I Brf Landshövdingen utmanar bostadsutvecklaren normen för nybyggda lägenheter. Även utformningen av föreningens stadgar sticker ut.

Nov 12, 2020

Säljstart för unika lägenheter i Krokslätt


Nu startar försäljningen i ett speciellt bostadsprojekt i hjärtat av Krokslätt. – Vi tycker att det finns alldeles för många tråkiga bostadsrättsföreningar som inte tar tillvara på sin potential. I Brf Landshövdingen försöker vi göra det, säger Johan Norin, projektdelägare på Westate AB.

På Landshövdingegatan i centrala Krokslätt i Mölndal är planen att en mattsvart liten högborg ska torna upp sig mot himlen. Här kommer Brf Landshövdingen att bygga 13 nya lägenheter om mellan 27 och 72 kvadratmeter. Bostäderna ligger insprängda i berget i det lugna villakvarteret, några få kilometer från Korsvägen eller Chalmers.  

– Det är inte en plats man förväntar sig en sån här byggnad på, det är lite okonventionellt. Men det är också tanken. Även byggnaden som sådan sticker ut en hel del. Det kommer bli väldigt bra, säger Johan Norin på Westate AB som driver det här projektet tillsammans med Calere Fastighets AB och sina kompanjoner Victor Ericson, Eric Cardell och Magnus Johnsson.

Internationell trend

En av de saker som skiljer Brf Landshövdingen från många andra nybyggen är sättet som taket disponeras. Det blir ett eget "roof top", en gemensamhetsyta för umgänge och en liten spa-hörna med bubbelpool och bastu - och en storslagen utsikt.

En annan sak som kännetecknar Brf Landshövdingen är att stadgarna medger att även juridiska personer kan köpa en lägenhet.
– I 99 föreningar av 100 är inte detta möjligt. Det här är annars relativt vanligt förekommande internationellt, och det känns kul att vi nu öppnar upp för lägenheter som en tydligare investeringsform även i Sverige och Göteborg, säger Johan Norin.

Tillträde 2022

Det är Bjurfors som fått förtroendet att förmedla de 13 lägenheterna och de sex garage som också ska byggas i fastigheten.

– Det ska bli spännande att äntligen komma igång med försäljningen. Med tanke på det tryck som generellt råder på nybyggda lägenheter i Göteborg just nu, har vi goda förhoppningar om ett lyckat utfall, säger Regina Svantesson, försäljningschef nyproduktion på Bjurfors Göteborg.

Inflyttning till Brf Landshövdingen beräknas preliminärt ske med start andra kvartalet 2022.

 • Jul 23, 2021

  Riksbyggens checklista för att klimatanpassa fastigheter

  Nyheter Allt mer extrema väderförhållanden gör att behoven av att klimatanpassa fastigheter ökar. Riksbyggen har tagit fram en checklista för bostadsrättsföreningar som vill förebygga skador på sina fastigheter. I checklistan finns stöd för att identifiera vilka klimatrelaterade risker som är aktuella och åtgärder för att för att husen och de boende ska klara exempelvis kraftiga skyfall och värmeböljor bättre.
  5
 • Jul 20, 2021

  Lekande barn – en grund för förverkande?

  Nyheter De flesta av oss har stor förståelse för att barn ibland kan vara högljudda och stimmiga, men ibland uppstår situationer där även den mest luttrade bostadsrättshavaren stör sig på skrik och skratt och spring från lekande barn. Ofta löser sig situationen efter samtal med barnens föräldrar, eller helt enkelt genom att bita ihop. Men vad kan egentligen styrelsen i en bostadsrättsförening göra om det inkommer klagomål till följd av lekande barn? Kan man bli uppsagd för att ens barn är för högljudda? I det här blogginlägget reder fastighetsjurist Mattias Olsson ut vad som gäller.
  9
 • Jul 20, 2021

  Alla kan bidra till minskad vattenanvändning

  Nyheter Värmen har slagit till i Sverige och på flera håll råder låga grundvattennivåer. Duscha kort istället för att bada, kör bara fulla tvätt- och diskmaskiner och laga droppande kranar är några av tipsen på Riksbyggens lista för en mer hållbar vattenanvändning.
  11
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  841

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3205
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4151
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2346
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  1994