Dec 22, 2021

Riksbyggens 10 bästa tips för en mer hållbar jul


Spola inte ner fettet från julskinkan i avloppen och sortera julklappspapperet på rätt sätt. Riksbyggen har sammanställt tio enkla tips för en mer hållbar jul med mindre påverkan på planeten.

 Hållbarhet är både stort och litet. Så här i juletider kan alla hjälpa till och göra julen lite mer hållbar. Riksbyggen är en av Sveriges största fastighetsförvaltare och över en halv miljon människor bor i hus som vi tar hand om. Tillsammans är vi många som kan bidra till ökad hållbarhet och det gör skillnad, säger Karolina Brick, hållbarhetschef på Riksbyggen.

1. Sortera rätt i jul!
Presentpapper, paketsnören och julgran, värmeljus och mat. När julklapparna öppnats och julfirandet tagit slut finns det mycket att ta hand om. Hur sorterar du rätt? Här är en liten guide som hjälper dig på vägen!

 • Julklappspapperet - både omslagspapper och wellpapp från paketen ska läggas i behållaren för pappersförpackningar. Var noga med att inte lägga detta i tidningsåtervinningen. Tänk också på att gärna ta bort etiketter, tejp och snören.
 • Paketsnören sorterar du bäst till soppåsen för restavfall. Snörena kan bli fjärrvärme och el. Så var noga med att ta bort snörena från paketen!
 • Frigolit återvinner du som plastförpackningar.
 • Värmeljus och marschaller räknas sedan 2015 inte som metallförpackning och ska därför inte hamna i behållare för metallförpackningar. I de flesta kommuner ska både koppar och vekeshållare lämnas i behållaren för metallskrot på återvinningscentralen. Lossa gärna den lilla metallbiten som håller fast veken. Då kan aluminiumet lättare sorteras rätt när metallen tas om hand. Kolla med just din kommun eller med återvinningscentralen där du bor vad som gäller.
 • Julgranen får du inte glömma att återvinna när julen är över. Ibland anordnar kommunen, fastighetsägaren eller styrelsen platser för graninsamling. Det går också att lämna in granen på närmaste återvinningscentral där den blir till flis och som i sin tur blir värmeenergi. 

2. Spola inte bort matfettet
Häll aldrig ut matfett eller olja i avloppet! I jultider lagar vi mycket mat och det blir ofta över matfett i stekpannor och grytor. Här är det viktigt att tänka på att inte hälla ut fettet direkt i avloppet eftersom det orsakar stopp i rör och ledningar när fettet stelnar.

Ta för vana att skrapa ned fettet i matavfallet eller torka upp det med lite hushållspapper som du slänger i påsen för matavfall eller i brännbart.

Handlar det om större mängder matolja som blivit över efter till exempel fritering är det bäst att du häller över oljan i en PET-flaska. När flaskan är full lämnar du in den på de flesta återvinningscentraler i landet. Kolla gärna med din kommun vad som gäller för er.

3. Byt belysningen till LED
Om den gamla julgransbelysningen eller lampor i adventsljusstakarna och julstjärnor måste bytas ut är LED-lampor ett bra alternativ. LED är bättre för miljön av flera skäl. De innehåller varken bly eller kvicksilver, de har längre livslängd och är energisnåla då de drar en tiondel så mycket som glödlampor. En effektiv timer som sätter igång belysningen är oftast bra. Se bara upp med att timern inte drar mer el än LED-slingan.

4. Kontrollera brandvarnaren
För din och andras säkerhet, kontrollera att brandvarnaren fungerar och håll levande ljus under uppsikt. December månad är den mest branddrabbade månaden under hela året. Minska brandrisken genom att:

 • Använda ljusstakar i keramik, metall eller sten
 • Byta levande ljus mot batteridrivna ljus
 • Släcka ljusen när du lämnar rummet och hemmet

5. Välj en KRAV-märkt julgran
Bästa valet av julgran är en KRAV-märkt gran. Både rödgran och kungsgran finns som KRAV-märkta. Många granar som säljs i Sverige är ädelgranar som är odlade i Danmark, dessa kräver mer konstgödsel och bekämpningsmedel och långa transporter. Fråga alltid var granen är odlad och försök få tag i närproducerat.

Undvik att köpa en ny plastgran, det är nämligen det sämsta alternativet för miljön. Har du kvar en plastgran från tidigare år kan du såklart fortsätta använda den.

6. Sätt stearinljus i ljusstaken
För att lysa upp vintermörkret tänder vi gärna levande ljus. Visste du att stearinljus är bättre ur miljösynpunkt eftersom de tillverkas av förnybara råvaror till skillnad från paraffinljus som tillverkas av fossil råvara? Välj gärna Svanen-märkta stearinljus. Svanen tillåter ingen palmolja i ljusen och de innehåller minst 90 procent stearin. Det finns även Svanen-märkta värmeljus där ljuskoppen till största delen består av återvunnen plast eller bioplast så att de lättare kan återvinnas eller återanvändas.

7. Satsa på hållbara julklappar
Ge bort en grön julklapp i år! Strunta i prylhetsen och satsa på upplevelser, hemmagjorda klappar, secondhand eller ekologiska delikatesser. Det är bara din fantasi som sätter gränserna. Om du ändå vill ge bort någon pryl, leta efter miljömärkta alternativ. Tänk på att spara kvittot och förklara att det är okej att byta. På så sätt ser vi till att julklapparna också kommer till användning.

8. Köp schyssta pepparkakor
Köper du pepparkakor titta en extra gång på innehållsförteckningen så att de inte innehåller palmolja. Palmolja är en anledning till att regnskog skövlas. Flera producenter har valt att helt skippa palmolja, 

9. Duka grönt på julbordet
Det finns många bra miljömärkta alternativ att välja bland när det kommer till mat och livsmedel. Ett julbord med ekologiska varor känns ju lite extra lyxigt. Samtidigt som du är med och bidrar till bättre natur och miljö, inte bara i Sverige utan även i andra delar av världen.

Tänk på att blanda in mer grönsaker och vegetariska alternativ på julbordet och placera gärna de gröna rätterna i början av julbordet så att det är lätt att välja gröna alternativ.

10. Ta tåget och ses digitalt
Resor bidrar till stor klimatpåverkan och under julledigheten reser vi en hel de. Ta tåget istället för bil är både säkrare och mer hållbart. Kanske kan ni också träffas digitalt? Under pandemin har vi alla blivit bättre på att träffas digitalt och på så sätt njuta av varandras sällskap.

Text: Riksbyggen

www.riksbyggen.se

 • May 15, 2022

  Vad är en samfällighet?

  Nyheter Det är inte helt ovanligt att bostadsrättsföreningar ingår i samfälligheter. Men vad är egentligen en samfällighet? Vi reder ut!
  7
 • May 13, 2022

  Vad kostar det att bygga balkonger för en bostadsrättsförening?

  Nyheter Att bygga helt nya eller byta ut befintliga balkonger är så gott som alltid en god investering för en bostadsrättsförening. Du kanske bor eller är påväg att flytta in i en fastighet som planerar att bygga eller renovera balkongerna. Oavsett vilken typ av balkongentreprenad ni vill eller behöver göra så undrar du säkert hur upplägget ser ut. Du är inte ensam. Många bostadsrättsinnehavare ställer sig själva frågorna: Vad kostar det min förening och hur påverkar det min ekonomi? Hur finansierar bostadsrättsföreningar balkongbygget?
  13
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  198
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  297
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1848

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  127
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  140
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4154
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5451
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2725