Feb 18, 2022

Samvetsgranna, stresståliga och extroverta – Så är de svenska fastighetsmäklarna


Med hjälp av personlighetsteorin Big Five undersöker Högskolan i Gävle svenska fastighetsmäklares personlighet. Undersökningarna ger en representativ och vetenskapligt underbyggd bild av vilka mäklarna är och hur deras personligheter skiljer sig från genomsnittssvenskens.

Mäklarsamfundet har ingått ett samarbete med Högskolan i Gävle (HiG) för att sprida resultatet av Big Five-undersökningarna till branschen och dess intressenter. I samarbetet ingår också att sprida resultatet av övrig forskning om branschen samt intressanta studentuppsatser från lärosätet. Det görs bland annat genom kortare filmer där resultaten presenteras.

- Det finns mycket kunskap om fastighetsmäklarna och yrket som de som arbetar i branschen skulle kunna ha stor nytta av, men den når inte alltid fram till bransch eller omvärld i den utsträckning som den förtjänar. Genom att paketera resultat från undersökningar, forskning och studentuppsatser i videoformat och sprida i olika digitala plattformar vill Mäklarsamfundet bidra till att fler tar del av detta, säger Björn Wellhagen, VD Mäklarsamfundet.

  En av produktionerna rör HiG:s årligen återkommande undersökning om svenska fastighetsmäklares personlighet, som genomförs enligt den så kallade femfaktorsteorin, den mest etablerade vetenskapligt baserade personlighetsteorin. Utgångspunkten är att vi har fem grundläggande personliga egenskaper, som till stor del är medfödda. Det handlar om öppenhet för nya erfarenheter, samvetsgrannhet, extroversion, harmonisträvan och emotionell stabilitet. Den senaste undersökningen talar sitt tydliga språk. Att fastighetsmäklare är mer extroverta än genomsnittssvensken kanske inte förvånar någon, men vi ser också en betydligt högre grad av samvetsgrannhet och emotionell stabilitet än hos genomsnittssvensken.

  - Genomsnittsmäklarens främsta framgångsfaktor är hårt arbete, men personligheten är också en viktig faktor. När vi säger att genomsnittsmäklaren är mer samvetsgrann och mer emotionellt stabil än genomsnittssvensken så innebär det helt enkelt att fastighetsmäklarna är utomordentligt strukturerade och noggranna med detaljer men också att de sällan tappar fattningen, blir stressade och generellt har god förmåga att hantera människor i omvälvande livssituationer, säger Jonas Kågström, Universitetslektor vid Högskolan i Gävle.

  Inledningsvis har fyra filmer med olika teman produceras. Utöver fastighetsmäklarnas personligheter enligt femfaktorteorin har vi, med stöd i undersökningar och studentuppsatser, producerat filmer om hur fastighetsmäklarna mår, om hur iögonfallande konsumtion kan påverka intagsmötet och om fastighetsmäklares inre och yttre drivkrafter.

  Text: Mäklarsamfundet

  https://www.maklarsamfundet.se/

  • May 15, 2022

   Vad är en samfällighet?

   Nyheter Det är inte helt ovanligt att bostadsrättsföreningar ingår i samfälligheter. Men vad är egentligen en samfällighet? Vi reder ut!
   7
  • May 13, 2022

   Vad kostar det att bygga balkonger för en bostadsrättsförening?

   Nyheter Att bygga helt nya eller byta ut befintliga balkonger är så gott som alltid en god investering för en bostadsrättsförening. Du kanske bor eller är påväg att flytta in i en fastighet som planerar att bygga eller renovera balkongerna. Oavsett vilken typ av balkongentreprenad ni vill eller behöver göra så undrar du säkert hur upplägget ser ut. Du är inte ensam. Många bostadsrättsinnehavare ställer sig själva frågorna: Vad kostar det min förening och hur påverkar det min ekonomi? Hur finansierar bostadsrättsföreningar balkongbygget?
   13
  Loading...

  MEST LÄSTA

  SENASTE NYTT

  • Lagar & Regler

   Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

   Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
   198
  • Lagar & Regler

   Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

   Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
   297
  • Ordföranderollen

   Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
   1848

  I FOKUS

  Nyheter från
  våra partners
  • Ekonomi

   Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

   Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
   127
  • Ekonomi

   Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

   I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
   140
  • Ekonomi

   Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

   Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
   4154
  • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

   Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
   5451
  • Produktnyheter

   Problem med störande fåglar?

   Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
   2725