Emil Lundström, vd SBC (t.v) och Daniel Larson, vd Nabo (t.h)

Apr 15, 2021

Samarbete för digitalisering av brf


Förra veckan presenterades nyheten att Nabo har påbörjat ett samarbete med SBC gällande digitalisering av bostadsförvaltning. Ett liknande samarbete finns redan med Riksbyggen och nu är det alltså SBCs tur. Vad är det då som är så viktigt med att digitalisera fastighetsförvaltningen?

Nabos vd Daniel Larsson har en bakgrund i olika IT-bolag där allt sköts digitalt och därför kändes det naturligt för honom att även fastighetsförvaltningen skulle kunna digitaliseras. Nabo är grundat från flera bolag där ett av dem hade utvecklat en plattform för digital förvaltning men den användes bara av de egna kunderna. Företaget insåg snart att ingen i Sverige hade en liknande plattform och de tyckte att det var synd att inte fler skulle få ta del av den.

De stora förvaltarna har byggt egna kundportaler men bakom dem finns många olika system för redovisning, bokslut, attest av fakturor, ärendehantering mm. Nabo har samlat allt på en plats vilket har effektiviserat arbetet. I plattformen samlas allt styrelsearbete som medlemsadministration och bokföring. Underhållsplanen kan också kopplas till ekonomin vilket underlättar planeringen av avgifter på lång sikt.

Ett av målen med digitaliseringen är att spara tid, både för kunden och för Nabo och övriga förvaltare som använder plattformen. Kontroller som tidigare gjordes manuellt kunde ta flera dagar för flera personer att göra. Nu trycker man bara på en knapp. Andra mål är ökad kontroll och transparens. När alla kommunicerar i samma system och alla i styrelsen kan se allt blir arbetet mycket mer effektivt. För vd Daniel Larsson är det också viktigt att alla som använder plattformen ska få ta del av nya funktioner och uppdateringar. “Om man ska komma någonstans på digitaliseringsresan så är det inget fel i att hjälpas åt. Det blir bättre för kunderna i slutänden.”

Många förvaltare och fastighetsägare har hört av sig till Nabo och är intresserade av plattformen. Nabo är visserligen både förvaltare och systemleverantör men arbetet med plattformen är inte deras huvudsakliga syfte. Därför har de i nuläget enbart kontakt med de stora förvaltarna. I framtiden kan det dock bli aktuellt att även mindre förvaltare får möjlighet att ansluta sig till plattformen.

Arbetet med att anpassa plattformen tillsammans med SBC är redan påbörjat och kommer att startas upp under 2022. Vd Daniel Larsson är optimistisk inför framtiden och ser inga farhågor eller utmaningar med digitaliseringen. Han menar att allt går att lösa, det handlar bara om hur lång tid det tar.

För mer information:
Daniel Larsson, vd Nabo
Daniel.larsson@nabo.se, 0736-40 42 11
www.nabo.se


Emil Lundström, vd SBC
emil.lundstrom@sbc.se, 08-501 150 14
www.sbc.se


Läs pressmeddelandet:
SBC och Nabo i samarbete om digitalisering av bostadsförvaltning

Text: Linda Svedin

 • Jul 23, 2021

  Riksbyggens checklista för att klimatanpassa fastigheter

  Nyheter Allt mer extrema väderförhållanden gör att behoven av att klimatanpassa fastigheter ökar. Riksbyggen har tagit fram en checklista för bostadsrättsföreningar som vill förebygga skador på sina fastigheter. I checklistan finns stöd för att identifiera vilka klimatrelaterade risker som är aktuella och åtgärder för att för att husen och de boende ska klara exempelvis kraftiga skyfall och värmeböljor bättre.
  5
 • Jul 20, 2021

  Lekande barn – en grund för förverkande?

  Nyheter De flesta av oss har stor förståelse för att barn ibland kan vara högljudda och stimmiga, men ibland uppstår situationer där även den mest luttrade bostadsrättshavaren stör sig på skrik och skratt och spring från lekande barn. Ofta löser sig situationen efter samtal med barnens föräldrar, eller helt enkelt genom att bita ihop. Men vad kan egentligen styrelsen i en bostadsrättsförening göra om det inkommer klagomål till följd av lekande barn? Kan man bli uppsagd för att ens barn är för högljudda? I det här blogginlägget reder fastighetsjurist Mattias Olsson ut vad som gäller.
  9
 • Jul 20, 2021

  Alla kan bidra till minskad vattenanvändning

  Nyheter Värmen har slagit till i Sverige och på flera håll råder låga grundvattennivåer. Duscha kort istället för att bada, kör bara fulla tvätt- och diskmaskiner och laga droppande kranar är några av tipsen på Riksbyggens lista för en mer hållbar vattenanvändning.
  11
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  841

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3205
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4151
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2344
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  1994