Jul 2, 2021

Så säkrar du fastigheten i sommar


På sommaren minskar antalet observanta grannar eftersom många reser bort och därför kan det vara värt att tänka till lite extra kring säkerheten i fastigheten vid semestertider.

Se över skalet för att minska risken för inbrott

Ett fungerande skalskydd är ett första steg för att hålla tjuvar ute. Att dörrar går igen och att lås fungerar är viktigt eftersom trapphus, lägenhetsdörrar, terrassdörrar och lättåtkomliga fönster är de vanligaste inbrottsvägarna i bostadshus. Att ha entréporten låst dygnet runt och att installera säkerhetsdörrar är att rekommendera.

Inbrottstjuvar tar sig ofta in genom ett fönster i bottenplanet eller genom altandörren. Risken för inbrott är större på insynsskyddade platser. Därför kan det vara bra att ta bort skymmande växter nära altandörrar och fönster för att öppna upp för bättre insyn. En idé kan även vara att förstärka belysning runt huset, förslagsvis med rörelsevakt.

Tänk på inbrottsrisken när du renoverar

Om du eller din bostadsrättsförening ska sätta upp en byggställning runt huset är det viktigt att tänka på inbrottsrisken. Be de boende att undvika att lämna fönster öppna och installera gärna fönsterlås. Byggställningen kan inbrottskyddas genom plank, taggtråd, larm och kamerabevakning.

Samverkan mot brott

Minst lika viktigt som ett fungerande skalskydd är människors uppmärksamhet. Det behöver inte nödvändigtvis vara en organiserad grannsamverkan, även om det är en effektiv metod. Grannar som tar ett gemensamt ansvar skapar en säkrare boendemiljö. En kombination av fungerande skalskydd och grannsamverkan är det bästa.

Polismyndigheten i Stockholms läns förslag till fastighetsägare, hyresvärdar och bostadsrättsföreningar är att området kring fastigheten gärna får bjuda in till aktivitet eftersom det då betraktas som svårare att göra inbrott i området. Att rasta hunden eller promenera med barnvagnen kan vara ett naturligt sätt att titta till området där man bor.

Polisens rekommenderade åtgärder

 • Anmäl inbrott så fort de inträffar
 • Uppmuntra till grannsamverkan
 • Installera IR (infraröd) mottagare till portar för att utesluta användande av gamla huvudportkoder till posten och andra
 • Upprätthåll en god säkerhet i och omkring fastigheten
 • Byt portkoder regelbundet och använd insynsskydd för kodpanelen
 • Inför elektroniskt portkodssystem med loggning, som informerar om vem som öppnade och när. Dessa uppgifter kan vara av intresse för polisen efter inbrott.
 • Stärk porten och övriga ingångar (fönster i markplan, bakdörrar, takluckor) med motståndskraftiga lås-/el-slutbleck och brytskydd
 • Se till att förvaring av nycklar och eventuella huvudnycklar sker i säkra nyckelskåp, och skapa noggranna nyckelrutiner
 • Vid renovering med byggnadsställning, se till att hänsyn tagits till säkerhetsaspekterna
 • Undvik porttelefon för öppning av port, såvida den inte är kopplad till kamera.

Källa: Polismyndigheten i Stockholms län

Text: Fastighetsägarna

www.fastighetsagarna.se

 • Jul 23, 2021

  Riksbyggens checklista för att klimatanpassa fastigheter

  Nyheter Allt mer extrema väderförhållanden gör att behoven av att klimatanpassa fastigheter ökar. Riksbyggen har tagit fram en checklista för bostadsrättsföreningar som vill förebygga skador på sina fastigheter. I checklistan finns stöd för att identifiera vilka klimatrelaterade risker som är aktuella och åtgärder för att för att husen och de boende ska klara exempelvis kraftiga skyfall och värmeböljor bättre.
  7
 • Jul 20, 2021

  Lekande barn – en grund för förverkande?

  Nyheter De flesta av oss har stor förståelse för att barn ibland kan vara högljudda och stimmiga, men ibland uppstår situationer där även den mest luttrade bostadsrättshavaren stör sig på skrik och skratt och spring från lekande barn. Ofta löser sig situationen efter samtal med barnens föräldrar, eller helt enkelt genom att bita ihop. Men vad kan egentligen styrelsen i en bostadsrättsförening göra om det inkommer klagomål till följd av lekande barn? Kan man bli uppsagd för att ens barn är för högljudda? I det här blogginlägget reder fastighetsjurist Mattias Olsson ut vad som gäller.
  12
 • Jul 20, 2021

  Alla kan bidra till minskad vattenanvändning

  Nyheter Värmen har slagit till i Sverige och på flera håll råder låga grundvattennivåer. Duscha kort istället för att bada, kör bara fulla tvätt- och diskmaskiner och laga droppande kranar är några av tipsen på Riksbyggens lista för en mer hållbar vattenanvändning.
  15
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  843

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3209
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4155
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2346
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  1995