Oct 30, 2021

Så maxar du trädgården inför vintern


Hösten är minst sagt här. Träd och buskar återfinns i alla gyllene färger, i vacker kontrast till de vintergröna växternas djupa, gröna färger. I takt med att plantor vissnar är det dags att göra trädgården redo för kallare tider. Höstlöv ska krattas, rabatter ska förberedas och trädgården ska göras fin inför vintern. Plantagen ger enkla tips på hur du bäst gör i ordning trädgården i höst.

Förbered vårens rabatter
Det är lätt att tänka att odlingsland och rabatter går i dvala redan under hösten, men vintergröna buskar, träd och lövfällande buskar går utmärkt att plantera i oktober. Det är också en god idé att plantera nästa vårs blomsterlök. Skadeinsekter och sniglar härjar exempelvis inte lika intensivt i början av säsongen, och frön som möter jorden redan på hösten hjälper dig i gång med odlingarna tidigare i vår. Det bästa av allt är att chansen ökar att hinna med ännu en härlig skörd.

Tips:

 • Vänta inte för länge – när kylan kommer blir det svårt att få ner spaden i jorden. Under hösten är jorden fortfarande varm, vilket gör att rötterna tar fart snabbare än på våren när marken fortfarande är kall efter vintern.
 • För bästa resultat – sprid lite gödsel över de områden där blomsterlökarna är nedsatta eller där de ska planteras. På så sätt får blomlökarna näring till vårens blomning.
 • Använd bra redskap – höstdagarna i trädgården kommer bli till ett nöje. En bra trädgårdsspade kan du exempelvis använda som två olika sorts spadar, dels som ett spetsigt blad för grävning, dels som ett rakt blad för att skyffla.

Gör plats för växter som tål en och annan frostig vinternatt
Även när kylan kommer och snön lägger sig som ett vitt täcke, behöver inte trädgårdarna eka tomma. Det finns en mängd olika växter som är vackra året om. Var därför inte rädd att behålla dessa blommor och låta de tillsammans skapa en magisk vinterträdgård. Murgröna, cyklamen, vinterbär, tuvvaktelbär, julros, en, ädelcypress och gran är exempel på växter som tål både en och annan frostig vinternatt.

Text: Plantagen

www.plantagen.se

 • May 15, 2022

  Vad är en samfällighet?

  Nyheter Det är inte helt ovanligt att bostadsrättsföreningar ingår i samfälligheter. Men vad är egentligen en samfällighet? Vi reder ut!
  7
 • May 13, 2022

  Vad kostar det att bygga balkonger för en bostadsrättsförening?

  Nyheter Att bygga helt nya eller byta ut befintliga balkonger är så gott som alltid en god investering för en bostadsrättsförening. Du kanske bor eller är påväg att flytta in i en fastighet som planerar att bygga eller renovera balkongerna. Oavsett vilken typ av balkongentreprenad ni vill eller behöver göra så undrar du säkert hur upplägget ser ut. Du är inte ensam. Många bostadsrättsinnehavare ställer sig själva frågorna: Vad kostar det min förening och hur påverkar det min ekonomi? Hur finansierar bostadsrättsföreningar balkongbygget?
  13
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  198
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  297
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1848

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  127
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  140
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4154
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5451
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2725