Jun 15, 2021

​Se till att säga upp i rätt tid!


Den 30 juni brukar vara brytpunkt för många lokalhyresavtal. Om en fastighetsägare, till exempel en bostadsrättsförening, vill ändra villkor i hyresavtalet eller friställa ytor i föreningens fastighet till andra ändamål, måste avtalet sägas upp innan den 30 juni. Annars förlängs hyresavtalet enligt den avtalade förlängningstiden.

Det är viktigt att säga upp i rätt tid

Lokaler som hyrs ut av bostadsrättsföreningar regleras av ett lokalhyresavtal. Lokalhyresavtal kan löpa på bestämd tid eller på obestämd tid (det vill säga tills vidare). Lokalhyresavtal som löper på bestämd tid förlängs ofta automatiskt från ett visst datum vid utebliven uppsägning. Många HSB-bostadsrättsföreningars avtal har brytpunkt för automatisk förlängning den 30 juni. Hur länge avtalet automatiskt förlängs framgår av den avtalade förlängningstiden. För lokaler brukar den vanligaste förlängningstiden vara tre år. Förlängningstiden kan dock vara längre än så. Om föreningen inte säger upp lokalhyresavtalet innan den 30 juni riskerar föreningen därför att ha kvar hyresgästen på oförändrade villkor under en väldigt lång tid framöver. Detta blir särskilt problematiskt om föreningen har en hyresgäst den inte är nöjd med.

Tänk på det indirekta besittningsskyddet

Det indirekta besittningsskyddet innebär att hyresgästen i vissa fall kan få ersättning av föreningen för den ekonomiska förlust som hyresgästen gjort på grund av att hyresförhållandet upphör. I besittningsskyddet ligger också att hyresgästen har rätt till skäligt uppskov med avflyttningen. Hyresgästen får indirekt besittningsskydd när hyresförhållandet varat längre än nio månader, om inte besittningsskyddet har avtalats bort. Frågan om ersättning för ekonomisk förlust, det vill säga skadestånd, prövas av tingsrätten.

Bevaka posten under semestertider -- annars kan hyresgästen ha rätt att säga upp avtalet

Även den så kallade ”semesterparagrafen” kan ställa till problem för många föreningar som hyr ut lokaler. Paragrafen (32 § i jordabalkens 12 kapitel) innebär att en hyresvärd måste besvara en lokalhyresgästs förfrågan om överlåtelse av lokalen inom tre veckor. Besvarar hyresvärden inte förfrågan inom tre veckor har lokalhyresgästen rätt att säga upp lokalhyresavtalet i förtid. Detta kan utnyttjas av lokalhyresgäster under sommarmånaderna när representanter för föreningen är på semester och kanske inte har lika bra koll på post och andra handlingar som skickas till föreningen. En lokalhyresgäst som vill lämna sin lokal innan hyrestidens utgång kan därför skicka en ansökan om att få överlåta lokalen till en annan hyresgäst under sommarsemestern. Om hyresgästen inte får något svar på ansökan inom tre veckor kan lokalhyresgästen säga upp lokalhyresavtalet till upphörande nio månader senare med hänvisning till ”semesterparagrafen”. Se därför till att alltid bevaka post som kommer till föreningen, även under semestertider!

Text: HSB

www.hsb.se

 • May 15, 2022

  Vad är en samfällighet?

  Nyheter Det är inte helt ovanligt att bostadsrättsföreningar ingår i samfälligheter. Men vad är egentligen en samfällighet? Vi reder ut!
  7
 • May 13, 2022

  Vad kostar det att bygga balkonger för en bostadsrättsförening?

  Nyheter Att bygga helt nya eller byta ut befintliga balkonger är så gott som alltid en god investering för en bostadsrättsförening. Du kanske bor eller är påväg att flytta in i en fastighet som planerar att bygga eller renovera balkongerna. Oavsett vilken typ av balkongentreprenad ni vill eller behöver göra så undrar du säkert hur upplägget ser ut. Du är inte ensam. Många bostadsrättsinnehavare ställer sig själva frågorna: Vad kostar det min förening och hur påverkar det min ekonomi? Hur finansierar bostadsrättsföreningar balkongbygget?
  13
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  198
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  297
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1849

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  128
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  140
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4154
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5452
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2725