Jun 15, 2021

​Se till att säga upp i rätt tid!


Den 30 juni brukar vara brytpunkt för många lokalhyresavtal. Om en fastighetsägare, till exempel en bostadsrättsförening, vill ändra villkor i hyresavtalet eller friställa ytor i föreningens fastighet till andra ändamål, måste avtalet sägas upp innan den 30 juni. Annars förlängs hyresavtalet enligt den avtalade förlängningstiden.

Det är viktigt att säga upp i rätt tid

Lokaler som hyrs ut av bostadsrättsföreningar regleras av ett lokalhyresavtal. Lokalhyresavtal kan löpa på bestämd tid eller på obestämd tid (det vill säga tills vidare). Lokalhyresavtal som löper på bestämd tid förlängs ofta automatiskt från ett visst datum vid utebliven uppsägning. Många HSB-bostadsrättsföreningars avtal har brytpunkt för automatisk förlängning den 30 juni. Hur länge avtalet automatiskt förlängs framgår av den avtalade förlängningstiden. För lokaler brukar den vanligaste förlängningstiden vara tre år. Förlängningstiden kan dock vara längre än så. Om föreningen inte säger upp lokalhyresavtalet innan den 30 juni riskerar föreningen därför att ha kvar hyresgästen på oförändrade villkor under en väldigt lång tid framöver. Detta blir särskilt problematiskt om föreningen har en hyresgäst den inte är nöjd med.

Tänk på det indirekta besittningsskyddet

Det indirekta besittningsskyddet innebär att hyresgästen i vissa fall kan få ersättning av föreningen för den ekonomiska förlust som hyresgästen gjort på grund av att hyresförhållandet upphör. I besittningsskyddet ligger också att hyresgästen har rätt till skäligt uppskov med avflyttningen. Hyresgästen får indirekt besittningsskydd när hyresförhållandet varat längre än nio månader, om inte besittningsskyddet har avtalats bort. Frågan om ersättning för ekonomisk förlust, det vill säga skadestånd, prövas av tingsrätten.

Bevaka posten under semestertider -- annars kan hyresgästen ha rätt att säga upp avtalet

Även den så kallade ”semesterparagrafen” kan ställa till problem för många föreningar som hyr ut lokaler. Paragrafen (32 § i jordabalkens 12 kapitel) innebär att en hyresvärd måste besvara en lokalhyresgästs förfrågan om överlåtelse av lokalen inom tre veckor. Besvarar hyresvärden inte förfrågan inom tre veckor har lokalhyresgästen rätt att säga upp lokalhyresavtalet i förtid. Detta kan utnyttjas av lokalhyresgäster under sommarmånaderna när representanter för föreningen är på semester och kanske inte har lika bra koll på post och andra handlingar som skickas till föreningen. En lokalhyresgäst som vill lämna sin lokal innan hyrestidens utgång kan därför skicka en ansökan om att få överlåta lokalen till en annan hyresgäst under sommarsemestern. Om hyresgästen inte får något svar på ansökan inom tre veckor kan lokalhyresgästen säga upp lokalhyresavtalet till upphörande nio månader senare med hänvisning till ”semesterparagrafen”. Se därför till att alltid bevaka post som kommer till föreningen, även under semestertider!

Text: HSB

www.hsb.se

 • Jul 23, 2021

  Riksbyggens checklista för att klimatanpassa fastigheter

  Nyheter Allt mer extrema väderförhållanden gör att behoven av att klimatanpassa fastigheter ökar. Riksbyggen har tagit fram en checklista för bostadsrättsföreningar som vill förebygga skador på sina fastigheter. I checklistan finns stöd för att identifiera vilka klimatrelaterade risker som är aktuella och åtgärder för att för att husen och de boende ska klara exempelvis kraftiga skyfall och värmeböljor bättre.
  7
 • Jul 20, 2021

  Lekande barn – en grund för förverkande?

  Nyheter De flesta av oss har stor förståelse för att barn ibland kan vara högljudda och stimmiga, men ibland uppstår situationer där även den mest luttrade bostadsrättshavaren stör sig på skrik och skratt och spring från lekande barn. Ofta löser sig situationen efter samtal med barnens föräldrar, eller helt enkelt genom att bita ihop. Men vad kan egentligen styrelsen i en bostadsrättsförening göra om det inkommer klagomål till följd av lekande barn? Kan man bli uppsagd för att ens barn är för högljudda? I det här blogginlägget reder fastighetsjurist Mattias Olsson ut vad som gäller.
  13
 • Jul 20, 2021

  Alla kan bidra till minskad vattenanvändning

  Nyheter Värmen har slagit till i Sverige och på flera håll råder låga grundvattennivåer. Duscha kort istället för att bada, kör bara fulla tvätt- och diskmaskiner och laga droppande kranar är några av tipsen på Riksbyggens lista för en mer hållbar vattenanvändning.
  15
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  844

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3209
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4157
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2346
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  1995