Nov 8, 2021

Riksbyggens Hållbarhetsbarometer: 6 av 10 oroliga eller mycket oroliga över tillståndet på planeten


För första gången publiceras Riksbyggens Hållbarhetsbarometer som tar temperaturen på hållbarhetsfrågorna i landets bostadsrättsföreningar. 60 procent av de tillfrågade svarar att de känner oro för planeten kopplat till hållbarhetsfrågorna. På listan över åtgärder som man vill se i sin bostadsrättsförening finns bland annat solceller, energieffektiviseringar och åtgärder för ökad trygghet.

– Ungefär en miljon lägenheter i Sverige är bostadsrätter där det sammanlagt bor ungefär 2,5 miljoner människor. Majoriteten av alla bostadsrätter är byggda på 1900-talet och det finns en enorm potential i att göra det här bostadsbeståndet mer hållbart, säger Johanna Frelin, vd Riksbyggen.

Omställningen till ett hållbart samhälle är en av vår tids främsta utmaningar och hur vi bor och lever har stor betydelse. Riksbyggen har cirka 4 400 bostadsrättsföreningar som medlemmar och kunder. På frågan om den egna föreningen är hållbar svarar bara drygt 3 av 10 ja.

– Det finns en stor medvetenhet ute i föreningarna att det behöver göras mer. Ska vi ställa om hela bostadsbeståndet i Sverige kan bostadsrättsföreningarna bli en motor i det arbetet. Besluten i en bostadsrättsförening tas av en styrelse bestående av medlemmar i föreningen och inte av en ”central fastighetsägare”, säger Karolina Brick, hållbarhetschef på Riksbyggen.

Mer engagemang och kunskap behövs
De som svarat på Riksbyggens undersökning tror att deras förening kommer att vara betydligt mer hållbar år 2030. 55 procent av de svarande tror att deras förening kommer att vara mer hållbar år 2030. Samtidigt menar många i undersökningen att brist på engagemang, kunskap och pengar är några faktorer som står i vägen för ökad hållbarhet.

– Bristande engagemang är det hinder som sticker ut mest. Det är både lite skrämmande och hoppingivande och indikerar att det går att bli mycket mer hållbar men att insikten om det egna ansvaret ännu inte finns där, säger Karolina Brick.

Bostadsrättsföreningarna behöver stöd för att bli mer hållbara.

– Här har Riksbyggen som organisation en viktig uppgift att fylla för att sprida kunskap, inspiration och vägleda föreningarna vid större investeringar för ökad hållbarhet. Riktade åtgärder och samhällsbeslut fungerar, till exempel uppger idag nästan 90 procent av de svarande att deras förening sorterar hushållsavfallet, säger Karolina Brick.

Klimatanpassning och satsningar på social hållbarhet
När de tillfrågade får svara på frågan om vilka åtgärder som är viktigast att genomföra för ökad hållbarhet kommer klimatanpassning av fastigheter och åtgärder för öka trivsel och trygghet i topp. 36 procent anser att klimatanpassning av fastigheter är viktigast och samma siffra för ökad trivsel och trygghet är 33 procent.

– Hållbarhet handlar inte bara om miljö och klimat, den sociala hållbarheten är otroligt viktig del som ökar i betydelse, säger Karolina Brick.

Ny teknik och nya tjänster ökar hållbarheten
Att utveckla förvaltningstjänster som leder till ökad hållbarhet är prioriterat för Riksbyggen.

– Ta energitjänster som ett exempel. Upp till 1 000 000 MWh skulle kunna sparas om alla Riksbyggens cirka 4 400 bostadsrättskunder började använda tjänsten energiförvaltning. Det motsvarar ungefär lika mycket energi som alla flerbostadshusen i Uppsala län använder på ett år. Men hållbarhet är både stort och litet. Att sätta upp en fågelholk för att öka den biologiska mångfalden är också ett bidrag till ökad hållbarhet, säger Lina Öien, chef Enheten för Hållbar Utveckling på Riksbyggen.

Totalt gick undersökningen ut till 1.200 personer och cirka 300 personer besvarade hela eller delar av undersökningen. Tanken är att denna hållbarhetsbarometer ska upprepas årligen. Riksbyggen arbetar på många olika sätt för att bostadsrättsföreningarna att bli mer hållbara, till exempel genom Riksbyggens hållbarhetsidéer och tävlingen Årets hållbarhetsförening. Riksbyggen har även en omfattande ombyggnadsverksamhet med stort fokus på hållbarhet.

Text: Riksbyggen

www.riksbyggen.se

 • Jun 23, 2022

  Fastighetsägarna Service lanserar nya funktioner i sin boendeapp

  Nyheter Smidig tvättstugebokning, community för grannarna och digital boendepärm. Det är några av funktionerna som Fastighetsägarna Service nyligen lanserat i sin boendeapp, som ingår i den ekonomiska förvaltningen.
  15
 • Jun 22, 2022

  Bostadsrättsföreningens nyckeltal – hur kan föreningen tolka och agera?

  Nyheter En bostadsrättsförening lyder under samma ekonomiska lagar och regelverk som ett aktiebolag. Men det finns en hel del som skiljer när man tolkar en bostadsrättsförenings ekonomi via nyckeltal. Misstolkar man dem kan styrelsen dra felaktiga slutsatser och därmed lägga tid och energi som inte är relevant för föreningens bästa intresse.
  30
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  319
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  530
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1961

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  249
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  253
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4315
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5672
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2854