Emil Lundström, vd SBC (t.v) och Daniel Larson, vd Nabo (t.h)

Apr 15, 2021

Samarbete för digitalisering av brf


Förra veckan presenterades nyheten att Nabo har påbörjat ett samarbete med SBC gällande digitalisering av bostadsförvaltning. Ett liknande samarbete finns redan med Riksbyggen och nu är det alltså SBCs tur. Vad är det då som är så viktigt med att digitalisera fastighetsförvaltningen?

Nabos vd Daniel Larsson har en bakgrund i olika IT-bolag där allt sköts digitalt och därför kändes det naturligt för honom att även fastighetsförvaltningen skulle kunna digitaliseras. Nabo är grundat från flera bolag där ett av dem hade utvecklat en plattform för digital förvaltning men den användes bara av de egna kunderna. Företaget insåg snart att ingen i Sverige hade en liknande plattform och de tyckte att det var synd att inte fler skulle få ta del av den.

De stora förvaltarna har byggt egna kundportaler men bakom dem finns många olika system för redovisning, bokslut, attest av fakturor, ärendehantering mm. Nabo har samlat allt på en plats vilket har effektiviserat arbetet. I plattformen samlas allt styrelsearbete som medlemsadministration och bokföring. Underhållsplanen kan också kopplas till ekonomin vilket underlättar planeringen av avgifter på lång sikt.

Ett av målen med digitaliseringen är att spara tid, både för kunden och för Nabo och övriga förvaltare som använder plattformen. Kontroller som tidigare gjordes manuellt kunde ta flera dagar för flera personer att göra. Nu trycker man bara på en knapp. Andra mål är ökad kontroll och transparens. När alla kommunicerar i samma system och alla i styrelsen kan se allt blir arbetet mycket mer effektivt. För vd Daniel Larsson är det också viktigt att alla som använder plattformen ska få ta del av nya funktioner och uppdateringar. “Om man ska komma någonstans på digitaliseringsresan så är det inget fel i att hjälpas åt. Det blir bättre för kunderna i slutänden.”

Många förvaltare och fastighetsägare har hört av sig till Nabo och är intresserade av plattformen. Nabo är visserligen både förvaltare och systemleverantör men arbetet med plattformen är inte deras huvudsakliga syfte. Därför har de i nuläget enbart kontakt med de stora förvaltarna. I framtiden kan det dock bli aktuellt att även mindre förvaltare får möjlighet att ansluta sig till plattformen.

Arbetet med att anpassa plattformen tillsammans med SBC är redan påbörjat och kommer att startas upp under 2022. Vd Daniel Larsson är optimistisk inför framtiden och ser inga farhågor eller utmaningar med digitaliseringen. Han menar att allt går att lösa, det handlar bara om hur lång tid det tar.

För mer information:
Daniel Larsson, vd Nabo
Daniel.larsson@nabo.se, 0736-40 42 11
www.nabo.se


Emil Lundström, vd SBC
emil.lundstrom@sbc.se, 08-501 150 14
www.sbc.se


Läs pressmeddelandet:
SBC och Nabo i samarbete om digitalisering av bostadsförvaltning

Text: Linda Svedin

 • May 6, 2021

  Har du rätt till bidrag för bostadsanpassning?

  Nyheter Bidrag för bostadsanpassning kan sökas av dig som har en funktionsnedsättning och som önskar anpassa din bostad för att kunna leva ett mer självständigt liv. För att få bidraget finns det dock några krav som måste vara uppfyllda.
  25
 • May 5, 2021

  Fastighetsmappen och Brf-mappen klimatsatsar!

  Nyheter Fastighetsmedia har som ett led i sitt klimatarbete beslutat att klimatkompensera för samtliga utgåvor av Fastighetsmappen och Brf-mappen.
  15
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Att lyckas med en digital årsstämma

  SBC hjälper bostadsrättsföreningar i hela landet med förvaltning, och de är dagligen i kontakt med föreningar som genomfört digitala stämmor under 2020.
  129
 • Lagar & Regler

  Får man röka i sin bostadsrätt?

  Kan en bostadsrättsförening tvinga en bostadsrättshavare som röker i sin lägenhet att flytta från föreningen? Den frågan ställdes i ett nyligen avgjort rättsfall från Norrköpings tingsrätt. Det korta svaret är ja, i vissa fall – om röklukten är konstant och allt för påtaglig
  171
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  478

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  2921
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  3811
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2243
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  1807