Feb 27, 2022

Så kan Rysslands invasion av Ukraina påverka elpriset


Efter Rysslands invasion mot Ukraina den 24 februari, spår många att elpriset kan öka som följd av sanktioner mot Ryssland. Så hur påverkas vi i Sverige av detta och hur kan du som konsument tänka gällande elavtalet?

Rysslands invasion av Ukraina som skedde tidig morgon den 24 februari har trappat upp konflikten mellan de två länderna ordentligt. Invasionen har fördömts av många länder och flertalet EU-sanktioner mot Ryssland kan komma för bland annat banker och handel. Till följd av detta spås även elpriset påverkas.

Så kan elpriset påverkas
Konflikten mellan Ryssland och Ukraina har sedan tidigare påverkat elpriset och kan nu alltså bidra till ytterligare prisökningar framåt. Eftersom Ryssland är ett stort land för export av naturgas och olja spås Europas elmarknad påverkas ordentligt om sanktioner införs, eller om Ryssland beslutar sig för att inte exportera naturgas längre. Detta då en fjärdedel av den totala energin i EU kommer från just naturgas.

- Även om andelen naturgas i Sverige inte ens uppgår till 3% kommer vi påverkas om de Europeiska elpriserna rusar vid införande av handelssanktioner, säger Kajsa Sundqvist, elrådgivare på Kundkraft.

Att tänka på som konsument
Efter flera månader av höga elpriser och dyra elräkningar kan det alltså dröja innan priset sjunker. Trots en nedgång på snittpriset första halvan av februari är risken att priserna fortsätter att öka igen. Så hur bör man tänka som konsument?

- Om du är i fas att byta elavtal i närtid kan det vara klokt att se över din elförbrukning samt hur mycket utrymme du har i den egna ekonomin för eventuella prisökningar. Just nu är de rörliga elpriserna höga, speciellt i södra Sverige, men stabilare i norra Sverige. Troligen kan vi se en uppgång i pris om fler handelssanktioner införs under de närmsta dagarna. De fasta elpriserna är även dem höga, men dessa påverkas inte direkt i relation till vad som händer i Ukraina just nu, säger Kajsa Sundqvist.

För dig som är medlem i Kundkraft och idag har ett rörligt elpris med Tibber så har du ingen uppsägningstid samt ingen brytavgift om du skulle vilja byta till ett fast elavtal eller bryta det pågående avtalet. På Kundkrafts kommande upphandlingar kommer samtliga elleverantörer för rörligt elpris* inte ha någon brytavgift och max en månads uppsägningstid om du vill byta till fast elpris.

*Gäller privatpersoner. Inte företag och bostadsrättsföreningar.  

Text: Kundkraft

www.kundkraft.se

 • May 15, 2022

  Vad är en samfällighet?

  Nyheter Det är inte helt ovanligt att bostadsrättsföreningar ingår i samfälligheter. Men vad är egentligen en samfällighet? Vi reder ut!
  7
 • May 13, 2022

  Vad kostar det att bygga balkonger för en bostadsrättsförening?

  Nyheter Att bygga helt nya eller byta ut befintliga balkonger är så gott som alltid en god investering för en bostadsrättsförening. Du kanske bor eller är påväg att flytta in i en fastighet som planerar att bygga eller renovera balkongerna. Oavsett vilken typ av balkongentreprenad ni vill eller behöver göra så undrar du säkert hur upplägget ser ut. Du är inte ensam. Många bostadsrättsinnehavare ställer sig själva frågorna: Vad kostar det min förening och hur påverkar det min ekonomi? Hur finansierar bostadsrättsföreningar balkongbygget?
  13
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  198
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  297
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1848

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  127
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  140
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4154
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5451
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2725