I Brf Landshövdingen utmanar bostadsutvecklaren normen för nybyggda lägenheter. Även utformningen av föreningens stadgar sticker ut.

Nov 12, 2020

Säljstart för unika lägenheter i Krokslätt


Nu startar försäljningen i ett speciellt bostadsprojekt i hjärtat av Krokslätt. – Vi tycker att det finns alldeles för många tråkiga bostadsrättsföreningar som inte tar tillvara på sin potential. I Brf Landshövdingen försöker vi göra det, säger Johan Norin, projektdelägare på Westate AB.

På Landshövdingegatan i centrala Krokslätt i Mölndal är planen att en mattsvart liten högborg ska torna upp sig mot himlen. Här kommer Brf Landshövdingen att bygga 13 nya lägenheter om mellan 27 och 72 kvadratmeter. Bostäderna ligger insprängda i berget i det lugna villakvarteret, några få kilometer från Korsvägen eller Chalmers.  

– Det är inte en plats man förväntar sig en sån här byggnad på, det är lite okonventionellt. Men det är också tanken. Även byggnaden som sådan sticker ut en hel del. Det kommer bli väldigt bra, säger Johan Norin på Westate AB som driver det här projektet tillsammans med Calere Fastighets AB och sina kompanjoner Victor Ericson, Eric Cardell och Magnus Johnsson.

Internationell trend

En av de saker som skiljer Brf Landshövdingen från många andra nybyggen är sättet som taket disponeras. Det blir ett eget "roof top", en gemensamhetsyta för umgänge och en liten spa-hörna med bubbelpool och bastu - och en storslagen utsikt.

En annan sak som kännetecknar Brf Landshövdingen är att stadgarna medger att även juridiska personer kan köpa en lägenhet.
– I 99 föreningar av 100 är inte detta möjligt. Det här är annars relativt vanligt förekommande internationellt, och det känns kul att vi nu öppnar upp för lägenheter som en tydligare investeringsform även i Sverige och Göteborg, säger Johan Norin.

Tillträde 2022

Det är Bjurfors som fått förtroendet att förmedla de 13 lägenheterna och de sex garage som också ska byggas i fastigheten.

– Det ska bli spännande att äntligen komma igång med försäljningen. Med tanke på det tryck som generellt råder på nybyggda lägenheter i Göteborg just nu, har vi goda förhoppningar om ett lyckat utfall, säger Regina Svantesson, försäljningschef nyproduktion på Bjurfors Göteborg.

Inflyttning till Brf Landshövdingen beräknas preliminärt ske med start andra kvartalet 2022.

 • May 15, 2022

  Vad är en samfällighet?

  Nyheter Det är inte helt ovanligt att bostadsrättsföreningar ingår i samfälligheter. Men vad är egentligen en samfällighet? Vi reder ut!
  7
 • May 13, 2022

  Vad kostar det att bygga balkonger för en bostadsrättsförening?

  Nyheter Att bygga helt nya eller byta ut befintliga balkonger är så gott som alltid en god investering för en bostadsrättsförening. Du kanske bor eller är påväg att flytta in i en fastighet som planerar att bygga eller renovera balkongerna. Oavsett vilken typ av balkongentreprenad ni vill eller behöver göra så undrar du säkert hur upplägget ser ut. Du är inte ensam. Många bostadsrättsinnehavare ställer sig själva frågorna: Vad kostar det min förening och hur påverkar det min ekonomi? Hur finansierar bostadsrättsföreningar balkongbygget?
  13
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  198
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  297
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1848

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  127
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  140
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4154
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5451
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2725