I Brf Landshövdingen utmanar bostadsutvecklaren normen för nybyggda lägenheter. Även utformningen av föreningens stadgar sticker ut.

Nov 12, 2020

Säljstart för unika lägenheter i Krokslätt


Nu startar försäljningen i ett speciellt bostadsprojekt i hjärtat av Krokslätt. – Vi tycker att det finns alldeles för många tråkiga bostadsrättsföreningar som inte tar tillvara på sin potential. I Brf Landshövdingen försöker vi göra det, säger Johan Norin, projektdelägare på Westate AB.

På Landshövdingegatan i centrala Krokslätt i Mölndal är planen att en mattsvart liten högborg ska torna upp sig mot himlen. Här kommer Brf Landshövdingen att bygga 13 nya lägenheter om mellan 27 och 72 kvadratmeter. Bostäderna ligger insprängda i berget i det lugna villakvarteret, några få kilometer från Korsvägen eller Chalmers.  

– Det är inte en plats man förväntar sig en sån här byggnad på, det är lite okonventionellt. Men det är också tanken. Även byggnaden som sådan sticker ut en hel del. Det kommer bli väldigt bra, säger Johan Norin på Westate AB som driver det här projektet tillsammans med Calere Fastighets AB och sina kompanjoner Victor Ericson, Eric Cardell och Magnus Johnsson.

Internationell trend

En av de saker som skiljer Brf Landshövdingen från många andra nybyggen är sättet som taket disponeras. Det blir ett eget "roof top", en gemensamhetsyta för umgänge och en liten spa-hörna med bubbelpool och bastu - och en storslagen utsikt.

En annan sak som kännetecknar Brf Landshövdingen är att stadgarna medger att även juridiska personer kan köpa en lägenhet.
– I 99 föreningar av 100 är inte detta möjligt. Det här är annars relativt vanligt förekommande internationellt, och det känns kul att vi nu öppnar upp för lägenheter som en tydligare investeringsform även i Sverige och Göteborg, säger Johan Norin.

Tillträde 2022

Det är Bjurfors som fått förtroendet att förmedla de 13 lägenheterna och de sex garage som också ska byggas i fastigheten.

– Det ska bli spännande att äntligen komma igång med försäljningen. Med tanke på det tryck som generellt råder på nybyggda lägenheter i Göteborg just nu, har vi goda förhoppningar om ett lyckat utfall, säger Regina Svantesson, försäljningschef nyproduktion på Bjurfors Göteborg.

Inflyttning till Brf Landshövdingen beräknas preliminärt ske med start andra kvartalet 2022.

 • May 6, 2021

  Har du rätt till bidrag för bostadsanpassning?

  Nyheter Bidrag för bostadsanpassning kan sökas av dig som har en funktionsnedsättning och som önskar anpassa din bostad för att kunna leva ett mer självständigt liv. För att få bidraget finns det dock några krav som måste vara uppfyllda.
  25
 • May 5, 2021

  Fastighetsmappen och Brf-mappen klimatsatsar!

  Nyheter Fastighetsmedia har som ett led i sitt klimatarbete beslutat att klimatkompensera för samtliga utgåvor av Fastighetsmappen och Brf-mappen.
  15
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Att lyckas med en digital årsstämma

  SBC hjälper bostadsrättsföreningar i hela landet med förvaltning, och de är dagligen i kontakt med föreningar som genomfört digitala stämmor under 2020.
  129
 • Lagar & Regler

  Får man röka i sin bostadsrätt?

  Kan en bostadsrättsförening tvinga en bostadsrättshavare som röker i sin lägenhet att flytta från föreningen? Den frågan ställdes i ett nyligen avgjort rättsfall från Norrköpings tingsrätt. Det korta svaret är ja, i vissa fall – om röklukten är konstant och allt för påtaglig
  173
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  478

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  2922
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  3811
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2244
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  1807