Sep 6, 2021

Risk för ny musboom i år


Förra året drabbades många hushåll, främst i Värmland, av massiva musangrepp. Omfattningen av problematiken var ovanlig i sitt slag och det finns en viss risk att det slår till i år igen. Därför vill nu Nomor uppmärksamma fastighetsägare på att det är hög tid att förbereda sig.

Musboomen i Värmland hösten 2020 drabbade många och kampen mot mössen var tuff. Nu när gnagarsäsongen snart är på ingång finns en risk att folk drabbas igen.

‒ Det gäller att vara beredd och ha sitt hus säkrat mot gnagare i tid, säger Johan Peterson, skadedjursexpert på Nomor.

Skadedjursbekämpning handlar till stor del om medvetenhet och handlingskraft. De som förbereder sig i tid har mycket att vinna.

‒ Hamnar man på efterkälken med gnagarskyddet finns risk att mössen hittar in och det kan bli svårt att bekämpa dem på egen hand, fortsätter Johan Peterson.

Enkla knep håller mössen borta

Det finns en rad åtgärder fastighetsägare kan göra för att förhindra angrepp av både möss och råttor:

 • Håll efter växter och buskage ‒ möss och råttor finner gärna skydd i högt gräs och buskage. Se till att det är så lite vegetation som möjligt i direkt anslutning till fasaden. Håll också övrig växtlighet kort och nedtrimmad runt fastigheten.
 • Förvara livsmedel på rätt sätt ‒ när du lämnar fritidshus eller annan bostad för en längre tid är det viktigt att ta med sig torrvaror och övriga livsmedel därifrån. Det går även bra att förvara dem i tätslutande behållare.
 • Kontrollera kapade rör ‒ vid stambyten eller reparationer händer det att ledningar sågas av och lämnas öppna. Ibland kan dessa fortfarande vara påkopplade på avloppsledningsnätet. Råttor som lever i avloppsledningsnätet kan då enkelt ta sig in i fastigheten. Se till att dessa rör alltid pluggas igen ordentligt på ett professionellt sätt.
 • Kontrollera sprickor och ventiler ‒ se över sprickor och glipor i fasaden och muren, främst på nedervåningen och i källaren. Se till att ventiler är hela och försedda med galler eller nät. Även rör- och kabelgenomföringar ska tätas ordentligt både invändigt och utvändigt.
 • Kontrollera att dörrar är täta ‒ se över dörrar och portar runtom huset och säkerställ att de håller tätt. Tänk på att en råtta kan ta sig in genom en glipa lika stor som en tumme och en mus genom en glipa lika stor som ett lillfinger. Det är därför viktigt att det finns lister vid portar och dörrar som håller tätt så att gnagarna inte tar sig in. Kontrollera regelbundet dina egna dörrar och portar.
 • Håll rent och snyggt runt huset ‒ tänk på att alltid hålla rent runt huset. Fågelfrön och fallfrukt ska samlas upp och sopor som finns lättåtkomliga för gnagare i till exempel soprum eller källare ska läggas i täta sopkärl. Bråte och annat material som ligger kvar i trädgården, källaren eller på lekplatser och inte fyller någon funktion utgör skydd för gnagare och behöver därför tas bort.

‒ Eftersom det är svårt att säga var i landet en ny musboom skulle slå till så rekommenderar vi alla fastighetsägare att se över skadedjursskyddet inför hösten, avslutar Johan Peterson.

Text: Nomor
https://nomor.se/
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Regeln som kan ge lokalhyresgästen en möjlighet att komma ur sitt hyresavtal i förtid

  Det som i dagligt tal kallas Hyreslagen, rätteligen 12 kapitlet i jordabalken, innehåller ett allmänt förbud för en hyresgäst att överlåta hyresrätten till en bostadslägenhet eller lokal utan medgivande från hyresvärden. En överlåtelse som sker utan sådant medgivande kan leda till att hyresgästen förlorar sin hyresrätt.
  114
 • Lagar & Regler

  Fördelning av underhållsansvaret i en bostadsrättsförening

  Oavsett om det är normalt slitage eller en plötsligt uppkommen skada så står man ibland inför det faktum att någonting i bostadsrätten måste renoveras. Vem ska stå för kostnaden om mitt kök behöver bytas ut? Ska jag betala för en vattenskada i mitt vardagsrum för att ett rör börjat läcka i min grannes badrum? Vad är det egentligen som gäller?
  283
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1025

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3395
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4375
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2431
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2142