Dec 26, 2021

Riksbyggen välkomnar stärkt konsumentskydd för bostadsrätter


I stora delar ställer sig Riksbyggen bakom regeringens förslag för ”Tryggare bostadsrätt”. I sitt remissvar tillstyrker Riksbyggen bland annat förslaget om att utgångspunkten ska vara en röst per medlem och förslaget om redovisning av nyckeltal i förvaltningsberättelsen.

– Ett stärkt konsumentskydd är bra både för enskilda bostadsrättshavare som för branschen i stort. Merparten av de regelförändringar som föreslås bedömer Riksbyggen skulle ge ett stärkt konsumentskydd och vi hoppas därför att de genomförs, säger Mårten Lilja, vice vd på Riksbyggen och chef för Affärsområde Bostad.

Riksbyggen anser att förslaget om att det ställs krav på att förhandstecknare ska erhålla viss information innan förhandsavtalet skrivs på är bra.

– Ur ett konsumentperspektiv är det viktigt att den enskilde förstår vad det innebär att bli bostadsrättshavare, att förhandsavtalet är bindande och att det återstår en rad viktiga steg mellan förhandsavtalet och den dag man får nyckeln till sin lägenhet, säger Sofia Berg Horner, chefsjurist på Riksbyggen.

Riksbyggen vill dock se ett förtydligande avseende hur den tekniska underhållsplanen ska beaktas och tillämpas i samband med intygsgivning av ekonomiska planer. Enligt förslaget ska underhållsplanen ta höjd för renoveringar under de kommande 50 åren.

– Det är ett för långt tidsperspektiv som skulle leda till att avgifterna i en ny bostadsrättsförening skulle bli omotiverat höga med följd att det byggs upp ett stort kapital som ska förvaltas under lång tid – om det är så förslaget ska tolkas, säger Sofia Berg Horner,.

– Vid en sådan tolkning skulle förslaget innebära att nyproducerade bostadsrättsföreningar skulle bygga upp stora kassor att om 50 år ha ”sparat ihop” till exempelvis ett stambyte – jag tror inte det varit förslagets avsikt. I själva verket löses den finansieringen på annat sätt, till exempel delvis genom lån. , säger Sofia Berg Horner.

Text: Riksbyggen

www.riksbyggen.se

 • May 15, 2022

  Vad är en samfällighet?

  Nyheter Det är inte helt ovanligt att bostadsrättsföreningar ingår i samfälligheter. Men vad är egentligen en samfällighet? Vi reder ut!
  7
 • May 13, 2022

  Vad kostar det att bygga balkonger för en bostadsrättsförening?

  Nyheter Att bygga helt nya eller byta ut befintliga balkonger är så gott som alltid en god investering för en bostadsrättsförening. Du kanske bor eller är påväg att flytta in i en fastighet som planerar att bygga eller renovera balkongerna. Oavsett vilken typ av balkongentreprenad ni vill eller behöver göra så undrar du säkert hur upplägget ser ut. Du är inte ensam. Många bostadsrättsinnehavare ställer sig själva frågorna: Vad kostar det min förening och hur påverkar det min ekonomi? Hur finansierar bostadsrättsföreningar balkongbygget?
  13
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  198
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  297
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1848

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  127
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  140
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4154
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5451
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2725