De flesta av oss har stor förståelse för att barn ibland kan vara högljudda och stimmiga, men ibland uppstår situationer där även den mest luttrade bostadsrättshavaren stör sig på skrik och skratt och spring från lekande barn. Ofta löser sig situationen efter samtal med barnens föräldrar, eller helt enkelt genom att bita ihop. Men vad kan egentligen styrelsen i en bostadsrättsförening göra om det inkommer klagomål till följd av lekande barn? Kan man bli uppsagd för att ens barn är för högljudda? I det här blogginlägget reder fastighetsjurist Mattias Olsson ut vad som gäller.
  9
 • Jul 20, 2021

  Alla kan bidra till minskad vattenanvändning

  Nyheter Värmen har slagit till i Sverige och på flera håll råder låga grundvattennivåer. Duscha kort istället för att bada, kör bara fulla tvätt- och diskmaskiner och laga droppande kranar är några av tipsen på Riksbyggens lista för en mer hållbar vattenanvändning.
  12
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  841

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3206
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4151
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2346
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  1994