Emil Lundström, vd SBC (t.v) och Daniel Larson, vd Nabo (t.h)

Apr 15, 2021

Samarbete för digitalisering av brf


Förra veckan presenterades nyheten att Nabo har påbörjat ett samarbete med SBC gällande digitalisering av bostadsförvaltning. Ett liknande samarbete finns redan med Riksbyggen och nu är det alltså SBCs tur. Vad är det då som är så viktigt med att digitalisera fastighetsförvaltningen?

Nabos vd Daniel Larsson har en bakgrund i olika IT-bolag där allt sköts digitalt och därför kändes det naturligt för honom att även fastighetsförvaltningen skulle kunna digitaliseras. Nabo är grundat från flera bolag där ett av dem hade utvecklat en plattform för digital förvaltning men den användes bara av de egna kunderna. Företaget insåg snart att ingen i Sverige hade en liknande plattform och de tyckte att det var synd att inte fler skulle få ta del av den.

De stora förvaltarna har byggt egna kundportaler men bakom dem finns många olika system för redovisning, bokslut, attest av fakturor, ärendehantering mm. Nabo har samlat allt på en plats vilket har effektiviserat arbetet. I plattformen samlas allt styrelsearbete som medlemsadministration och bokföring. Underhållsplanen kan också kopplas till ekonomin vilket underlättar planeringen av avgifter på lång sikt.

Ett av målen med digitaliseringen är att spara tid, både för kunden och för Nabo och övriga förvaltare som använder plattformen. Kontroller som tidigare gjordes manuellt kunde ta flera dagar för flera personer att göra. Nu trycker man bara på en knapp. Andra mål är ökad kontroll och transparens. När alla kommunicerar i samma system och alla i styrelsen kan se allt blir arbetet mycket mer effektivt. För vd Daniel Larsson är det också viktigt att alla som använder plattformen ska få ta del av nya funktioner och uppdateringar. “Om man ska komma någonstans på digitaliseringsresan så är det inget fel i att hjälpas åt. Det blir bättre för kunderna i slutänden.”

Många förvaltare och fastighetsägare har hört av sig till Nabo och är intresserade av plattformen. Nabo är visserligen både förvaltare och systemleverantör men arbetet med plattformen är inte deras huvudsakliga syfte. Därför har de i nuläget enbart kontakt med de stora förvaltarna. I framtiden kan det dock bli aktuellt att även mindre förvaltare får möjlighet att ansluta sig till plattformen.

Arbetet med att anpassa plattformen tillsammans med SBC är redan påbörjat och kommer att startas upp under 2022. Vd Daniel Larsson är optimistisk inför framtiden och ser inga farhågor eller utmaningar med digitaliseringen. Han menar att allt går att lösa, det handlar bara om hur lång tid det tar.

För mer information:
Daniel Larsson, vd Nabo
Daniel.larsson@nabo.se, 0736-40 42 11
www.nabo.se


Emil Lundström, vd SBC
emil.lundstrom@sbc.se, 08-501 150 14
www.sbc.se


Läs pressmeddelandet:
SBC och Nabo i samarbete om digitalisering av bostadsförvaltning

Text: Linda Svedin

 • May 15, 2022

  Vad är en samfällighet?

  Nyheter Det är inte helt ovanligt att bostadsrättsföreningar ingår i samfälligheter. Men vad är egentligen en samfällighet? Vi reder ut!
  7
 • May 13, 2022

  Vad kostar det att bygga balkonger för en bostadsrättsförening?

  Nyheter Att bygga helt nya eller byta ut befintliga balkonger är så gott som alltid en god investering för en bostadsrättsförening. Du kanske bor eller är påväg att flytta in i en fastighet som planerar att bygga eller renovera balkongerna. Oavsett vilken typ av balkongentreprenad ni vill eller behöver göra så undrar du säkert hur upplägget ser ut. Du är inte ensam. Många bostadsrättsinnehavare ställer sig själva frågorna: Vad kostar det min förening och hur påverkar det min ekonomi? Hur finansierar bostadsrättsföreningar balkongbygget?
  13
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  198
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  297
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1848

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  127
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  140
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4154
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5451
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2725