Sep 22, 2021

Så sparar du ihop till kontantinsatsen


Funderar du på att köpa din första bostad? Då vet du säkerligen att du behöver 15% till kontantinsatsen. Men hur sparar man ihop så mycket utan att ta för stora risker? Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners ger oss sina bästa råd.

När det kommer till bostadslån kan du som mest låna 85% av bostadens värde, vilket innebär att 15% måste vara kontantinsats. Det kan vara till exempel vara sparade pengar eller ett arv. Om du ska köpa en bostad för 2 miljoner kronor behöver du alltså spara ihop 300 000 till din kontantinsats. Då inser man lätt att det kan bli tufft för unga som bor i en större stad och ska spara kontantinsatsen till sin första bostad, som kan vara bra mycket mer än dessa 300 000 kronor. Vi har därför pratat med Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners om hur du ska lyckas steg för steg:

Bestäm var och hur du vill bo

Fundera först över hur du vill bo. Många sätter ribban för högt, du måste sätta ribban på en rimlig nivå för att lyckas. Fokusera på en lägenhet/bostadsrätt, alternativt en villa som är ett bostadsrättsradhus vilket innebär en lägre insats. Om du har för höga förväntningar på den första lägenheten är risken stor att du aldrig når dit. Tänk också på att du inte kommer att bo i den första bostaden för evigt, det kommer finnas tid att hinna växla upp.

Spara till kontantinsatsen

Det handlar främst om disciplin för att lyckas. Börja med att sätta en budget som du disciplinerat följer månad för månad. Det är viktigt att du inte blir för optimistisk i ditt sparande och lägger undan för mycket. Då är risken stor att det känns tråkigt, vilket gör att du tröttnar fortare och slutar med ditt sparande och köper något annat för pengarna istället.

Bestäm en rimlig summa som du verkligen har råd att spara varje månad. Räkna därefter hur lång tid det kommer att ta innan du har nått ditt mål. Handlar det om tre eller fem år? Tar det betydligt längre än så? Då kanske du behöver se över budgeten ytterligare för att nå ditt mål snabbare.

Alternativen är då att endera spara pengar med en högre avkastning, eller att skära ner din budget ännu mer för att snabbare nå målet.

– Det viktiga är att sparandet blir av, att du sparar och köper den första bostaden så att du är med i matchen, säger Joakim.

Är det smart att spara i aktier?

– Svaret är nej. Visst kommer möjligheterna, men också de stora riskerna. Börsen kan gå ner 50% på ett år och är det inte längre än 5 år du ska spara är det för hög risk. Handlar det däremot om ett sparande på uppåt 10 år kan du ha 100% av ditt sparande i aktier och få mycket bra effekter, säger Joakim.

Spara in på ditt boende

Ditt nuvarande boende är den stora kostnaden. Att inte själv äga sin bostad är väldigt dyrt. Om du kan hitta en boendelösning som kanske inte är den bekvämaste men billigaste, så är det värt det. Du kan eventuellt flytta hem hos dina föräldrar under en tid för att lyckas spara till kontantinsatsen. Har du tur kanske du får betala en lägre hyra när dina föräldrar vet att pengarna går till ditt bostadssparande. Alternativet är att bo inneboende hos någon eller att själv ha en inneboende i sitt hem. Din boendekostnad är det du kan spara in mest pengar på.

– Det kanske är värt att ta tre tuffa år i en boendesituation som inte är ultimat, för att få det bättre sen? Det är inte börsen som kommer att ge dig din lägenhet, det är hård disciplin och ett enklare boende som är lösningen.

Se upp för fallgroparna

Att ta ett Blanco-lån kanske känns smart för stunden, men det vill Joakim varna alla förstagångsköpare för, eftersom du får en dyrare och högre ränta än ditt vanliga bolån. När du har fått lägenheten kommer du att amortera av på det billiga lånet istället för det dyra vilket gör att du kommer att ha kvar det dyrare lånet längre.
– Det kan bli en väldigt tung ryggsäck att bära på när man har köpt en lägenhet, avslutar Joakim vår intervju med.

Text: Erik Olsson Fastighetsförmedling

https://www.erikolsson.se/

 • Oct 28, 2021

  Långsamt framåt för energibesparande åtgärder

  Nyheter 2006 infördes energideklarationer i Sverige med syftet att främja effektiv energianvändning (och samtidigt säkerställa ett gott inomhusklimat). Innan dess var det upp till fastighetsägaren om denne ville se över sin energianvändning eller inte. Fler fastighetsägare har energideklarationer idag men hur är det egentligen med efterlevnaden av energibesparande åtgärder?
  10
 • Oct 27, 2021

  Dela på elen och spar pengar med grannarna i huset

  Nyheter Varför betala varsin abonnemangsavgift när ni kan dela på en? Med gemensam el i bostadsrättsföreningen sparar du och dina grannar pengar varje månad. Med solceller på taket blir besparingen ännu större.
  7
 • Oct 27, 2021

  Så höjer du priset på din bostad innan försäljning

  Nyheter Går du i säljtankar och vill förbättra dina chanser till en bra försäljning? Då är du inte ensam. Början av hösten är nämligen den årstid då flest svenskar väljer att sälja sin bostad. Därför tipsar sanitetsleverantören GROHE tillsammans med SkandiaMäklarna nu om fem enkla åtgärder för ditt kök och badrum som får din bostad att stiga i värde.
  6
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Regeln som kan ge lokalhyresgästen en möjlighet att komma ur sitt hyresavtal i förtid

  Det som i dagligt tal kallas Hyreslagen, rätteligen 12 kapitlet i jordabalken, innehåller ett allmänt förbud för en hyresgäst att överlåta hyresrätten till en bostadslägenhet eller lokal utan medgivande från hyresvärden. En överlåtelse som sker utan sådant medgivande kan leda till att hyresgästen förlorar sin hyresrätt.
  216
 • Lagar & Regler

  Fördelning av underhållsansvaret i en bostadsrättsförening

  Oavsett om det är normalt slitage eller en plötsligt uppkommen skada så står man ibland inför det faktum att någonting i bostadsrätten måste renoveras. Vem ska stå för kostnaden om mitt kök behöver bytas ut? Ska jag betala för en vattenskada i mitt vardagsrum för att ett rör börjat läcka i min grannes badrum? Vad är det egentligen som gäller?
  386
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1157

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3526
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4558
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2514
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2229