Jul 8, 2021

Så påverkas bostadsrättsföreningar av de lättade restriktionerna


Regeringen har en plan för hur och när de restriktioner som införts under pandemin ska anpassas och helt upphävas. HSBs rekommendation när restriktionerna nu stegvis lättas upp är att fortsätta ta stor hänsyn till risken för smittspridning och att anpassa formen för stämmor därefter, även om föreningarna nu har en större möjlighet att återgå till det normala. Den tillfälliga lagen gäller året ut och ger därmed fortsatt möjlighet att genomföra stämman helt digitalt i kombination med poströstning alternativt helt genom poströstning. Föreningarna bör överväga att utnyttja denna möjlighet.

Lättnader i nivå 2 träder i kraft från den 1 juli

Anpassningen av restriktionerna i nivå 2 börjar gälla den 1 juli 2021. Då får deltagarantalet i lokaler som används för privata sammankomster uppgå till som högst 50 personer. För en bostadsrättsförening som har gemensamhetslokaler för uthyrning innebär detta att i de fall lokalen hyrs ut för privata sammankomster, som till exempel fester och kalas, gäller denna nya maxgräns. Bostadsrättsföreningen har ett ansvar för att säkerställa att maxgränsen efterlevs. Viktigt att påpeka är dock att det kan innebära att föreningen kan behöva tillåta färre deltagare än 50, om det krävs ur smittskyddssynpunkt.

Rådet till föreningar att ställa in, skjuta upp eller genomföra möten och stämmor på distans tas bort i nivå 2 men föreningar bör fortsatt följa råden till alla verksamheter. 

HSBs rekommendation

HSBs rekommendation när restriktionerna stegvis lättas upp är att ta fortsatt stor hänsyn till risken för smittspridning och anpassa formen för stämman därefter. Den tillfälliga lagen gäller året ut och ger möjlighet att genomföra stämman helt digitalt i kombination med poströstning alternativt helt genom poströstning.

Beroende på smittspridningsläget i vissa delar av landet kan fortfarande det bästa alternativet vara att planera för en digital stämma. I andra delar av landet kan det framöver vara möjligt att hålla en helt eller delvis fysisk stämma, så länge de vid var tid gällande deltagarbegränsningarna och eventuella övriga föreskrifter och åtgärder för att minska risken för smittspridning i lokalen följs. Det är fortsatt viktigt att den som planerar för en stämma håller sig uppdaterad om gällande regler och rekommendationer och har en beredskap för eventuellt ändrade förutsättningar när det gäller möjligheten till fysiska stämmor.

Ytterligare lättnader i nivå två (preliminärt i september)

Observera att detta inte är beslutat ännu. Vid denna nivå föreslås att deltagartaken för offentliga tillställningar, allmänna sammankomster och privata sammankomster tas bort. Samtidigt poängteras att det även vid denna nivå kan finnas ett behov av att lokaler används på ett sådant sätt att det går att undvika trängsel och att de som deltar i mötet eller stämman kan hålla ett säkert avstånd till varandra. HSB uppdaterar rekommendationerna för genomförande av stämmor löpande utifrån de beslut som fattas.

Text: HSB

www.hsb.se

 • Jul 23, 2021

  Riksbyggens checklista för att klimatanpassa fastigheter

  Nyheter Allt mer extrema väderförhållanden gör att behoven av att klimatanpassa fastigheter ökar. Riksbyggen har tagit fram en checklista för bostadsrättsföreningar som vill förebygga skador på sina fastigheter. I checklistan finns stöd för att identifiera vilka klimatrelaterade risker som är aktuella och åtgärder för att för att husen och de boende ska klara exempelvis kraftiga skyfall och värmeböljor bättre.
  7
 • Jul 20, 2021

  Lekande barn – en grund för förverkande?

  Nyheter De flesta av oss har stor förståelse för att barn ibland kan vara högljudda och stimmiga, men ibland uppstår situationer där även den mest luttrade bostadsrättshavaren stör sig på skrik och skratt och spring från lekande barn. Ofta löser sig situationen efter samtal med barnens föräldrar, eller helt enkelt genom att bita ihop. Men vad kan egentligen styrelsen i en bostadsrättsförening göra om det inkommer klagomål till följd av lekande barn? Kan man bli uppsagd för att ens barn är för högljudda? I det här blogginlägget reder fastighetsjurist Mattias Olsson ut vad som gäller.
  12
 • Jul 20, 2021

  Alla kan bidra till minskad vattenanvändning

  Nyheter Värmen har slagit till i Sverige och på flera håll råder låga grundvattennivåer. Duscha kort istället för att bada, kör bara fulla tvätt- och diskmaskiner och laga droppande kranar är några av tipsen på Riksbyggens lista för en mer hållbar vattenanvändning.
  15
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  843

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3209
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4156
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2346
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  1995